Esittelyssä Sveitsi: Rykka – The Last Of Our Kind

 Sveitsin viisukarsinta kesti jo tutuksi muodostuneeseen tapaan, kun maan tulevaa edustajaa etsittiin usean erikielisen kanavan taholta. Helmikuun puolessa välissä kisatussa Die Grosse Entscheidungsshow’n finaalissa kohtasi kuusi parasta löytöä ka illan voittaja valittiin kovin perinteisellä yleisöäänestyksen ja asiantuntijaraadin 50/50-käytännöllä.

Pisimmän korren vei tällä kertaa vaaleatukkainen Rykka kappaleella “The Last Of Our Kind”, joka oli kisassa sekä yleisön että tuomariston suosikki. Rykka (oik. Christina Maria Rieder)  on kotoisin Kanadan Vancouverista, jossa hän on luonut artistin uraa jo useamman levytetyn albumin verran. Pelkkänä kanadalaisena tuontitavarana 30-vuotiasta Rykkaa ei voida kuitenkaan pitää. Rykkan isoisä on sveitsiläinen ja Rykka olikin tuttu näky isoisänsä omistamassa sveitsiläisleipomossa Vancouverissa. Nykyään Rykka viettää osan vuodesta Kanadassa ja osan miehensä kanssa Zürichin lähellä sijaitsevassa maalaistalossa. Nuorempana Christina Maria nimellä levyttäneen Rykkan kaksi viimeistä albumia (Straight Line, 2010 ja Kodiak, 2012) julkaistiin myös Sveitsissä.

rykka 2Rykka on säveltänyt ja sanoittanut kilpailukappaleensa “The Last Of Our Kind” yhdessä kanadalaisten Mike Jamesin, Jeff Dawsonin ja Warne Liveseyn kanssa.
– Kappaleeni on kertomus rakkauden ja omien arvojensa puolustamisesta. Kappale tehtiin euroviisuja silmällä pitäen, mutta samalla ajattelimme sen sopivan myöhemmin tänä vuonna ilmestyvälle Beatitudes-albumilleni.

Sveitsi on yksi euroviisujen perustajamaista ja maa voittikin ihka ensimmäiset euroviisut vuonna 1956. Legendaarinen Lys Assia on vielä tänäkin päivänä tuttu vieras monissa viisukarkeloissa. Maan toinen, ja toistaiseksi myös viimeisin euroviisuvoitto on vuodelta 1988, jolloin niin ikään kanadalainen Celine Dion voitti euroviisut. Mikäli vedonlyöntitilastoja on uskominen, Rykka että sukujuuristaan huolimatta Rykka ei ole toistamassa Celinen temppua tänä vuonna, vaan finaalipaikkakin voi olla kiven alla. Sitä lähdetään kuitenkin tavoittelemaan toisen semifinaalin kolmantena kilpailijana.

Katso kappale

Kuvat: SRF/Lukas Mäder