Esittelyssä Tanska: Basim – Cliché Love Song

BasimArtistiesittelyputki näin viikkoa ennen tämän vuoden Euroviisujen ensimmäistä semifinaalia päättyy isäntämaa Tanskan edustajan esittelyyn. Tanska puolustaa viisuvoittoa nyt kolmannen kerran, ja kuten aiemminkin, kisat järjestetään Kööpenhaminassa. Maan karsintaformaatti on tuttu jo aiemmilta vuosilta. Kymmenen artistin kesken käyty Dansk Melodi Grand Prix eteni ensin superfinaalivaiheeseen, johon eteni kolme artistia, ja heistä voittajaksi selviytyi 21-vuotias Basim (oik. Anis Basim Moujahid). Basim nousee toukokuun kymmenes päivä kotiyleisönsä eteen laulamaan hyväntuulisen kappaleensa ”Cliché Love Song”. Basim (s.  4.7.1992) on nuoresta iästään huolimatta ollut pinnalla jo monta vuotta. Hän nimittäin osallistui Tanskan X-Factoriin ollessaan vasta 15-vuotias vuonna 2008. Basim sijoittui neljänneksi, ja tästä lähtikin käyntiin hänen soolouransa.

BasimBasim on ehtinyt julkaista uransa aikana kaksi albumia, ensimmäisen vuonna 2008 ja toisen vuotta myöhemmin. Vuonna 2009 hän osallistui myös Vild med dans -kilpailuun, joka on Tanskan versio Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta. Tämän jälkeen Basimin ura oli hiljaisemmassa vaiheessa, kunnes viime vuonna hän julkaisi uuden EP-levyn. Potti räjähti kuitenkin vasta tänä vuonna, kun ”Cliché Love Song” voitti tanskalaisten sydämet puolelleen. Laulun melodia tuli kuulemma sattumalta hänen mieleensä, ja pian kasassa olikin kappale, joka lopulta päätyi euroviisuksi. Kappaleen takaa löytyy tarina siitä, kuinka Basim haluaa kipeästi tehdä vaikutuksen tyttöön, johon hän on ihastunut, mutta jokainen tapa osoittaa kiintymystä tuntuu vain kliseeltä toisensa perään. Basim on varma, että Eurooppa tulee pitämään hänen kliseisestä rakkauslaulustaan, jota hän kuvaa pop-kappaleeksi, jossa on mukana myös soul- ja r’n’b-elementtejä.

Kappaleen takaa löytyy Basimin itsensä lisäksi kovamaineinen tekijäjoukko Spectrum, johon kuuluvat Lasse LindorffKim Nowak-Zorde ja Daniel Fält. Kolmikko omistaa tuotantoyhtiö GL MUSICin, ja he ovat olleet mukana useiden kansainvälisten hittikappaleiden, -albumien ja -elokuvien teossa.

Kuten nykysääntöihin kuuluu, isäntämaalle arvotaan ensimmäisenä finaaliin esiintymispaikka. Basim esiintyy numerolla 23. Jää nähtäväksi, siivittääkö tämä erinomainen esiintymisnumero Basimin menestykseen kotilavalla. Edellisen kerran, kun Tanska isännöi kisoja, oli heidän loppusijoituksensa toinen. Vedonlyönneissä Tanska on tänäkin vuonna sen verran korkealla, että ei ole mahdotonta, etteikö Basim pystyisi toistamaan tuota sijoitusta. Euroviisujen finaali käydään 10. toukokuuta kello 22:00. Muista olla silloin television tai muun ruudun ääressä jännittämässä miljoonien ja miljoonien muiden katsojien kanssa.

(Kuvat: Thomas Fryd & Jens Rosenfeldt / DR)

Keskustele aiheesta foorumillamme

Katso karsintaesitys Youtubessa

basim1