Esittelyssä Ukraina: Alyosha – Sweet people

Alyosha, oikealta nimeltään Alyona Kucher, täyttää 24 vuotta hieman ennen Oslon euroviisuja. Vaaleatukkaisella Alyoshalla on suuri vastuu kannettavanaan, sillä Ukraina on ensimmäisesta osallistumisestaan (vuodesta 2003) lähtien nähty jokaikinen vuosi euroviisufinaalissa. Lapsesta lähtien laulanut ukrainalainen lauloi kouluikäisenä koulunsa kuorossa. Jo 18-vuotiaana Zaporozhiesta kotoisin oleva Alyosha muutti maan pääkaupunkiin Kiovaan tavoittelemaan unelmiaan ja musiikkiuraansa. Alyosha opiskeli Kiovassa valtion kulttuuri- ja taideakatemiassa poplaulamista. Vuonna 2008 Alyosha allekirjoitti sopimuksen Catapult Music -levy-yhtiön kanssa.

Toisin kuten monet eri maiden viisuedustajat tällä vuosituhannella, Alyosha ei ole noussut kuuluisuuteen osallistumalla kykykilpailuun. Sen sijaan Alyosha on kyllä osallistunut kykykilpailun tekoon. Hän on toiminut paikallisessa Idols-kilpailussa ”Fabrika Zvesdissa” muun muassa lauluopettajana ja taustalaulajana.

Ukrainan karsinnoista ei puuttunut draamaa tänä keväänä. Alun perin Ukrainan yleisradio NTU ilmoitti, että maata edustaisi Vasyl Lazarovich, jolle myös järjestettiin viiden kappaleen karsinta. Pian tuon karsinnan jälkeen Ukrainassa vaihtui kuitenkin hallitus, ja NTUssa johto. Uusi johto hylkäsi ensimmäisen karsinnan tulokset ja niinpä Ukrainassa järjestettiin uudet karsinnat pikavauhdilla. Alyosha voitti nämä uudet karsinnat kappaleella ”To be free”. Kyseinen voittokappale oli kuitenkin epäkelpo viisuedustajaksi liian aikaisen julkaisun sekä plagiaattisyytösten takia ja niinpä Alyoshalle piti löytää pikaisesti uusi kappale. Näin ”Sweet people” päätyi Ukrainan edustuskappaleeksi. Alyosha on itse sanoittanut ”Sweet people” kappaleen. Hän on myös säveltänyt sen yhdessä Boris Kukoban ja Vadim Lisitsan kanssa.
Ukrainan valintakuvioihin voi perehtyä tarkemmin National Finals -sivustolla.

Sweet people -kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla.