Esittelyssä Ukraina: Jamala – 1944

Jamala1Jamala eli oikealta nimeltään Susanna Jamaladynovan, syntyi 27.8.1983 nykyisen Kirgisian alueella Ošissa. Hänen äitinsä on armenialainen ja isä Krimin tataari. Musiikki on kuulunut Jamalan elämään jo pikkutytöstä lähtien, sillä hän levytti ensimmäisen albuminsa jo 9-vuotiaana.

Jamala valmistui oopperalaulajaksi Ukrainan kansallisesta musiikkiakatemiasta. Silloin silmissä loisti suunnitelmat pitkästä urasta klassisen musiikin uralla, mutta nuoren naisen rakkaus jazz-musiikkia kohtaan vei muualle. Käännekohta artistin elämässä oli osallistuminen kansainväliseen New Wave –laulukilpailuun vuonna 2009, missä hän pääsi palkintosijoille asti. Ukrainan euroviisukarsintoihin Jamala osallistui ensimmäisen kerran jo vuonna 2011 kappaleella ”Smile”. Edustuspaikka Düsseldorffiin ei tuolloin hymyllä irronnut, vaan tyytyminen oli pronssiin.

Jamala2Musiikin lisäksi Jamala on tunnettu näyttelijä kotimaassaan. Hän esitti pääroolia palkitussa elokuvassa ”The Guide” vuonna 2014. Viimeisimpänä näyttelijäntyönä Jamala esiintyi pienessä sivuroolissa belgialaisen ohjaajan Olias Barcon ”Polina”-elokuvassa.

Poliittisista ja taloudellisista syistä johtuen maa jätti väliin viime vuoden viisut Wienissä. Ukraina tekee paluun rytinällä ja skandaalin saattelemana. Jamalan edustuskappale ”1944” kertoo Stalinin vainoista kyseisenä vuonna, jolloin Krimin alueella asuneet tataarit karkotettiin. Artisti on kuvannut laulun olevan omistettu isoäidilleen. Samalla Jamala toivoo, että ihmiskunta oppisi menneestä ja historian kauhut eivät toistuisi tulevaisuudessa.

Ukrainan kappale ehti aiheuttaa kohua useissa maissa, sillä euroviisujen säännöt kieltävät poliittisen sisällön lauluissa. Jopa Suomessa Ukrainan viisua kommentoi Radio Suomen musiikkipäällikkö Jorma Hietamäki, joka epäili vahvasti, ettei kappale saisi osallistua kisoihin. Toisin kuitenkin kävi, sillä maaliskuussa Euroviisujen johtoryhmä totesi päätöksessään, ettei syitä diskaamiselle nähdä sanoituksen tai nimen perusteella. Näin ollen Ukraina kilpailee toisessa semifinaalissa kilpailunumerolla 14. Edustuskappale ”1944” kuullaan osittain englanniksi ja osittain Krimin tataarin kielellä, jota ei ole aikaisemmin viisulavalla kuultu.

Katso kappaleen esikatseluvideo

Kuvat: Sasha Samsonova

Jamala3