Esittelyssä Ukraina: Zlata Ognevich – Gravity

Neuvostoliiton pohjoisimmassa kaupungissa Murmanskissa, lähellä Suomen rajaa, syntyneen Zlata Ognevichin (s. 12.1.1986) perhe ehti sotilaslääkäri-isän työn takia asua eri puolilla Neuvostoliittoa, kunnes perhe asettui asumaan nykyisen Ukrainan alueelle, Krimin niemimaalle Sudakin kaupunkiin tytön ollessa viisivuotias.

Uudelta kotiseudultaan Zlata, oikealta nimeltään Inna Leonidovna Bordyug, löysi kolme tähänkin päivään asti säilynyttä intohimoaan: meren, vuoret ja musiikin. Intohimot ovat myös osaltaan tukeneet toisiaan. Zlatan mukaan nimittäin pitkät sukellukset veden pinnan alla ja sitä kautta parantunut kyky pidättää hengitystä ovat helpottaneet häntä laulamaan useita pitkiä ja korkeita nuotteja ilman välihengityksiä. Vielä aikuisiälläkin Zlata vaalii rakkauttaan luontoa kohtaan pyöräilemällä, lenkkeilemällä tai vain viettämällä aikaa ystäviensä kanssa lempimaastoissaan.

Kouluvuosiensa jälkeen Zlata lähti Kiovaan opiskelemaan musiikkia ja luomaan uraansa musiikin parissa vakavissaan. Tummat piirteensä isänsä serbialaisilta ja äitinsä italialaisilta juurilta perinyt kaunotar on ehtinyt jo pokata lukuisia palkintoja ja kunniamainintoja Ukrainan musiikkipiireissä. Radiojuontajana toiminut ja Ukrainan armeijan orkesterin solistinakin menestystä niittänyt Zlata osallistui ensimmäistä kertaa maansa euroviisukarsintoihin vuonna 2010, jolloin hänen kappaleensa ”Tiny planet” sijoittui viidenneksi. Vuotta myöhemmin hän kokeili onneaan uudestaan, jolloin luvassa oli kakkossija viisufanien suosikiksikin nousseella ”The Kukushkalla”.

Kolmas kerta toden sanoi Zlatallekin, sillä tänä vuonna kappaleensa ”Gravity” nousi Ukrainan karsinnan voittoon saaden täydet pisteet sekä yleisöltä että tuomaristolta. Viisukokemusta löytyy solistin lisäksi myös kappaleen takaa, sillä laulun säveltäjä Mikhail Nekrasov, Zlatan pitkäaikainen yhteistyökumppani, on vastuussa myös Ukrainan vuoden 2006 edustussävelmästä ”Show me your love”. Sanoittaja Karen Kavaleryanille ”Gravity” puolestaan on jo peräti kahdeksas kerta, kun hänen kynäilemänsä kappaleensa nähdään viisulavalla. Aiempia hänen tekemiään menestyjiä ovat olleet muun muassa ”Shady lady” (Ukraina 2008) sekä ”Never let you go” (Venäjä 2006).

 

Katso karsintaesitys Youtubessa

Katso esikatseluvideo Youtubessa

Zlatan fanisivut Facebookissa

Keskustele aiheesta foorumillamme