Esittelyssä Unkari: Freddie – Pioneer

Freddie 1Unkarin viisuhistoria on ollut harvinaisen monenkirjava, erilaisia tyylejä kokeileva ja lopputuloksiltaan epätasainen, eikä välivuosiltakaan ole aina vältytty. Maan viisuhistorian toiseksi paras sijoitus on kahden vuoden takaa, kun dramaattinen “Running” sijoittui Kööpenhaminassa viidenneksi András Kálay-Saundersin tulkitsemana.

Tänä vuonna unkarilaiset ovat  liikkeellä jossain määrin saman tapaisin eväin: Salskea nuorukainen esittämässä kohtalokasta pop-balladia. Toissapäivänä 26-vuotta täyttänyt Gábor Alfréd Fehérvári alias Freddie voitti Unkarin monivaiheisen “A dal” -euroviisukarsinnan melko suvereenisti, sillä hän oli sekä tuomareiden että yleisön ykkössuosikki kisan kaikissa käänteissä. Ehdokkaita oli kaiken kaikkiaan hulppeat 30 kappaletta.


Freddie 2Man pääkaupungista Budapestistä kotoisin oleva Freddie nousi kuuluisuuteen Unkarissa Rising Star -kykykilpailun ensimmäisellä kaudella vuonna 2014, jossa hän sijoittui neljänneksi. Israelista lähtöisin oleva formaatti on läheistä sukua Idolsin ja The Voicen kaltaisille kykyjenetsintäkilpailuille, mutta poikkeaa erityisesti siinä että tässä ohjelmassa katsojat voivat äänestää kisailijan kotiin reaaliaikaisesti mobiili-sovelluksen avulla. Kisa poiki Freddielle levytyssopimuksen ja vuonna 2015 häneltä julkaistiin pari singleä “Mary Joe” ja “Neked nem kell”.

Euroviisuissa Freddie esittää Borbála Csarnain tekemän biisin “Pioneer”, joka on jo noussut Unkarin singlelistan ykköseksi. Euroviisufanit ovat ottaneet pitkänhuiskean raspikurkun avosylin vastaan, ja karismaattiselta kaverilta tämä mallintöissäkin puuhastellut nuorukainen vaikuttaakin. “Pioneer” on varsin uskottava kokonaisuus, jolle moni onkin povannut ainakin kohtalaista menestystä myös Tukholmassa.

Katso kappaleen karsintaesitys

Freddien Facebook-sivut

Kuvat: Máté Gregus ja Gergő Grób
Freddie 3