Esittelyssä Valko-Venäjä: IVAN – Help you fly

Ivan1Kevään aikana Valko-Venäjän edustaja IVAN on noussut yhdeksi kuumimmista puheenaiheista niin viisufanien kuin kansainvälisen mediankin keskuudessa. Tämä ei tosin johtune herran edustuskappaleesta, vaan Valko-Venäjän delegaation kyseenalaisista suunnitelmista maan viisuesityksen suhteen. Valko-Venäjän delegaation alkuperäisiin suunnitelmiin kun kuului saada IVAN lavalle alasti elävien susien kanssa. Tämä kuitenkin ehdittiin jo torpata Euroopan yleisradioyhtiö EBUnkin toimesta, sillä molemmat ovat vastoin kilpailun sääntöjä.

21-vuotias Alexander Ivanov ei aluksi ajatellut ryhtyvänsä laulajaksi ollenkaan, vaan otti vain kitaratunteja. Kun kitaransoitosta ei tullutkaan mitään, päätti hän kokeilla laulamista. Miehen musiikkiura alkoi vuonna 2009, kun hän esiintyi Mass Medium Fest -tapahtumassa. Tämän jälkeen muutti Pietariin ja perusti oman yhtyeen. Voitettuaan 5 Stars -kilpailun Alexanderin oli tarkoitus edustaa Venäjää vuoden 2015 Intervision laulukilpailussa, mutta kilpailua ei järjestetty ollenkaan.

Ivan2Valko-Venäjän viisukarsinnan Alexander voitti noin tuhannen äänen erolla toiseksi tulleeseen NAPOLI-yhtyeeseen. Ennen kansainvälisiä kisoja mies otti taiteilijanimekseen yksinkertaisemman IVAN:in. Kevään ajan hän on myös työstänyt tulevaa albumiaan.

Edustuskappaleensa “Help you fly” IVAN on säveltänyt yhdessä kansainvälisen tiimin Viktor Drobyshin, Timofei Leontievin ja Mary Susan Applegaten kanssa. Sama tiimi oli myös tekemässä Venäjän neljän vuoden takaista edustusviisua “Party for everybody”. Drosbyshin tuotantoa tunnetaan hyvin myös meillä Suomessa, sillä esimerkiksi Laura Voutilainen on esittänyt sitä suomeksi.

Valko-Venäjän viisumenestys on ollut vaihtelevaa ja maan paras sijoitus on Koldunin tuoma viides sijoitus Helsingin kisoista vuodelta 2007. Maan viisuhistoriasta kuitenkin löytyy hauska yhteensattuma — maa on selvinnyt finaaliin vain silloin kun kisat on järjestetty Pohjoismaissa. Ehkä sama onni jatkuu tänä vuonna Tukholmassa.

Katso kappaleen karsintaesitys

Kuvat: LLC “National music Corporation

Ivan 3