Esittelyssä Venäjä: Buranovskie Babushki – Party for everybody

Venäjää edustavat Buranovon mummot eli Buranovskie Babushki -kokoonpano lienee saanut osakseen enemmän kansainvälistä mediahuomiota kuin kukaan toinen tämän vuoden kisaaja. Sen jälkeen kun mummot voittivat maan karsinnat ylivoimaisesti maaliskuun alussa ja päihittivät finaalissa muun muassa t.A.T.u.-yhtyeestä tutun Julia Volkovan kanssa duetoineen Dima Bilanin, ovat mummot nousseet varsinaiseksi media-ilmiöksi myös Suomessa. Voitettuaan Buranovon mummot kertoivat, että voittorahoillaan he haluaisivat kustantaa kotikyläänsä uuden kirkon. Viimeisten lehtitietojen mukaan tämä summa onkin saatu kasaan jo nyt ja uusi kirkko on enää vain ajan kysymys.

Udmurtialaisesta Buranovon kylästä, Koillis-Venäjältä lähtöisin olevan kokoonpanon muodostuu virallisten tietojen mukaan lähes kymmenestä enemmän tai vähemmän iäkkäästä naishenkilöstä, joista euroviisusääntöjen mukaisesti vain kuusi kuului Moskovan karsintojen kokoonpanoon: 76-vuotias ”pikkumummo” Natalia Pugatshova, 74-vuotias Jekaterina Shkljajeva, 74-vuotias Valentina Pjatshenko, 73-vuotias Galina Konjeva, 62-vuotias Granja Bajsarova sekä ”vasta” 43-vuotias Olga Tuktarjova. Nähtäväksi jää, nouseeko Bakun viisulavalle tismalleen sama kuusikko kuin Moskovan karsintalavallekin. Useampi mummo on kuitenkin ilmoittanut matkaavansa Bakuun kannustamaan lavalle nousevia mummoja, vaikka aluksi osaa heistä mietityttikin miten maataloustyöt saadaan hoidettua sillä aikaa.

Buranovskie Babushki -kokoonpano pyrki Venäjän viisuedustajaksi ensimmäistä kertaa jo vuonna 2010. Tuolloin he sijoittuivat kolmanneksi kappaleella “Dlinnaya-dlinnaya beresta i kak sdelat iz nee aishon”. Pääasiassa äidinkielellään udmurtuksi sekä jossain määrin myös englanniksi esiintyvä kokoonpano on kunnostautunut viisukappaleittensa lisäksi myös cover-kappaleiden esittäjänä. Buranovskie Babushkien repertuaariin kuuluvat esimerkiksi sellaiset klassikot kuin ”Yesterday” ja ”Hotel California”.

Mummojen viisukappale ”Party for everybody” esitetään mummoille tyypilliseen tapaan pääosin udmurdiksi. Vain kappaleen kertosäkeistössä on muutamia englanninkielisiä lausahduksia. Kappaleen säveltänyt Viktor Drobych ei ole ensikertalainen viisukuvioissa. Venäjän vuoden 2005 edustuskappale, Natalia Podolskajan esittämä ”Nobody hurt no one” oli nimittäin samaisen herran säveltämä. Sanat ”Party for everybody” -kappaleeseen on puolestaan kynäillyt ryhmän taiteellisena johtajanakin toimiva Olga Tuktarjova. Sen jälkeen kun euroviisuissa siirryttiin semifinaali-finaali-formaattiin, on Venäjä selvittänyt tiensä finaaliin joka kerta. Vuoden 2008 voittonsa jälkeen maa on kuitenkin jäänyt kärkikymmenikön ulkopuolelle. Toukokuun lopussa näemme, nostaako Buranovon mummot Venäjän takaisin mitalikantaan.

Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla

Keskustele kappaleesta foorumillamme

Katso video Youtubesta

Buranovskie Babushki Facebookissa