Espanja: Chanel – SloMo

Edustuskappale: SloMo
Esittäjä: Chanel
Lauluntekijä(t): Arjen Thonen, Ibere Fortes, Keith Harris, Leroy Sánchez, Maggie Szabo
Esiintymispaikka: ensimmäinen puolisko (finaali)
Kuva: TVE

Kuubassa syntynyt 30-vuotias Chanel Terrero julkaisi ensimmäisen singlensä vasta tänä vuonna ja kyseisellä kappaleella hän edustaa Espanjaa Torinossa. Chanelin suku on kotoisin Espanjasta ja hänen perheensä muuttikin sinne Kuubasta hänen ollessaan kolmevuotias. Uransa taiteen parissa Chanel aloitti näyttelijänä, esiintyen televisiossa, elokuvissa ja musikaaleissa kuten Mamma mia! ja Flashdance. Lisäksi hän on esiintynyt tanssijana muun muassa televisio-ohjelmissa ja konserteissa.

Vuoden 2021 lopussa Espanjan yleisradioyhtiö RTVE julkisti kaikkien aikojen ensimmäisen Benidorm Festin osallistujat. Aiemmin muun muassa Operación Triunfo -formaattia viisukarsintanaan hyödyntänyt Espanja otti mallia Italian Sanremon musiikkifestivaaleilta ja päätti järjestää karsinnan Benidormin kaupungissa. Osallistujien joukossa oli viisukansalle tuttu Azúcar Moreno -duo, joka edusti Espanjaa vuoden 1990 Euroviisuissa.

Benidorm Festistä ei draamaa puuttunut, sillä jo semifinaalivaiheessa artisti Luna Ki vetäytyi kilpailusta, koska ei saanut käyttää tyylilleen ominaista autotune-efektiä livelähetyksessä. Kahdeksan kappaletta pääsi karsinnan finaaliin, joista voittajan valitsi viisihenkinen ammattilaistuomaristo, kansalaistuomaristo sekä puhelinäänestäjät. Sekä kansalaistuomariston että puhelinäänestäjien suosikki oli folk-yhtye Tanxugueiras, mutta ammattilaistuomaristo puski voittoon Chanelin. Myöhemmin selvisi, että Tanxugueiras oli kerännyt jopa 70 prosenttia kaikista puhelinäänistä finaalissa.

Chanelin edustuskappale “SloMo” takaa löytyy joukko kansainvälisesti menestyneitä laulunkirjoittajia, jotka ovat aiemmin tahoillaan tehneet musiikkia kansainvälisille tähdille. Kappaletta olikin Arjen Thonen mukaan kirjoitettu aluksi Jennifer Lopezille, joka ei kuitenkaan ollut huomioinut kappaletta. Niinpä Chanel edustaa Espanjaa kappaleella vuoden 2022 Euroviisujen finaalissa, 14. toukokuuta.

Teksti: Sami Luukela