Euroviisuvedonlyönti ja sen perusteet

Teksti: Jani Nisula ja Ilpo Kantanen

Kaksi intohimoista Euroviisuvedonlyöjää kirjoittaa tämän kuluvan vuoden aikanaViisukuppilan lukijoille viiden artikkelin, joka käsittelee vedonlyöntiä yhdistettynä nimen omaan Euroviisuihin.

Omaa taustaa hieman avataksemme esittäydytään lyhyesti ennen itse asiaan pureutumista. Meidän tulokulmamme Euroviisuihin tulee vedonlyöjän vinkkelistä ja vuosi vuodelta Euroviisuista on tullut yhä suurempi ja suurempi osa molempien vedonlyöntiportfoliota.

Monelle vedonlyöjälle, jotka asiaan suhtautuvat intohimolla, saattaa vedonlyönnistä pitkän pään seinään hakkaamisen ja uhrattujen oppituntien jälkeen tulla lisätulonlähde tai jopa ammatti, näin kävi myös meille. Euroviisut ovat meille tärkein tai vähintään yksi tärkeimpiä leivän pöytään tuojia vuoden aikana, joten suhtaudumme Euroviisujen seuraamiseen, analysointiin ja arvioiden tekemiseen äärimmäisen innokkaasti ja työteliäästi vuosi toisensa perään. 

Vedonlyönnin lisäksi ylläpidämme tuoretta viime vuonna perustettua vedonlyöntifoorumia nimeltä Ristikaksi.com, joten meidän kirjoituksiamme ja vedonlyöntivihjeitämme viisuihin on mahdollista seurata myös täältä, mikäli aihe kiinnostaa. Operoimme foorumillamme Zoltan8D ja Iletus nimimerkeillä. Pyrimme pitämään tekstit mahdollisimman yksinkertaistettuina ja maanläheisinä, jotta niillä olisi mahdollisimman paljon lisäarvoa kaikille viihdevedonlyöjille ja Euroviisujen seuraajille. Tässä tuskin onnistumme, mutta yritys on kova. 

Euroviisut ovat toukokuinen viihdekarnevaali, joka jakaa mielipiteitä suuren yleisön keskuudessa. Toiset eivät moisesta viihteestä juuri perusta, jotkut seuraavat finaalilähetyksen ja fanaattisin yleisö on mukana pitkin talvea seuraten maiden omia karsintoja viisuedustajan löytämiseksi.Vedonlyöjiä löytyy sekä viimeksi, että keskimmäisenä mainitusta joukosta; viihde- ja satunnais vedonlyöjät lyövät vetoa enimmäkseen finaalipäivänä tai semifinaaleihin. Ammattilaiset ja vakavat harrastajat seuraavat puolestaan tilannetta kovimpien viisufanien kanssa aina vuodenvaihteesta toukokuun finaaliin asti.

Euroviisut ovat yksi suurimpia tv-viihdetapahtumia globaalisti ja selkeästi suurin viihde-vedonlyöntitapahtuma. Se kerää vedonlyöjiltä rahaa melko suuria summia ja näin Euroviisut houkuttelee myös ammattimaisempia vedonlyöjiä apajille. Esimerkiksi Betfairilla pelivaihto nousee 8-numeroisiin summiin, joten suuremmallakin panoksella pelaavat saavat haluamiaan panoksia sisään.

Euroviisuvedonlyönnin ja urheiluvedonlyönnin erot ja yhtäläisyydet

Kuten urheiluvedonlyönnissäkin, euroviisuvedonlyönnissä ammattilaiset eivät tiedä etukäteen “varmaa” voittajaa vaan menestys perustuu siihen, että vedonlyöjä löytää kohteen toteutumistodennäköisyyttä suuremman kertoimen. Aiheen syvempää teoriaa voi lukea mainiosta vedonlyönti oppaasta Ristikaksi.com -sivustolta. Vedonlyöjä pyrkii siis löytämään “aliarvostettuja” artisteja, joiden kerroin on suurempi, kuin sen kuuluisi vedonlyöjän arvion mukaan olla. Täytyy huomata, että viisujen suurin ennakkosuosikkikin voi olla aliarvostettu, kuten meidän mielestämme kävi viime vuonna useaan otteeseen Hollannin kertoimen kanssa. Oma arviomme pitkin kevättä Hollannin voitolle pyöri 40-50 % tienoilla, eli “oikea” kerroin meidän arvioillamme olisi kuulunut olla 2,00 – 2,50 ja kerroin oli useaan otteeseen vielä viimeisenä päivänäkin yli 3,00; maistuva ylikerroin siis.

Suurin ero euroviisuvedonlyönnin ja urheiluvedonlyönnin välillä on tapa, jolla kilpailijat pannaan paremmuusjärjestykseen. Euroviisuissa yleisö ja tuomarit ratkaisevat voittajan 50/50 -periaatteella. Kyseessä on siis äänestyskilpailu ja äänestäjät voivat valita suosikkinsa hyvinkin vaihtelevin kriteerein; voittaja voi olla hauskin esitys, musiikillisesti paras esitys, tv-showna paras esitys, tunteisiin vetoava esitys tai jopa protestiääni. Äänestäjä, oli sitten tuomari tai yleisön jäsen ei siis valitse suosikkiaan minkään kiveen hakatun kriteerin perusteella. Toisaalta moni on valinnut suosikkinsa ennen suurta finaalia, eli tavallaan tuloksen voi ajatella olevan jo “olemassa” tapahtuipa finaalissa mitä vain.

Jalkapallo-ottelussa sen sijaan tulosta ei voi koskaan arvata etukäteen vaan itse ottelu on hyvin kaoottinen tapahtuma. Lopulta yksittäinen tuuripomppu voi ratkaista ottelun lopputuloksen, joka määräytyy selkeän kriteerin mukaan; kumpi on tehnyt enemmän maaleja. Viisuissa tällaista elementtiä ei ole mukana vaan voittaja muodostuu tuomariston ja yleisön pään sisässä pidemmän ajan kuluessa ja itse finaalin satunnaisilla tapahtumilla ei välttämättä ole niin suurta merkitystä lopputulokselle.

Mitä Euroviisuihin voi pelata?

Euroviisuvedonlyönnissä voit luonnollisesti veikata koko viisujen voittajaa, mikä on myös kaikille ammattimaisesti vetoa lyöville se pääkohde. Sen lisäksi tarjolla on ainakin top 2, top 3, top 4, top 5, top 10,  top 15 ja top 20 -kohteita. Esimerkiksi TOP 3 -veto osuu jos veikkaamasi maa sijoittuu kolmen parhaan joukkoon. Yleensä voit myös lyödä vastakkaista näkemystä, eli että veikkaamasi maa ei sijoitu esimerkiksi kolmen parhaan joukkoon. vedonlyöjien kannattaa tarkkailla kaikkia näitä markkinoita ja hyödyntää mahdolliset vääristymät. Lisäksi viimeinen sija finaalissa on suosittu vetokohde

Paras esimerkki tästä on vuoden 2018 euroviisuista, kun finaali oli jo käynnissä ja Ison-Britannian laulajalta varastettiin mikrofoni häirikön päästyä järkkäreiden ohi lavalle. Vedonlyöntimarkkina sekosi tästä täysin Ison-Britannian kohdalla ja maan voittokerroin koko Euroviisujen voitolle laski neljäänkymmeneen. Samaan aikaan Ison-Britannian Top 10 -sijoitukselle sai suurempaa kerrointa, muistaaksemme 50-60. Tämä on hyvä esimerkki siitä kuinka järjettömiä viihdevedonlyöjät voivat olla, kun he haluavat nopeasti lyödä vetoa jonkin yksittäisen näkemyksensä puolesta. Tarjosimme tätä noin 40-60 kerrointa Ison-Britannian euroviisuvoitolle vedonlyöntipörssissä käytännössä kaikella rahalla mikä meillä oli käytettävissä ja tämä on edelleen todennäköisesti paras veto mitä olemme Euroviisuista löytäneet. Lopulta Iso-Britannia sai muutaman pisteen ja sijoittui hännille kuten odotettua oli.

Toinen tärkeä vetomuoto on H2H eli “hedari.” Siinä lyödään vetoa kahden maan välisestä paremmuudesta, esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välillä, kuten vaikkapa jalkapallo-ottelussa.

Kolmas suosittu vetomuoto on semifinaalivedot, joissa voi veikata semifinaaleista jatkoon meneviä maita. Erityisesti “hilkulla” olevien maiden lyöminen voi olla tuottoisaa, jos oma näkemys on hyvä. Kyseiset vedot ovatkin olleet semifinaali-iltojen jännittävintä antia. Edellä mainittujen vetomuotojen lisäksi on vielä useita vetomuotoja, jotka saattavat vaihdella vuosittain ja erityisesti eri vedonvälittäjien mukaan.

Vedonlyönti Euroviisujen voittajasta – houkutteleva vedonlyöntikohde

Suurin huomio viisuvedonlyönnissä kiinnittyy voittajamarkkinaan. Suurin syy tähän on se, että tämä on suosituin vetokohde ja kerää näin ollen paljon rahaa ympäri Euroopan, jolloin ammattimaisestikin vetoa lyövät saavat riittäviä panoksia sisään kohteisiin. Kohde löytyy myös käytännössä jokaiselta vedonvälittäjältä, mutta suosituin vedonvälittäjä on ehdottomasti Betfair, jossa pelivaihto voittajamarkkinassa on yhteensä 10-15 miljoonaa euroa kevään aikana. Voittajamarkkina on osoittautunut myös erittäin tuottoisaksi parin viime vuoden aikana.

Miksi voittajaveto on sitten niin tuottoisa? Nähdäksemme pääsyy tähän on Euroviisujen nykyinen formaatti – voittaja ratkeaa yhteenlaskettujen tuomari- ja yleisöpisteiden mukaisesti. Jokainen maa antaa kahdesti pisteet 1-2-3-4-5-6-7-8-10-12, toisen setin antaa kansallinen jury ja toinen muodostetaan puhelinäänistä. Voittaakseen koko Euroviisut, esityksen on oltava erittäin vahva hybridi – sen on kerättävä paljon pisteitä sekä jury- että telepuolelta, mutta sen ei tarvitse välttämättä olla kummassakaan paras. Viime vuoden voittaja Hollanti on tästä hyvä esimerkki – se oli jurypisteissä kolmas ja telepisteissä toinen. 

Erityisesti vahvat hybridit, kuten viime vuoden Hollanti ja Italia ovat olleet mielestämme aliarvostettuja markkinan mielestä. Hollanti oli toki kertoimien mukaan ennakkosuosikki lähes koko kevään, mutta kerrointaso pyöri 3-4 paikkeilla, kun taas oma arviomme Hollannin voitolle liikkui 40-50% välimaastossa.

Pahiten yliarvostettuina markkinoilla puolestaan ovat olleet suureen yleisöön iskevät telesuosikit, esimerkiksi viime vuonna Norja, jolle ei missään vaiheessa laskettu ennakkoon kummoista jurymenestystä. Vaikka puhelinmenestys oli yllättävän suurta ja Norja olikin yleisön suosikki, ei se ollut lähelläkään koko viisujen voittoa, koska sai tuomaristolta odotetusti alle 100 pistettä. Vahvat jurybiisit, mutta heikot telebiisit harvemmin ovat vedonlyönnissä selkeästi yliarvostettuja. Juryvoittaja Pohjois-Makedonia seilasi 50-200 kertoimen väliä viime keväänä. Ruotsin kerroin oli melko matalalla, mutta olimme ennakkoarvioissamme kaavailleet Ruotsille parempaa puhelinsaalista ja näin korkeampaa loppusijoitusta eikä Ruotsi silloisella arviolla ollut yliarvostettu.

Miten voit parantaa omaa menestystäsi Euroviisuvedonlyönnissä?

Kirjoitamme alle muutaman pointin, millä voit kehittyä euroviisuvedonlyöjänä:

  • Älä yritä miettiä, mikä kappaleista on omasta mielestäsi paras, vaan millä kappaleella on suurin todennäköisyys voittaa.
  • Jälkiviisaus on maailman helpointa viisautta. Tämän torjumiseksi, kirjoita ylös mahdollisimman paljon omia arvioitasi ja ennustuksiasi ennen viisuja. Kun viisut ovat ohi, käy läpi missä ennustuksissa olit oikeassa ja missä väärässä. Tämän jälkeen pohdi syitä miksi ennustukset eivät ehkä pitäneet paikkaansa; aliarvioitko liikaa inhokkiasi, entä yliarvioitko suosikkiasi? Rakastuitko johonkin biisiin ja tarinaan ja halusit uskoa sen pärjäävän todellisia mahdollisuuksiaan paremmin? Tällä tavoin voit päästä eroon psykologisista tekijöistä voittajia arvioidessasi.
  • Lue foorumeita ja muiden vedonlyöjien, fanien ja asiantuntijoiden näkemyksiä ja vertaile niitä omiisi. Älä kuitenkaan liiaksi muuta omia näkemyksiäsi muiden vuoksi, vaan kirjaa sekä omat, että muiden näkemykset ylös ja pohdi kenen perustelu on paras. Viisujen jälkeen vertaile jälleen eri ennustusten paikkaansa pitävyyttä. Luota rohkeasti omaan näkemykseesi, jos se on todettu toimivaksi aiemmin!
  • Ole kuitenkin valmis muuttamaan omaa näkemystäsi rajustikin, jos uutta merkittävää informaatiota ilmestyy.
  • Lue euroviisufanien mielipiteitä muodostaaksesi kuvan parhaista telebiiseistä. Mieti myös ketä itse äänestäisit ja miksi. Muista kuitenkin asettua keskimääräisen viisufanin asemaan, koska heidän äänensä ratkaisevat.
  • Katso menneiden vuosien parhaiten tuomariäänissä menestyneitä biisejä ja pohdi miksi tuomarit rankkasivat kyseiset biisit kärkeen. Muista, että tuomarit ovat musiikkialan ammattilaisia ja arvostavat ammattimaisesti tehtyjä moderneja esityksiä.
  • Tee yhteenlaskuharjoituksia tuomariäänistä ja teleäänistä. Muista että, viisujen voittamiseksi molempia tarvitaan paljon.
  • Ja lopuksi yleinen sääntö kaikesta vedonlyönnistä: älä koskaan panosta yli varojesi äläkä pelaa sellaisilla rahoilla, joita et ole valmis häviämään!