Finalisti 1: Maria Lund – Sydän ymmärtää

MARIA LUND

Maria Lund syntyi Münchenissa, Saksassa vuonna 1983 kansainväliseen taitelijaperheeseen. Hänen äitinsä oli suomalaisten rakastama laulajatar Tamara Lund ja isä romanialainen oopperalaulaja Alexandru Ioniţă. Musikaalisuus tarttuikin Mariaan jo lapsena hän päästessä vanhempiensa mukana kiertueille. Laulamisen lisäksi Maria osaa soittaa myös pianoa ja harppua. Düsseldorfin ranskalaisesta koulusta valmistunut neito on kansainvälinen myös kielitaitonsa puolesta. Marian kerrotaan puhuvan kuutta eri kieltä: suomea, romaniaa, englantia, saksaa, ranskaa ja espanjaa.

Maria Lundin suuri läpimurto musiikissa tapahtui loppuvuodesta 2008, jolloin hänen “Ajan sävel” albumi julkaistiin. Yli 20 000 kappaletta myynyt albumi sisältää 60-luvun tyyliin sovitettuja versioista tutuista suomalaisista rock-klassikoista. “Ajan sävel” levyltä löytyvät Marian tulkitsemana muun muassa “Elämän tarkoitus” (alkup. Kolmas Nainen), “Teit meistä kauniin” (alkup. Apulanta), “Surupuku” (alkup. Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus) ja “Lelukaupan häät” (alkup. Miljoonasade). “Ajan sävel” levy ei kuitenkaan ollut Marian ensi julkaisu. Vuonna 2004 hän julkaisi yhdessä silloisen aviomiehensä kanssa albumin “Lähtöpiste…” ja vuonna 2005 yhdessä arvostetun suomalaisen jazzintekijän Heikki Sarmannon kanssa albuminen “Äänet Hämärässä”. Marian uusin albumi “Tahdon” ilmestyi viime vuoden syyskuussa. Vaikka kyseiseltä albumilta löytyykin muutama lainakappale, on pääpaino Marian itsensä sanoittamissa ja levyn tuottaneen Valtteri Tynkkysen säveltämissä kappaleissa.

Musiikin ohella Maria Lund on luonut uraa teatterinäyttamöillä. Hänet on voinut nähdä keskeisissä rooleissa esimerkiksi My Fair Ladyssa, West Side Storyssa ja Kauniissa Veerassa. Tässä kuussa Maria nähtiin Sound of Musicin Mariana Tamperetalossa. Vuonna 2008 Maria Lund osallistui suosittuun Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan, jonka  hän voitti parinsa Mikko Ahdin kanssa. Maria Lund ja Mikko Ahti pääsivät voittonsa ansiosta edustamaan Suomea Eurovision tanssikilpialuun eli eurotansseihin Glasgow’hon syyskuussa 2008, jossa he sijoittuivat kymmenenneksi. Jotkut muistavat Marian myös vuoden 2002 Suomen Neito -kauneuskilpailuista vaikka hän ei sijoittunutkaan kyseisessä kisassa kärkikolmikkoon.

 

“SYDÄN YMMÄRTÄÄ”

Maria Lund on itse sanoittanut kilpailukappaleensa “Sydän ymmärtää” yhdessä Heikki Salon kanssa ja sen on säveltänyt jo edellä mainittu Valtteri Tynkkynen. Sovituksesta vastaavat Tynkkysen ohella Vesa Hyrskykari ja Hannu Sormunen. Tohlopin alkuerässä Maria Lund esitti kilpailukappaleensa “Sydän ymmärtää” sinivalkoisessa Johanna Paatolan suunnittelemassa 50-luvun henkisissä mekossa. Lavalla hänen kanssaan nähdään tanssimassa ja laulamassa taustoja Saara Lehtonen, Eeva Markkinen, Mauri Heiska, Jani Rasimus sekä Harri Jylhä. Esityksen koreografia oli harkittu ja tanssiin oli panostettu selkeästi, ei vaan taustalaulaja-tanssijoiden osalta vaan myös Marian tanssitaito oli hyvin hyödynnetty. “Sydän ymmärtää” pääsi jatkoon Ylen salaisen raadin valitsemana villinä korttina.
http://www.marialund.fi/
http://www.myspace.com/marialundofficial