Finalisti 2: Antti Kleemola – Sun puolella

Antti Kleemola syntyi 25.4. 1972 Kauhajoella, jossa hän asui 19-vuotiaaksi asti. Pohjanmaalta tie vei Jyväskylään, jossa Antti opiskeli musiikinopettajaksi. Valmistuttuaan hän muutti Helsinkiin ja toimi siellä muusikkona, lauluntekijänä ja musiikinopettajana eri kouluasteilla yhteensä kahdeksan vuotta, mutta palasi Jyväskylään vuonna 2005. Tällä hetkellä hän on virkavapaalla työstään ammattiopiston musiikin koulutusohjelman opettajana ja keskittyy esiintymiseen, lauluntekemiseen ja perheeseen, johon kuuluu vaimo ja kaksi pientä lasta.

Antti on opetusuran ohella tehnyt musiikkia jo nuoresta – pianonsoitto alkoi 8-vuotiaana ja bändikokoonpanojen listan kerryttäminen muutamaa vuotta myöhemmin. Laulamisen ohella hän soittaa pianoa ja trumpettia, mutta tulevien muusikoiden sparraaja ja bändityöpajojen vetäjä taipuu tarvittaessa “kaikkiin bändisoittimiin”. Monipuolisen musiikkimiehen repertuaariin on vuosien varrella kuulunut laaja haitari musiikkityylejä punkista funkiin, souliin, rokkiin ja musikaaleihin. Antti Kleemolan kappaleita ovat levyttäneet monet tutut kotimaiset artistit, esim. Jippu, Katri Ylander, Annika Eklund, Rajaton, Lenni-Kalle Taipale Trio, Paula Koivuniemi ja Yö. Omia soololevyjä Antti on julkaissut tähän mennessä kaksi, “Jotain parempaa” 2006 ja “10 kohtausta” 2008.

Meneillään olevat euroviisukarsinnat eivät ole Kleemolan ensikosketus Euroviisuihin. Hänet nähtiin viisulavalla jo vuonna 2005, Dannyn taustayhtyeenäkin tunnetun D’Voicesin karsintakappaleen “This is the song” taustalla. – Antti Koivulan kanssa oltiin siellä valkoisissa smokeissa, Antti muistelee. Lisäksi Antti soitti monelle viisufanille tutun Biisibongarit -musiikkivisailun, eli FST:n Schlager på lagerin housebandin kosketinsoittajana vuonna 2002. Tuolloin hän pääsi työskentelemään monien entisten euroviisuesiintyjien kanssa, joista erityisesti jäi mieleen belgialainen viisuvoittaja Sandra Kim, jota Antti oli ihaillut jo vuoden 1986 esityksen nähtyään ja joka “lauloi aivan yhtä upeasti ja oli valtavan kaunis edelleen”. Omista viisumuistoistaan Antti mainitsee mieluisimpana vuoden 1984 Ruotsin Herreysin “Diggi-loo Diggi-leyn” tansseineen.

Jokin kiinnostus euroviisuja kohtaan on hänen mielessään väistämättä kytenyt – onhan hän säveltänyt 1990-luvun puolella myös viisuparodiakappaleen “Voittaja”. Sen Antti kertoo tehneensä täysin huumorilla ja soittaneensa kappaletta vain juhlissa hauskuuttamismielessä. Laulu lähti kuitenkin Internetin kautta leviämään laajemmalle yleisölle ja päätyi lopulta yläasteen musiikinkirjaan sekä lauluyhtye “Rajattoman” ohjelmistoon. Uudemmista kotimaisista viisuista Anttia on miellyttänyt erityisesti Geir Rönningin “Why” vuodelta 2005. – Komea balladi, hyvä laulaja ja Steven Stewartin koskettavat sanat. Entä mitä mieltä Kleemola on Kojosta, joka tylyin sanakääntein teilasi alkukarsintapäivän lehdessä uusimmat viisuehdokkaat? -No, tein juuri biisin Kojolle. Toivotaan, että hän pitää sitä onnistuneempana, jos viisukappaleet eivät kolahda, kuittaa Antti huumorimielellä.


“SUN PUOLELLA”

Antti Kleemola on itse säveltänyt kilpailukappaleensa ja sanoittanut sen yhdessä Mikko Karjalaisen kanssa. Kappaleen on sovittanut Sami Sallinen. “Sun puolella” kilpaili Tohlopin toisessa alkuerässä 15.1. Alkukarsinnan esityksessä nähtiin flyygelin takana esiintyvä, tavaramerkinomaisesti lippalakkiin, kauluspaitaan ja solmioon pukeutunut Antti ja neljä taustalaulajaa, Hanna-Riikka Siitonen, Marika Tuhkala, Hannu Lepola ja Pemo Ojala. Kappaleen aikana Antti nousee flyygelin takaa seisomaan ja astuu etualalle lavalle.
Kappale sai harvinaislaatuisen viisukytköksen jo ennen ensimmäistä karsintaesitystään, kun Espanjan euroviisukarsinnoissa kilpaileva Rafael de Alba ihastui kappaleeseen ja julkaisi siitä samantien oman espanjankielisen versionsa. Mistä “Sun puolella” oikeastaan kertoo? Universaali, rohkaiseva sanoma on tulkittavissa kuulijan näkökulman mukaan, mutta alunperin sanoituksen inspiraation lähteenä oli Antin isoisä, Ylistaron paappa, joka painokkaasti muistutti aina pikku-Antille: “Moon sun pualella.” Antin puolella oli myös tv-yleisö, joka äänesti kappaleen alkuerästä jatkoon.

http://www.anttikleemola.com
http://www.myspace.com/anttikleemola