Finalisti 5: Heli Kajo – Annankadun kulmassa

Heli Kajo on 25-vuotias laulaja ja lauluntekijä Helsingistä. Vaalea neito on opiskellut Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadiassa vanhaa musiikkia, Helsingin yliopistolla ranskalaista filologiaa sekä vuodesta 2004 myös Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta. Opintojensa ohella Heli myös opettaa musiikkia itse.

Vaikka Heli sanoittaa ja laulaa kappaleensa suomeksi, on hänen musiikkinsa tyyliltään kepeän ranskalaista ja laulajatar onkin saanut paljon vaikutteita ranskalaisilta laulajilta. Helin kappaleiden on sanottu muistuttavan siltä kuin Leevi & the Leavings olisi eksynyt Pariisiin. Pariisi-vertaus on Helin kohdalla luonnollinen. Koulunsa Heli kävi Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun. Monet perheen yhteiset lomamatkat suuntautuivat Ranskaan sillä Helin vanhemmat halusivat antaa lapsilleen mahdollisuuden käyttää kielitaitoaan. Sitä kautta Heli sai paljon ranskalaisia ystäviä ja tutustui samalla ranskalaiseen kulttuuriin ja ranskalaisiin elämäntapoihin.

Huolimatta siitä, että Heli on suurelle yleisölle toistaiseksi vielä melko tuntematon nimi, ei hän lähtenyt ihan untuvikkona tämän vuoden viisukarsintoihin. Heliltä löytyy nimittäin myös aikaisempaa viisukokemusta. Heli on esiintynyt kahdesti Suomen taustakuorossa: vuonna 2004 Riikan taustalla ja vuonna 2008 Hanna Marshin taustalla. Tämänvuotisiin karsintoihin Heli osallistui alun perin avoimen kilpailun kautta. Yle kuitenkin piti hänen demoaan niin hyvänä, että halusi antaa hänelle mahdollisuuden suoraan alkueriin. Heli on silmin nähden ollut innostunut euroviisuista siitä lähtien kun YLE julkaisi kutsuartistit syksyllä ja ja finaalipaikan selvittyä nuori laulajatar ei peitellyt sen tuomaa iloa ja liikutusta. Kotisivujensa päiväkirjaan Heli on jopa kirjoittanut ”Euroviisut on jumala”.

Suomalaisista euroviisuista Helin suosikki on tällä hetkellä Ami Aspelundin ”Fantasiaa”. Kappaleen sanat ja dramaattinen meininki viehättävät Heliä erityisesti. Viime vuosien viisuista taas Ranskan vuoden 2008 edustukappale Sébastien Tellierin ”Divine” on jäänyt hyvin Helin mieleen. Sekä tietysti viime vuoden voittaja ”Fairytale”. Vanhemmista viisuartisteistaan Heli nimeää suosikeikseen France Gallin ja Francoise Hardyn.

Musiikin ja ranskalaisuuden lisäksi Heli rakastaa muotia, korkokenkiä, samppanjaa, Tove Janssonin viisautta sekä pedagogisia keskusteluja.


”ANNANKADUN KULMASSA”

Heli Kajo on itse säveltänyt ja sanoittanut kilpailukappaleensa ”Annankadun kulmassa”. Sovituksesta on vastannut Panu Aaltio ja sen on tuottanut Kuisma Eskola. Jos voitto osuu kohdalle Heli kääntäisi kappaleensa mieluummin ranskaksi kuin suomeksi. Toisaalta kappale on tehty suomeksi eikä Heli näe syytä, miksi se ei kelpaisi nykyisellään. Kieliasiat eivät tällä hetkellä ole päällimmäisenä mielessä vaan tällä hetkellä Helin mielestä on tärkeämpää keskittyä lauantain finaaliesitykseen.

Helin esiintymisasu on saanut suurta huomiota osakseen. Poronnahkapitsiä ja silkkiorganzaa yhdistelevän puvun oli suunnitellut Helille vaatesuunnittelija Laura Juslin. Helin jaloissa nähtiin 15 sentin koroilla varustetut Christian Louboutinin mustat verkkonilkkurit. Tohlopissa Helin kanssa lavalla nähtiin Aliina Mäkitalo, Victoria Lindqvist ja Riku Kantola. Suuria muutoksia ei finaaliiesitykseen ole tulossa. Kenkien vaihtoa Heli tunnustaa kuitenkin miettineensä.
http://www.helikajo.fi/
http://www.myspace.com/helikajomusic