Haastattelussa uudistunut Conchita: ”Rise Like a Phoenix sai uutta syvyyttä ja kiukkua”

Kuva: Markus Morianz
Teksti ja haastattelu: Niina Mäenpää

Mitä tapahtuu, kun euroviisuvoittaja Conchita valjastaa Wienin sinfoniaorkesterin matkaansa ja näyttää taiturimaiset laulunlahjansa lavalla ja levyllä? Jotain elämää suurempaa. Klassinen huippuorkesteri ei pop-yhteistyöhön taivu – ennen kuin nyt. Levyjulkkarikeikan myrskyisistä yleisöreaktioista ja Itävallan iTunes-latauslistan kärkisijoista päätellen ratkaisu on onnistunut.

– Valtava haaste, kuvailee Conchita uuden From Vienna with Love -albuminsa vaiheita.

– Mutta älä ymmärrä väärin, sillä tykkään haastaa itseäni ja parantaa koko ajan, ja antaa itsestäni 200 prosenttia, artisti jatkaa puhelinhaastattelussa.

Levyllä kuullaan taiturimaista tulkintaa Barbra Streisandin ja Celine Dionin klassikoista Bond-tunnareihin. Sam Smithin Writing’s on the Wall soi jyhkeästi sinfoniaorkesterin ja Conchitan käsittelyssä, ja Conchita on pistänyt orkesterin versioimaan tummanpuhuvasti myös Alanis Morrisetten Uninvited-kappaleen. Levyllä kuullaan myös yksi täysin uusi, Conchitan käsialaa oleva kappale Have I Ever Been in Love.

Pari riviä muuttaa paljon

Viisuvoittokappale Rise Like a Phoenix kuullaan albumilla täyspitkänä 4,5-minuuttisena versiona viisuformaatin sijaan. Muutama lisärivi lyriikoissa tuntuu kiepsauttavan kappaleen merkitystä yllättävän paljon.

– Olen täsmälleen samaa mieltä. Jotenkin kappale saa enemmän syvyyttä ja kiukkua. Siinä sanotaan, että vaikka annan anteeksi, en unohda. Se on aika rankka viesti sanoa ja vastaanottaa, koska se tarkoittaa että sinuun on tosissaan sattunut, Conchita pohtii.

Sanoituksen muutoksella on Conchitalle iso henkilökohtainen merkitys.

– Ainakin itselleni on valtava askel myöntää, että joku on pystynyt satuttamaan ja tekemään itsestä jotenkin heikon. Sitä niin haluaa olla vahva ja itsevarma. Oli jännä tunne löytää nuo lisärivit äänitysstudiosta ja muistaa, että noinhan niissä tosiaan lauletaan.

Conchita viihtyy nykyään miehekkäämmässä habituksessa kuin viisuvoittonsa aikaan. Kuva: André Karsai / TNRB

Uusi tyyli toi uutta motivaatiota 

Conchita on ravistellut viisuvoitostaan tuttua glamour-drag-tyyliä, ja viihtyy nykyään miehekkäämmässä habituksessa. Tyylissä alkaa jo pirskahdella paljon artistihahmon takaa löytyvää todellista taitelijaa, Tom Neuwirthia. Myös hahmolle alkujaan luotu sukunimi Wurst on jäänyt pois matkan varrelta.

Ulkoisilla muutoksilla on ollut yllättäviäkin seurauksia.

– Aloin treenata salilla pari vuotta sitten, koska olen aika keikari, ja halusin uuden kropan ja sen sellaista. Mutta jälkikäteen ajatellen tässä on ollut niin paljon järkeä. Saan äänestäni enemmän irti, laulutekniikkani on parantunut ja lisäksi sain uutta motivaatiota.

Uudella, omista lähtökohdista tehdyllä musiikilla onkin valtava merkitys artistille.

– Tajusin, että minun on tehtävä musiikkia, josta tulen itse onnelliseksi ja mitä olen itse ollut luomassa. Minun on pidettävä itseni varpaillani, jotta pysyn kiinnostuneena siitä mitä teen. Vuosi viisuvoiton jälkeen tajusin, että se innostus on laimenemassa. Siksi uudella levyllä ja tulevalla kolmannella levyllä on minulle niin paljon merkitystä.

Suomeen keväällä?

Ensi vuonna ilmestyvä kolmas albumi tulee olemaan erityisen henkilökohtainen, sillä Conchita kertoo laulavansa sillä asioista, jotka ovat oikeasti tapahtuneet juuri hänelle.

– Elektronisempaa, avant-gardea, hip-troppia, Conchita kuvailee ensi vuoden musiikillisia aluevaltauksia.

Suomessa Conchita on vieraillut toistaiseksi vain kerran, viisuvoittovuoden 2014 elokuussa Espoon Serenassa. Festareita piiskanneesta jääkylmästä sateesta huolimatta Conchita muistelee vierailuaan lämmöllä.

– Minulla on niin hyviä muistoja Suomesta. Todella sydäntälämmittäviä muistoja ja pakko päästä takaisin!

Vaikuttaa lupaavalta. Onnistuisikohan kolmannen levyn yhteydessä ensi vuonna?

– Kyllä, kyllä! Tämä on suunnitelma!

Conchitan uusinta albumia From Vienna with Love, pääset kuuntelemaan esimerkiksi Spotifystä. Katso kaikki latauslinkit täältä. Fyysisen levyn saa tilattua helpoiten Saksan Amazonilta.

Conchitasta voit keskustella myös suomalaisessa faniyhteisössä.