Innoissaan viisuihin matkaava Jüri Pootsmann: En halua vetää esitystäni överiksi vaan tyylillä

juri pieniViroa Tukholman euroviisuissa edustava Jüri Pootsmann vieraili kuluneella viikolla Suomessa proamassa kilpailukappalettaan “Play”. 21-vuotias nuorukainen saapui haastatteluun hyväntuulisena ja huomattavasti rennompana, mitä Eesti Laul -esityksen tai kappaleen musiikkivideon perusteella voisi äkkiseltään odottaa. Päivän mittaisella Helsingin reissullaan Jüri ehti antamaan useita haastatteluja niin lehdistölle kuin radioillekin.

Helsingin lisäksi Jüri on promonnut ahkerasti kilpailukappalettaan muuallakin Euroopassa huhtikuun aika.
– Osallistuin Amsterdamin, Riian sekä Tel Avivin viisukonsertteihin. Lontoo ja Moskova jäivät välistä, sillä kaikkialle ei vaan ehdi vaikka haluaisikin.
Proamisen ja edustamisen ohella euroviisukonsertit tarjoavat artisteille myös mahdollisuuden tutustua toisiinsa ennen Tukholman hektisiä viisuviikkoja.
– Olen ystävystynyt erityisesti Bulgarian Polin ja Serbian Sanjan kanssa. Totta kai olen tutustunut myös Latvian ja Liettuan edustajiin. Israelissa tutustuin Suomen Sandhjaan, joka oli ihastuttavan energinen tyttö, Jüri jutteli Viisukuppilalle.


Jüri tunnustaa myös kuunnelleensa suurimman osan muista tämän vuoden kilpailukappaleista.
– Tänä vuonna mukana on todella paljon hyviä kappaleita. Omia suosikkejani ovat ehkä Ukraina, joka eroaa heti muista kappaleista sekä Bulgarian aivan mahtava bilebiisi. Tykkään myös Hollannin, Ranskan ja Kroatian kilpailukappaleista todella paljon.
Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Ukrainan viisu lukeutuu Jürin suosikkeihin.
– Ruslanan “Wild dances” on yksi lempparini. Muutenkin olen seurannut viisuja aina. Aikaisemmin perheeni kanssa ja viime vuodet ystävieni kanssa samalla saunoen.

Jüri Pootsmann lähtee Tukholmaan positiivisen jännittynein tunnelmin. – Pienille maille euroviisut on tärkeä tapahtuma olla esillä ja minusta on hienoa edustaa Viroa koko Euroopalle.
Jüri Pootsmann lähtee Tukholmaan positiivisen jännittynein tunnelmin. – Pienille maille euroviisut on tärkeä tapahtuma olla esillä ja minusta on hienoa edustaa Viroa koko Euroopalle.

Kilpailukappaleen takaa löytyy Stig Rästa

Jüri itse matkaa Tukholmaan tulevana tiistaina. Nuori mies suostuu paljastamaan, että hänen esityksensä on laitettu Eesti Laul -kilpailun jälkeen uusiksi, sillä Tukholman viisulava mahdollistaa sen.
– En halua pilata kenenkään jännitystä, joten en kerro vielä tässä vaiheessa enempää. Lupaan kuitenkin sen, että esitys on pidetty tyylikkäänä ja utuisena myös Tukholman viisulavalla. Lähdemme koko tiimimme voimin tekemään hommaa täysillä, mutta emme vedä sitä niin sanotusti överiksi.
Yksi “Play” kappaleen tekijöistä on Viroa euroviisuissa viime vuonna Elina Bornin kanssa edustanut Stig Rästa. Miten ihmeessä kaksikko löysi toisensa?
– Olen aina pitänyt Stigin tyylistä, joten otin häneen itse suoraan yhteyttä ja pyysin häntä tekemään minulle Eesti Laul -kappaleen, Jüri kertoo.
– Kokeilimme studiossa useampia kappaleita, jotka olivat kaikki ihan hyviä, mutta eivät ehkä minua varten kuitenkaan. “Playn” kohdalla tiesin heti, että tässä se minun kappaleeni on, Jüri jatkaa.

Eesti Laul -kilpailu on virolaisille tärkeä juttu ja mukana on monesti myös maassa tunnettuja artisteja. Tänä vuonna poikkeuksellisen näyttävissä puitteissa Saku Suurhallissa.
– Kisa oli minusta tänä vuonna paljon tasaisempi kuin Eesti Laul usein on ja mukana oli monta kappaletta, jotka olisivat voineet yhtä hyvin voittaa. Missään vaiheessa en pitänyt omaa voittoani etukäteen varmana, vuosi sitten Eesti otsib superstaari -kilpailun voittanut Jüri muistelee maaliskuun alussa kisattua karsintaa.

Tulevilta Tukholman viisuilta Jüri odottaa paljon.
– Arvatenkin euroviisuyleisölle esiintyminen on toistaiseksi minulle elämäni suurin keikka ja siinä on kolme minuuttia aikaa onnistua. Totta kai minua jännittää, mutta hyvällä tavalla. Uskon, että Globen on tuolloin täynnä mieletöntä tunnelmaa ja energiaa.
Nuori mies toivoo, että häneltä löytyisi viisukiireiden lomasta myös hieman vapaa-aikaa.
– Virallisten avajaisten ja Nordic Night -juhlien lisäksi haluaisin nähdä vähän Tukholmaa muutenkin sekä tietenkin myös isäntäkaupungin yöelämää. Olen myös kuullut, että Hollannin edustaja Douwe Bob aikoo avata viisujen ajaksi oman baarin Tukholmn keskustaan. Siellä pitää ehdottomasti päästä käymään.

Kuvat: Tiina Nuotio