Islanti: Systur – Með hækkandi sól

Edustuskappale: Með hækkandi sól
Esittäjä: Systur
Lauluntekijä(t): Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir
Esiintymispaikka: 14. (ensimmäinen semifinaali)

Siskokset Sigríður, Elísabet ja Elín Eyþórsdóttir edustavat Islantia tänä vuonna. Tuttavallisemmin Siggana, Betana ja Elininä tunnettu trio esiintyy Systur-nimen alla Torinossa. Nimi tarkoittaa luonnollisesti siskoksia. Yhtye sai edustuspaikan voitettuaan Islannin kansallisen karsinnan Söngvakeppninin maaliskuun kahdentenatoista päivänä.

Kuva: Mummi Lú

Sigríður, Elísabet ja Elín Eyþórsdóttir varttuivat Reykjavikissa sijaitsevien Vesturbærin ja Grafarvogurin kaupunginosissa. He syntyivät jo valmiiksi musikaaliseen perheeseen, sillä heidän äitinsä Ellen Kristjánsdóttir on niin ikään laulaja, ja isä soittaa kosketinsoittimia sekä säveltää musiikkia. Ellen osallistui Islannin karsintaan kahdesti peräkkäin vuosina 1989 ja 1990 sijoittuen ensin toiseksi, ja sitten viidenneksi.

Siskoksista jokaisella on historiaa sooloartistina, mutta parhaiten heidät tunnettiin ennen Euroviisuja yhtyeen Sísý Ey jäseninä. Housea ja elektronista musiikkia yhdistelevän DJ Oculuksen kanssa vuonna 2011 perustettu yhtye on esiintynyt useilla kansainvälisillä festivaaleilla muun muassa Glastonburyssa sekä Barcelonassa. Heidän vuonna 2013 julkaistu singlensä “Ain’t got nobody” oli menestyksekäs Islannin singlelistalla. Sittemmin kolmikko on tähdännyt folk-musiikin suuntaan.

Euroviisuissa Systur esittää kilpailukappaleensa “Með hækkandi sól”. Kappale suomennetaan karkeasti “Kanssa nousevan auringon” ja siitä on vastuussa laulaja-lauluntekijä Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellä Lay Low. Islanti lähtee tavoittelemaan finaalipaikkaa ensimmäisen semifinaalin neljänneltätoista esiintymispaikalta.

Teksti: Aleksi Mikkola