Iso-Britannia: Sam Ryder – Space man

Edustuskappale: Space man
Esittäjä: Sam Ryder
Lauluntekijä(t): Sam Ryder, Amy Wadge, Max Wolfgang
Esiintymispaikka: toinen puolisko (finaali)

Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC lähti uuteen viisuvuoteen uusin asein. Viime vuonna jälleen kerran viimeiseksi sijoittunut Iso-Britannia päätti olla järjestämättä julkista karsintaa, ja viisuedustaja valittiin yhteistyössä erityisesti artistien managerointiin erikoistuneen Tap Musicin kanssa.

Kuva: Parlophone Music

BBC ja Tap Music saivatkin haaviinsa sosiaalisessa mediassa huippusuositun Sam Ryderin, jonka kappale “Space man” valittiin maan edustuskappaleeksi Torinon viisuihin. Sam ei itse ole Tap Musicin manageroinnissa, mutta kappaleen tuottanut Stephen “Koz” Kozmeniuk on. Koz on Grammy-ehdokkuuksia kerännyt tuottaja, joka on työskennellyt muun muassa Dua Lipan ja Lykke Lin kanssa.

Vuodesta 2009 asti musiikin parissa työskennellyt Sam Ryder julkaisi lauluvideoita mobiilisovellus TikTokissa erityisesti koronaviruspandemian alkaessa. Nopeasti hänestä tuli sovelluksen seuratuin brittiartisti ja nykyisin hänellä on jopa 12.3 miljoonaa seuraajaa TikTokissa ja 3.7 miljoonaa Instagramissa. Somesuosion seurauksena hän sai levytyssopimuksen ja 2021 vuonna julkaistu EP The sun’s gonna rise keräsi nopeasti miljoonia striimauksia musiikkipalvelu Spotifyssa.

“Space man” julkaistiin 22. helmikuuta tavallisena singlenä. Radiosoittoon kappaleesta julkaistiin lyhyempi, kolmiminuuttinen versio, joka sai käynnisti spekulaatiot siitä, olisiko kappale Ison-Britannian kappale vuoden 2022 Euroviisuihin. BBC:n viisuselostajana tutuksi tullut Scott Mills valitsi kappaleen radio-ohjelmansa viikon kappaleeksi ja pian tämän jälkeen julkistettiin tieto, että Sam Ryder edustaisi maata Torinossa. Suurena rahoittajamaana Iso-Britannia on suoraan finaalissa.

Teksti: Sami Luukela