Israel: Michael Ben David – I.M

Edustuskappale: I.M
Esittäjä: Michael Ben David
Lauluntekijä(t): Asi Tal, Chen Aharoni, Lidor Saadia
Esiintymispaikka: 2. (toinen semifinaali)
Kuva: Shahar Arbiv

Israelin tämän vuoden viisuedustajan etsiminen alkoi jo viime vuoden lokakuussa, jolloin maassa alkoi pyöriä X Factor -kilpailun neljäs tuotantokausi, jossa tuomarina nähtiin muun muassa viisuvoittaja Netta Barzilai. Varsinainen euroviisukarsintavaihe Israelin X Factorissa käynnistyi semifinaalista, jossa neljä kilpailussa vielä mukana olevaa artistia esitti kukin kaksi avoimen sävellyskilpailun kautta tullutta sävelmää. Sävellyskilpailu oli avoin vain israelilaisille musiikintekijöille. Jokaiselta artistilta yksi kappale meni finaaliin, jossa toiselle kierrokselle päässeet kolme artistia esittivät oman viisuehdokkaansa. Lopulta finaalin voittoon nousi 25-vuotias Michael Ben David, joskin pienimmällä mahdollisella erolla. Yleisön suosikiksi noussut Michael voitti nimittäin yhteistuloksissa vain pisteellä ammattilaisraadin ja X Factor -tuomarien suosikin Eli Hulin.

Michael Ben Davidin edustuskappletta ”I.M” on kuvailtu elektroniseksi tanssibiisiksi lähi-itämaisilla mausteilla. Itse laulaja ja kappaleen tekijätiimi (Lidor Saadia, Chen Aharoni ja Assi Tal) on kertonut kappaleen olevan myös voimabiisi itsensä hyväksymisen puolesta. Laulaja onkin avoimesti puhunut nuoruuden haasteistaan, joita on kohdannut muun muassa oman seksuaalisen suuntautumisensa sekä siihen suhtautumisesta hänen ordotoksijuutalaisessa lapsuudenkodissa. Esiintymisvarmuutta Michael Ben Davidilta varmasti löytyy, sillä hän on opiskellut laulamista ja näyttelemistä Beit Zvi School of the Performing Arts -oppilaitoksessa 13-vuotiaasta lähtien. Vapaa-ajallaan hän tykkää myös kokata ja leipoa.

Viime aikoina Israelin osallistuminen Torinon viisuihin on ollut epävarmaa. Omista turvajärjestelyistään tarkan Israelin ulkoministeriössä ollut lakko on vaikuttanut suuresti maan turvallisuusprotokollaan eikä Israelin tiedustelupalvelu voi näin ollen avustaa maan delegaatiota Torinossa. Toistaiseksi Euroopan yleisradioliitto EBU ei ole julkaissut asiasta virallista tiedotetta suuntaan jos toiseen.

Teksti: Kaisa Iivonen