Israel voitti Pre-Chart äänestyksen

ESCSTATS.COM on vuonna 1996 perustettu ja yksi vanhemmista edelleen toimivista internetin euroviisu-sivuistoista. Ensimmäinen Pre-Chart äänestys järjestettiin jo vuonna 2000. Pre-chart avautuu joka vuosi heti kun kaksi ensimmäistä maata ovat julkaisseet edustuskappaleensa. Äänet täytyy päivittää kahden viikon sisään aina kun uusi maa on julkaissut kappaleensa. Näin äänestys elää kokoajan ja uudet maat löytävät sijoituksensa listalla kahden viikon sisään. Äänestyksen jännitys piileekin juuri siinä, että voi seurata miten omat suosikit sijoittuvat listalle.

Tänä vuonna äänestys- tai päivitysviestejä vastaanotettiin kaiken kaikkiaan 12949 kappaletta. Koska monelle äänestäjälle on ehkä liiankin tärkeää, että oma maa pärjää tässä äänestyksessä, sai äänestys myös huijarit liikkeelle. Kaikki saapuneet äänet tarkistettiin yksitellen ja tänäkin vuonna yli puolet äänistä jouduttiin hylkäämään.

Hyväksyttyjä ääniä oli tänä vuonna 2861 kappaletta. Äänestäjiä oli jokaisesta euroviisuihin tänä vuonna osallistuvasta maasta. Euroopan lisäksi ääniä tuli myös kaukaisemmista maista. Eksoottisimmat äänestäjät tulivat tänä vuonna Chilestä, Venezuelasta, Japanista ja Hondurasista. Äänestäjiä oli yhteensä 68 eri maasta. Suurin äänestäjäryhmä oli espanjalaiset, sitten kreikkalaiset ja israelilaiset.

1. semifinaalin TOP5:

1. Slovakia
2. Kreikka
3. Islanti
4. Albania
5. Belgia

Tämän äänestyksen perusteella Suomi olisi menossa finaaliin juuri kymmenentenä mutta yleensä euroviisufanien mielipide ei ole lupaus tulevasta. Nähtäväksi siis jää miten Suomen käy Oslossa.

2. semifinaalin TOP5:

1. Israel
2. Armenia
3. Tanska
4. Azerbaidzan
5. Kroatia

Kokonaisäänestyksessä paras automaattisesti finaaliin pääsevistä maista oli Saksa, joka löytyy sijalta neljä. Espanja on sijalla seitsemän ja Norja sijalla kahdeksan. Toisen semifinaalin kappaleet näyttävät olevan selvästi ensimmäisen semifinaalin kappaleita suositumpia. Paras ensimmäisen semifinaalin maa, Slovakia, on kokonaisäänestyksessä vasta sijalla kymmenen. Tämä siis tarkoittaa, että finaalin kärkikolmikko on tismalleen sama kuin toisen semifinaalin tulos. Voiton tässä äänestyksessä nappasi siis Israelin Harel Skaat.

Israelin Harel Skaat on tämänvuotisen escstatsin Pre-Chartin voittaja.

Tarkempi tulos maittain julkaistaan piakkoin eli kannattaa vierailla myös ESCSTATS.COM -sivustolla. Voit myös keskustella aiheesta foorumin puolella.

Kiitos kaikille viisukuppilan lukijoille tähän perinteiseen äänestykseen osallistumisesta. Palataan asiaan taas ensi vuonna!