Italian edustaja Sanremon festivaalilta

Italian julkisen palvelun televisioyhtiö RAI on vahvistanut tiedon, jonka mukaan Italian viisuedustaja valitaan Sanremo festivaalin kilpailijoista. Edustajaksi ei siis välttämättä valita festivaalin voittajaa, vaan erityinen tuomaristo valitsee tehtävään parhaiten sopivan artistin/artistit. Siitä, onko edustussävelmä automaattisesti valitun artistin festivaalilla esittämä kappale, ei ole tietoa.

Festivaali pidetään 15. – 19. helmikuuta. Kilpailu on jaettu kahteen kategoriaan: nimekkäät artistit ja tulokasartistit. Nimekkäiden kategoriassa on mukana jopa neljä Italian aikaisempaa viisuedustajaa. Franco Battiato edusti maata vuonna 1984, Anna Oxa vuonna 1989, Al Bano vuosina 1976 sekä 1985 ja Luca Barbarossa vuonna 1988.

Nimekkäiden artistien kategoriassa kilpailevat:

1. Franco Battiato e Luca Madonia – L’alieno
Franco Battiato ja Luca Madonia ovat molemmat pitkän uran tehneitä artisteja.

2. Anna Oxa – La mia anima d’uomo
Fausto Lealin kanssa Anna Oxa edusti Italiaa vuonna 1989 kappaleella “Avrei voluto”, joka tuli yhdeksänneksi. Hän osallistuu Sanremoon jo 14. kertaa.

3. Roberto Vecchioni – Chiamami ancora amore 
Roberto Vecchioni on myös pitkän linjan artisti.

4. Al Bano – Amanda è libera
Al Bano on tunnettu artisti niin Italiassa kuin sen ulkopuolellakin. Vuonna 1976 Al Banon ja Rominan “We’ll Live It All Again” sijoittui euroviisujen kansainvälisessä finaalissa seitsemänneksi. Samaisen duon vuoden 1985 edustussävelmä “Magic, Oh Magic” tuli myös seitsemänneksi.

5. Patty Pravo – Il vento e le rose
Patty Pravo on legenda. Hänellä on ollut lukuisia hittejä 45 vuotisen uransa aikana. Hän osallistuu kahdeksatta kertaa Sanremoon.

6. Davide Van De Sfroos – Yanez
Monzasta kotoisin oleva Davide van de Sfroos on singer-songwriter.

7. La Crus – Io confesso
La Cruz on milanolainen rock-duo. Esiintyminen Sanremossa voi duon mukaan olla heidän viimeinen esiintyminen tässä kokoonpanossa.

8. Luca Barbarossa e Raquel del Rosario – Fino in fondo
Luca Barbarossa edusti Italiaa vuonna 1988 kappaleella “Ti scrivo” sijoittuen 12. sijalle. Raquel del Rosario on espanjalaisen Sueño De Morfeo -yhtyeen laulaja ja F1-kuski Fernando Alonson nykyinen tyttöystävä.

9. Max Pezzali – Il mio secondo tempo
Max Pezzali tuli tunnetuksi 883-yhtyeen solistina. Hän aloitti soolouransa vuonna 2004, ja uusi albumi ilmestyy 16. päivänä helmikuuta.

10. Anna Tatangelo – Bastardo
Anna Tatangelo on suosittu laulaja, jolle Sanremon festivaalit ovat tuttuja. Myös häneltä ilmestyy uusi albumi keväällä.

11. Tricarico – 3 colori
Tricarico on milanolainen sooloartisti, joka julkaisi ensimmäinen albuminsa vuonna 2000. Myös hänelle Sanremon festivaalit ovat tuttuja. Sattumalta myös hän julkaisee uuden albumin tänä vuonna.

12. Giusy Ferreri – Il mare immenso
Palermosta kotoisin oleva Giusy Ferreri tuli toiseksi Italian ensimmäisellä X Factor -kaudella. Hän julkaisee kolmannen levynsä 16. päivänä helmikuuta.

13. Emma Marrone e i Modà – Arriverà
Firenzestä lähtöisin oleva Emma Marone nousi julkisuuden valokeilaan vuonna 2003 osallistuttuaan Popstars-kykykilpailun toiseen kauteen. Ohjelman voittaneet neidot muodostivat Lucky Star -bändin, joka hajosi vuonna 2006. Hänen ensimmäinen sooloalbuminsa möi viime vuonna tuplaplatinaa. Pop/rock-bändi Modà osallistuu toista kertaa Sanremoon. Bändi on ollut olemassa vuodesta 2003. Heiltäkin tulee uusi levy kauppoihin tämän kevään aikana.

14. Nathalie – Vivo sospesa
Nathalie voitti edellisen X Factor -kykykilpailun ja sai siten osallistumisoikeuden Sanremoon.

Tulokasartisten kategoriassa kilpailevat:

1. Roberto Amadé – Come pioggia
2. Gabriella Ferrone – Un pezzo d’estate
3. Serena Abrami – Lontano da tutto
4. Anansi – Il sole dentro
5. Btwins – Mi rubi l’amore
6. Raphael Gualazzi – Follia d’amore
7. Marco Menichini – Tra tegole e cielo
8. Micaela – Fuoco e cenere

Tulokkaiden kappaleet voi jo kuunnella festivaalin virallisella sivulla (tarvitset Microsoft Silverlight -ohjelman).

Keskustele aiheesta foorumillamme