Itävalta: LUM!X feat. Pia Maria – Halo

Edustuskappale: Halo
Esittäjä: LUM!X feat. Pia Maria
Lauluntekijä(t): Luca Michlmayr, Anders Nilsen, Gabry Ponte, Rasmus Flyckt, Sophie Alexandra Tweed-Simmons
Esiintymispaikka: 13. (ensimmäinen semifinaali)

Vuonna 2002 syntynyt Luca Michlmayr aloitti musiikkiharrastuksen soittamalla kitaraa, mutta pian tanssittavampi musiikki herätti nuoren kiinnostuksen. Vuonna 2016 hän julkaisi ensimmäiset remix-versioinnit tunnetuista kappaleista musiikkipalvelu Soundcloudiin.

Vuonna 2017 LUM!X julkaisi Soundcloudiin yhdessä Eiffel 65 -yhtyeestä tutun Gabry Ponten kanssa tehdyn kappaleen “Monster“, jossa hyödynnettiin Meg & Dia -yhtyeen samannimistä kappaletta. Kappale keräsi ensin suosiota Soundcloudissa ja YouTubessa, mutta vuonna 2019 se julkaistiin myös suoratoistopalveluissa virallisena singlenä Spinnin’ Records –levy-yhtiön alaisuudessa. Kappaleelle julkaistiin myös musiikkivideo, jota on katsottu YouTubessa jo yli 77 miljoonaa kertaa. Yhteensä kappale on kerännyt musiikkipalveluissa yli 400 miljoonaa toistokertaa ja esimerkiksi herran kotimaassa Itävallassa se on myynyt kaksinkertaista platinaa.

Kuva: ORF/Roman Zach-Kiesling

LUM!X jatkoi yhteistyötä Gabry Ponten kanssa ja kaksikko julkaisi muun muassa hyvin menestyneet singlet “The passenger (LaLaLa)” ja “Scare me“. Viime vuonna he julkaisivat toisen jättihitin. “Thunder”-kappale nousi hittilistojen kymmenen kärkeen muun muassa Belgiassa, Ruotsissa ja Norjassa. Musiikkipalvelu Spotifyssa sitä on kuunneltu yli 220 miljoonaa kertaa. Kappaleelle myönnettiin platinalevy myös Gabry Ponten kotimaassa Italiassa.

Vuoden 2021 lopulla käynnistyi myös ensimmäiset huhut siitä, kenet Itävallan yleisradioyhtiö ORF oli valinnut maan edustajaksi Torinon Euroviisuihin. Tämän vuoden tammikuussa paljastettiin, että valinta tehtäisiin LUM!Xin ja pop duo ANGERin välillä. Maan viisuedustaja julkistettiin virallisesti 8. helmikuuta, jolloin myös kerrottiin, että LUM!Xin kappaleen vokaaliosuudet laulaisi 18-vuotias Pia Maria.

“Halo” sai ensiesityksensä 11. maaliskuuta. Kappaleen tekijätiimistä löytyy LUM!Xin ja Gabry Ponten lisäksi muun muassa rock-legenda Gene Simmonsin tytär Sophie Alexandra Tweed-Simmons sekä “Salsa tequila” -hitistäkin tuttu Anders Nilsen. LUM!X ja Pia Maria nousevat Torinon viisulavalle ensimmäisen semifinaalin 13. esiintyjänä. Itävalta on nähty viisufinaalissa viimeksi vuonna 2018, jolloin Cesár Sampson sijoittui kolmanneksi kappaleella “Nobody but you”. Lähtökohdat ovat varsin hyvät, sillä LUM!Xilla on kirjoitushetkellä musiikkipalvelu Spotifyssa eniten kuuntelijoita kuukaudessa kaikista vuoden 2022 viisuartisteista, jopa yli 9.5 miljoonaa.

Teksti: Sami Luukela