Keikka-arvostelu: Movetron X Ray

Yli 20-vuotias Movetron esiintyi perjantaina 17.2.2017 uransa ensimmäisessä konsertissa Espoon Sello-salissa. Konserttitilanne mahtavista bileistään kuuluisalle yhtyeelle olikin veikeä ja erilainen tilanne. Perusteena oli tasavuotisjuhlan lisäksi halu kokeilla vetää livenä kappaleita, jotka eivät normaaliin bilekeikkaan istu. Kappaleita, joita on muutenkin tullut harvemmin vedettyä livenä – jos ollenkaan. Tällaisiin liveherkkuharvinaisuuksiin kuului mm. ”Lokakuu – Marraskuu” -balladi, joka löytyy yhtyeen kolmannelta albumilta ”3. aste” vuodelta 1997. Se kuultiin livetilanteessa ensimmäistä kertaa ikinä.

Harvinaisten herkkujen lisäksi konsertissa kuultiin tuttuja ja vähän tuntemattomampiakin kappaleita tasaisesti kaikilta Movetronin kuudelta studioalbumilta. Vieraileviin tähtiin liittyi Movetronin rivistöihin vuosituhannen alussa kuulunut Chris Sanders, jonka läsnäolo englanninkielisten sinkkubiisien ”Voodooman” ja ”Stay” esityksissä otettiin sydämellisesti vastaan. Muuten perustrioa Päivi Lepistö, Timo Löyvä ja Jukka Tanttari vahvistivat konsertissa Mikael Forsby (syntetisaattorit) ja Miina Mikkola (taustalaulu).

Movetronin hittinikkari/konevelho Jukka Tanttari oli selvästi nähnyt vaivaa X-Ray -konsertin eteen. Vanhempiin, vähemmän keikoilla kuultuihin biiseihinkin oli kaivettu koneiden uumenista alkuperäiset taustat. Ohjelmiston rakenne oli mielenkiintoinen ja harkittu. Yleisölle tarjottiin koko rahan edestä sitä mitä he kaipasivatkin – tuttua ja turvallista Movetronia ja harvinaisia herkkupaloja menneiltä vuosilta. Varmasti jokainen jäi silti kaipaamaan jotain omaa suosikkiaan, mutta Movetronin tuotannon laajuuden tuntien kaikkien toiveiden toteutuminen olisi ollut mahdotonta. Movetronin solisti Päivi vitsaili pariinkin otteeseen rock-puritaanien iänikuiseen huuleen konemusaa tekevistä muusikoista ”Eihän meidän tarvitse osata soittaa mitään, riittää kun painamme tietokoneessa nappia”. Timo ja Jukka osoittivat moiset harhaluulot totaalisen vääriksi tarttumalla molemmat illan aikana myös kitaroihin.

Vaikka konserttisali tarjoilikin uudenlaiset puitteet Movetronin tuotannolle, niin bassojytkettä rakastava ysäriyleisö ei ehkä kuitenkaan tuntenut penkkirivistöillä istuessaan oloaan kotoisaksi. Suoraan sanottuna, ei varmasti yhtyekään, ja jo muutaman kappaleen jälkeen lavan edustalle alkoi harhailla tanssiaskelia tapailevia asiakkaita. Ennen kuin ilta päättyi megahittiin ”Romeo ja Julia” suurin osa yleisöstä oli jalkeilla. Konserttisalin akustiikka ei sekään ollut täydellinen juuri tämäntyyppisen musiikin esittämiseen, sillä koneiden rytminen osasto kuulosti eturiviin genreen nähden hieman vaisulta.

Euroviisufaneja helliteltiin kappaleilla ”Cupido” (Suomen karsinta 2008) ja ”Medieval love” (Liettuan karsinta 2012). Muilta osin hittikavalkadi mairitteli jokaisen Movetron-fanin korvia. Aina viimeisimmän levyn nimikkohitistä ”Nyt on jatkot” debyyttialbumin ykköshittiin ”Ristinolla”. Päivi paljasti myös, että viime kesänä julkaistulta ”Jatkot”-albumilta lohkaistaan vielä singleksi levyn parhaimmistoon kuuluva ”Uusi alku”, joka tietenkin kuultiin myös illan aikana. Kaikenkaikkiaan ilta oli erittäin onnistunut, vaikka puitteet olivatkin ”Mietaan urheilutaloa” fiinimmät. Niin spesiaali kuin ilta olikin, uskon että tulevaisuudessa sekä orkesteri että yleisö kohtaavat toisensa mieluummin rennommissa olosuhteissa. Siitä ikävä kyllä kielivät myös konserttisalin muutamat tyhjät istuimet.

pistejana10

20170217_194744

20170217_203710

20170217_204637

20170217_210535

Kuvat: Tony Latva