Kevään yllätysuutinen: Australia osallistuu euroviisuihin

1314736524852801832Australia Outline with Flag.svg.medMoni verkkouutisten selailija luuli aprillipäivän siirtyneen helmikuulle, kun Eurovision.tv julkisti tiistai-iltana koko kevään tähän asti yllättävimmän uutisen ja piristysruiskeen: Australia osallistuu Wienin euroviisuihin kilpailijana.  Uutinen on täyttä totta ja liittyy Euroviisujen 60-vuotisjuhlavuoteen. Vuoden teemana on Building Bridges – siltojen rakentaminen. Nyt siis musiikki rakentaa sillan valtameren yli, maailman toiselle puolelle asti.

Kyseessä on myös kädenojennus mannervaltion euroviisuinnostukselle: Eurovision laulukilpailua seurataan Australiassa tiiviisti ja sieltä löytyy omistautuneita euroviisufaneja aivan emo-Euroopan tapaan.  Australian yleisradioyhtiö SBS on myös EBU:n jäsen.

Australialaiset pääsivät mukaan euroviisuihin jo 2014, kun Jessica Mauboy esiintyi toisen semifinaalin väliajalla.

Tänä vuonna esiintyminen ei ole vain näytösluonteista, vaan maan tuleva edustuskappale on äänestettävissä osallistujana muiden joukossa. Australia pääsee kuitenkin suoraan 23.5.  käytävään finaaliin, eikä sen osallistuminen näin ollen ”pudota” yhtään semifinaalien kautta finaalipaikasta kisaavaa maata.

Australia saa luonnollisesti myös vaikuttaa euroviisujen tulokseen: finaalin ohella se saa äänestää molemmissa semifinaaleissa. Eurovision.tv:n ja BBC:n mukaan maassa selvitellään vielä, miten yleisöäänestys toteutetaan. Aikaeron mukaisesti euroviisujen lähetysaika osuu Australiassa aikaiseen sunnuntaiaamuun.

Sopimukseen kuuluu myös se, että jos Australia sattuu voittamaan Euroviisut, se saa puolustaa voittoaan  ja osallistua kilpailuun myös ensi vuonna. Voiton osuessa kohdalle vuoden 2016 viisut järjestettäisiin kuitenkin Euroopassa, vielä nimeämättömässä maassa.

Euroviisuedustajaansa tai edustuskappalettaan Australia ei ole vielä julkistanut. Maan on noudatettava valinnassa samaa aikataulua kuin muidenkin, eli kappale on julkistettava 16.3. mennessä.  Vuosien varrella australialaislähtöisiä artisteja on toisinaan nähty Ison-Britannian edustajina, aina Olivia Newton-Johnista (1974) Gina G:hen (1996). Seuraavaksi Eurooppa saakin jännittää, lähettääkö Australia viisuihin kansallisesti tunnetun artistin, vai laajemmin tunnetun maailmantähden. Australialaissyntyisiä artisteja ovat esimerkiksi Holly Valance, Sia, Natalie ImbrugliaIggy Azalea, Lenka ja Kylie Minogue.

Tervetuloa mukaan, Australia!

 

Kuva: Clker.com (Creative Commons)

Keskustele aiheesta foorumillamme

Eurovision.tv: Australia to compete in the 2015 Eurovision Song Contest

BBC: Eurovision Song Contest: Australia to compete in 2015

Wikipedia: Australialaisia popartisteja