Kohti Torinoa

Uuden Musiikin Kilpailun artistit julkaistaan tänään iltapäivällä ja vajaan tunnin päästä tiedämmekin ketkä seitsemän kisaavat Suomen edustuspaikasta Torinon Euroviisuihin. Kotimaan uutisia odotellessa onkin hyvä käynnistää akut tulevaa kevättä varten ja katsastaa mitä muualla Euroopassa on jo tapahtunut tulevien kisojen suhteen. Torinon kilpailukappaleista on nimittäin tähän mennessä kuultu jo kolme ja artisteja on paljastettu sitäkin enemmän.

Ensimmäisenä kilpailukappaleensa julkisti Bulgaria, jossa Suomen ja Italian viimevuotisten rock-kappaleiden menestys oli selkeästi huomioitu. Sisäisellä valinnalla kisaan lähetettävän ”Intention” kappaleen esittääkin niin sanottu rockin superryhmä Intelligent Music Project, jonka chileläinen keulahahmo Ronnie Romero on nähty viimevuosina mm. Rainbow-yhtyeen solistina. Viisufaneille kokoonpanon tutuin hahmo on kuitenkin rumpali Stoyan Yankoulov, joka on nähtiin Elitsa Todorovan kanssa viisuissa jo vuosina 2007 ja 2013.

Tshekki tarjoaa puolestaan kytköksen jääkiekkofaneille, sillä joulukuun puolessa välissä maan karsinnat ylivoimaisesti voittaneen We Are Domi -kokoonpanon keulahahmo Dominika Hašková on legendaarisen jääkiekkomaalivahdin Dominik Hašekin tytär. Tshekkiläis-norjalaisen kokoonpanon kaksi muuta jäsentä ovat kitaristi Casper Hatlestad ja kosketinsoittaja Benjamin Rekstad ja kolmikko on kirjoittanut kilpailukappaleensa ”Lights off” yhdessä Einar Eriksen Kvaløyn ja Abi F. Jonesin kanssa.

Albanian edustaja valittiin tuttuun tapaan Festivali i Këngës -kilpailun kautta, jonka voittoon nousi tällä kertaa 32-vuotias Ronela Hajati itsetekemällään etnopop-henkisellä kappaleella ”Sekret”. Ronela on paljastanut, että Torinon kisoja varten kappaletta paranneellaan kisakuntoon Lontoossa hollantilaisen tuottaja Diztortionin kanssa.

Bulgarian, Tshekin ja Albanian kappaleiden lisäksi tiedossa on myös viiden muun maan edustusartistit, jotka ovat Belgian Jérémie Makiese, Georgian Circus Mircus, Kreikan Amanda Tenfjord, Alankomaiden S10 ja Montenegron Vladana.

UMK-artistien julkaisua voi seurata esimerkiksi YLEn verkkosivulla kello 13.