Kreikka: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die together

Edustuskappale: Die together
Esittäjä: Amanda Georgiadi Tenfjord
Lauluntekijä(t): Amanda Georgiadi Tenfjord, Bjørn Helge Gammelsæter
Esiintymispaikka: 15. (ensimmäinen semifinaali)

Kreikka ei ole järjestänyt julkista viisukarsintaa sitten vuoden 2015 ja myös tänä vuonna maan yleisradioyhtiö ERT teki päätöksen viisuedustajasta sisäisesti. Viime vuonna maata edusti hollantilais-kreikkalainen Stefania ja tänä vuonna Norjassa syntynyt Amanda Georgiadi Tenfjord.

Kuva: Kostas Karydas

Amandan isä on kreikkalainen ja äiti norjalainen. Amanda itse syntyi tammikuun 9. päivä vuonna 1997 Norjan Ålesundissa, mutta vietti ensimmäiset vuotensa Kreikassa. Myöhemmin perhe muutti takaisin Norjaan, Tennfjordin kylään. Koska kreikkalainen sukunimi Georgiadi tuotti norjalaisille vaikeuksia, otti Amanda taiteilijanimeensä norjalaisen sukunimensä Tenfjord. Vuonna 2015 Amanda muutti Trondheimiin opiskelemaan lääketiedettä. Kreikkaan Amanda matkustaa edelleen vähintään kerran vuodessa.

Myös musiikkiuransa Amanda aloitti suurin piirtein samoihin aikoihin. Jo lapsena pianon soiton aloittanut Amanda julkaisi ensimmäisen singlensä “Run” vuonna 2014. Kappaletta käytettiin loukkaantuneiden ihmisten etujärjestö Personskadeforbundetin (Henkilövahinkoyhdistys) mainoksessa, jota on katsottu YouTubessa yli 200 tuhatta kertaa. Vuonna 2016 hän osallistui The Stream -musiikkiohjelmaan, mutta ei kuitenkaan päässyt finalistien joukkoon.

Amandan ensimmäinen EP julkaistiin vuonna 2018 ja neljän kappaleen kokonaisuutta on kuunneltu musiikkipalvelu Spotifyssa lähes kolme miljoonaa kertaa. Myös seuraava, vuonna 2021 julkaistu EP oli menestys ja erityisesti siltä julkaistu single “Then I fell in love” on kerännyt paljon kuuntelukertoja Spotifyssa. Vuoden 2021 lopulla myös julkistettiin tieto siitä, että Amanda edustaa Kreikkaa Torinon Euroviisuissa.

Edustuskappale “Die together” julkaistiin maaliskuussa 2022. Amanda on itse kirjoittanut kappaleen yhdessä Bjørn Helge Gammelsæterin kanssa. Kreikka esiintyy ensimmäisen semifinaalin kolmanneksi viimeisenä, juuri ennen Amandan kotimaata Norjaa. 2000-luvulla huipputuloksia kerännyt Kreikka on kompuroinut viime vuodet. Hieman piristystä maa sai viime vuonna, kun “Last dance” -kappaleella maata edustanut Stefania sijoittui finaalin sijalle 10.

Teksti: Sami Luukela