Kroatia: Mia Dimšić – Guilty pleasure

Edustuskappale: Guilty pleasure
Esittäjä: Mia Dimšić
Lauluntekijä(t): Mia Dimšić, Damir Bačić, Vjekoslav Dimter
Esiintymispaikka: 11. (ensimmäinen semifinaali)

Mia Dimšić syntyi vuonna 1992 edellisenä vuonna itsenäistyneen Kroatian Osijekin kaupungissa. Aiemmin käännöstieteitä opiskellut Mia aloitti musiikkiuransa Džentlmeni-yhtyeen solistina, jolloin hän pääsi esiintymään muun muassa Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Kuva: Goran Čižmešija

Ensimmäisen singlensä Mia julkaisi vuonna 2015, mutta vuonna 2017 julkaistu debyyttialbumi Život nije siv ja sen nimikkosingle olivat ensimmäiset suuret menestykset. Samana vuonna julkaistu toinen studioalbumi sisälsi joululauluja. Vuonna 2018 Mia palkittiin neljällä Porin-musiikkipalkinnolla, muun muassa vuoden albumista ja joululaulualbumi palkittiin parhaana hengellisenä albumina.

Seuraavien vuosien aikana Mia julkaisi useita singlejä, jotka nousivat myös maan hittilistojen kärkeen. Esimerkiksi vuonna 2019 hän julkaisi dueton kroatialaisen Marko Toljan kanssa. “Sva blaga ovog svijeta” -kappaleen musiikkivideo on kerännyt YouTubessa lähes kaksi miljoonaa katsomiskertaa. Vuonna 2020 julkaistiin Mian itsensä kirjoittama muistelmateos Cesta do sna, Tie unelmaan.

Kroatian viisukarsinta Doran artistit julkaistiin vuoden 2021 joulukuussa. Neljätoista kappaletta ja artistia kilpaili Kroatian viisuedustajan paikasta Doran finaalissa 19. helmikuuta. Mia Dimšić voitti finaalin varsin ylivoimaisesti, keräten 91 pistettä alueellisilta tuomaristoilta ja 166 pistettä puhelinäänestäjiltä. Kaulaa toiseksi sijoittuneeseen Marko Bošnjakiin tuli lopuksi jopa 78 pistettä. Hieman karsintafinaalin jälkeen Mia julkaisi myös kroatiankielisen version kappaleestaan.

Vuonna 1993 Euroviisuissa debytoinut Kroatia ei ole koskaan voittanut kilpailua ja finaalissa maa nähtiin viimeksi vuonna 2017. Viime vuonna Kroatia oli semifinaalissaan molempien komponenttien, tuomariäänten ja puhelinäänten, kymmenen kärjessä, mutta ei siltikään päässyt finaaliin. Maa oli siis varsin epäonninen, sillä vastaavaa ei ollut tapahtunut koskaan aiemmin.

Teksti: Sami Luukela