Kuunkuiskaajat ottivat ohjat omiin käsiinsä – uusi levy valmistuu joukkorahoituksella

Kuunkuiskaajat 2014 pikkukuva”Työlki ellää” –viisullaan Oslossa vuonna 2010 Suomea edustanut Kuunkuiskaajat on uuden edessä. Duon muodostavat Susan Aho ja Johanna Hytti työstävät nyt uutta levyään täysin omilla ehdoillaan. Syksyllä ilmestyvä levy rahoitetaan talkoovoimin, eli ystävät ja fanit voivat osallistua levyn kustannuksiin. Samalla rahoittaja pääsee itsekin ainutlaatuisella tavalla osalliseksi levystä ja Kuunkuiskaajien uudesta musiikista.

Viisukuppila jututti Susania ja Johannaa levynteon lomassa. Samalla kysyimme myös vinkkejä viisuihin lähtevälle Softenginelle.

Susan ja Johanna kertovat Kuunkuiskaajien elävän tällä hetkellä varsin yritteliästä ja työteliästä aikaa levynteon parissa. Tulevan levyn musiikki on kokonaan naisten itsensä säveltämää ja sanoittamaa.

Kaksikko kertookin uusien laulujen luonnollisesti olevan entistä henkilökohtaisempia. Mihin suuntaan yhtyeen musiikkityyli on muutamassa vuodessa kehittynyt?  -Tyylin suhteen yllätyksiä on varmasti luvassa, mutta lupaamme että tunnistatte kyllä levyn meidän näköiseksemme, Susan ja Johanna vakuuttavat.

Levyntekokiireiden ohella duo keikkailee sopivasti. Esimerkiksi elo-syyskuussa Kuunkuiskaajat kiertävät Suomen, Ruotsin ja Norjan Lappia Staalon Kaato –musiikkiprojektissa, johon osallistuu eri tyylejä edustavia muusikoita. Kiertueella he esittävät myös uusinta musiikkiaan. Vaikka Kuunkuiskaajien keikkaohjelmisto on laaja ja vaihteleva, Susan ja Johanna kertovat, että euroviisubiisistä on tullut kestosuosikki. – ”Työlki ellää” on ja pysyy ohjelmistossamme! Biisi nostattaa edelleen tunnelman kattoon, kun esitämme sitä,  ja yleisö yhtyy kertosäkeeseen. Eli meidät muistetaan edelleen tästä biisistä.

Yhteisörahoittajaksi pienelläkin panostuksella

Mikä ihmeen joukko- tai yhteisörahoitus? Oikeastaan kyse on perinteisestä, osallistavasta talkootyöstä, joka on muunnettu rahallisen osallistumisen muotoon. Viime vuosina joukkorahoituksesta on tullut suorastaan yhteisöllisen tekemisen trendi, jonka avulla saadaan samanhenkiset ihmiset – fanit, hengenheimolaiset, aiheen ystävät – toimimaan konkreettisesti yhteisen päämäärän edistämiseksi.  Joukkorahoituksella on kustannettu tärkeitä kirjoja ja levyjä,  perustettu ravintoloita ja yritetty perustaa elokuvateatterikin.

Joukkorahoittajaksi voi ryhtyä osallistumalla projektiin pikkusummalla tai varojensa mukaan suuremmallakin. Rahoilleen saa vastaavasti vastiketta, vaikkapa kyseisen kirjan, kymmenen kirjaa, oman pöydän ravintolasta – mahdollisuudet ovat rajattomat. Joukkorahoituksen ideaan kuuluu myös se, että jos hanke ei toteudukaan, kaikki saavat omat sijoituksensa takaisin. Kuunkuiskaajien tapauksessa joukkorahoittaja saa ainakin levyn omakseen, mutta suuremmasta taloudellisesta panostuksesta vastikkeeksi saa vaikkapa videotervehdyksen tai oman yksityiskeikan.

Itse tekeminen vapauttaa

Kuunkuiskaajat päätyivät joukkorahoitusideaan, koska he halusivat tehdä tinkimättömästi juuri omanlaistaan musiikkia, jolle he uskovat löytyvän myös kiinnostunutta yleisöä.

– Väsyimme lopulta siihen, kun tuntui, että jouduimme elämään muiden ehdoilla ja levynteon aikataulut venyivät koko ajan, Susan ja Johanna kertovat. Turhautumisen kautta syntyi uusi oivallus.

Kuunkuiskaajat– Emme halunneet muuttaa musiikkiamme johonkin tiettyyn lokeroon sopivaksi vain sen takia, että levy-yhtiö ei halua riskeerata marginaalimusiikkiin, naiset jatkavat. He kävivät pitkiä ja hyviä keskusteluja monenkin levy-yhtiön edustajan kanssa, mutta päätyivät  lopulta tekemään levyn omin päin. – Nyt meillä ei ole levy-yhtiön taloudellista tukea takanamme, joten otamme itse myös taloudellisen riskin. Tämä on kieltämättä rohkea veto meiltä!

Susan ja Johanna kokevat oppivansa koko ajan entistä enemmän levynteosta, markkinoinnista ja verkostoitumisesta, koska nyt  kaikki vastuu on heillä itsellään. – On ihanaa,  että tämä on täysin meidän oma juttu. Saamme vapaasti tehdä kaiken oman makumme ja toiveidemme mukaan, he kuvailevat. – Tämä kaikki vaatii paljon työtä, mutta uskomme että se on sen väärti.

Yhteisörahoitusprojektiin naiset päätyivät kokeilumielessä. – On mielenkiintoista seurata, miten ihmiset lähtevät tukemaan levyprojektiamme tätä kautta. Jokaisen pienikin apu on meille tärkeä ja arvostamme sitä.  Ja vaikkei itse pääsisi osallistumaan taloudellisesti, myös tiedon jakaminen ja “hehkuttaminen “on tärkeää ja tervetullutta.

Susan ja Johanna lisäävät, että levyntekoon on mahdollista osallistua myös ulkomailta käsin. – Onkin ollut hienoa huomata,  että myös Kuunkuiskaajien ulkomaalaiset fanit ovat lähteneet tähän mukaan!

Levyn rahoitukseen osallistuvia osallistuvia palkitaan erilaisin tavoin. Kuunkuiskaajat haluaa esimerkiksi tarjota levy-yhteisölleen oman yksityiskeikan Helsingissä. Sen päivämääräksi on jo sovittu 23.8.  Keikalla pääsee siis kuulemaan uuden levyn materiaalia ensimmäisten joukossa – ja toiveena on tietysti, että uunituore levy olisi tuolloin jo saatavilla.

”Softenginellä on tarttuva biisi ja hyvä energia”

Näin euroviisujen lähestyessä palataan vielä hetkeksi viisuaiheeseen. UMK-tuomaristosta tuttu Aija Puurtinen on Susanin ja Johannan ystävä, mutta naiset kertovat muutenkin seuranneensa UMK:ta aktiivisesti. He eivät kuitenkaan halua verrata entisen mallista, konkareiden euroviisukarsintaa ja nykyistä uusien kykyjen esiinmarssia.

– Sillä, onko artisti uusi ja kokematon vai  vanha konkari, jonka kaikki tuntevat, ei ole merkitystä. Sillä on merkitystä, kolahtaako biisi ja laulajan karisma ihmisiin.

Softenginen ”Something better” –viisun Kuunkuiskaajat ovat kuulleet ja ovat sitä mieltä, että sijoituksella ei pitäisi olla suurta merkitystä, vaan sillä, miten Softengine hoitaa hommansa. – Pojilla on tarttuva biisi ja hyvä energia, pääasia että antavat kaikkensa ja pitävät hauskaa, Susan ja Johanna kannustavat.

Kööpenhaminaan matkaaville seinäjokelaisille lähtevätkin seuraavat terveiset: – Rinta rottingilla vaan eteenpäin Suomen lippu liehuen. Pitäkää sama energia myös viisuissa. Verkostoitukaa muiden maiden artistien ja kaikkien sellaisten kanssa,  joista voi olla teille apua viisujen jälkeenkin. Ottakaa siis kaikki irti huumasta!

Myös Viisukuppila tuli Kuunkuiskaajille hyvinkin tutuksi aikanaan. Viisukuppilaan lähtevät myös samaan hengenvetoon Kuunkuiskaajien kevätterveiset: – Ihanat Viisukuppilan lukijat,  tulemme aina muistamaan lämmöllä ja suurella rakkaudella teidän tukeanne ja sitä kuplivaa positiivista energiaa, jota annoitte meille viisuvuotemme aikana. Olemme saaneet myös joistakin teistä hyviä ystäviä.

Lue lisää Kuunkuiskaajien levyn joukkorahoituksesta, siihen osallistumisesta ja vastikkeista

Keskustele aiheesta Kuunkuiskaajien Facebook-sivulla

Lue lisää Staalon kaato –kiertueesta

Keskustele aiheesta foorumillamme

Pikkukuva: Minna Annola

Isompi kuva: Taru Juurikko