Kypros: Andromache – Ela

Edustuskappale: Ela
Esittäjä: Andromache
Lauluntekijä(t): Alex Papaconstantinou, Arash, Eyelar Mirzazadeh, Fatjon Miftaraj, Filloreta Raci Fifi, George Papadopoulos, Robert Uhlmann, Viktor Svensson, Yll Limani
Esiintymispaikka: 9. (toinen semifinaali)

Saksassa syntynyt ja Kreikassa suurimman osan elämästään asunut Andromache edustaa Torinon viisuissa Kyprosta. Andromachella on myös musikaalinen perhe, joten muusikon ura oli hänelle täten luonnollinen valinta.

Kuva: Konstantinos Manolas

Vuonna 2015 Andromache osallistui Kreikan The Voice -kilpailuun, mutta karsiutui ennen finaalia. Kaksi vuotta myöhemmin Panik Records -levy-yhtiön kautta julkaistiin hänen debyyttisinglensä “To feggari“. Andromachen uran toistaiseksi suurin hitti “Na soun psema” on kerännyt yli 5 miljoonaa katselua YouTubessa ja reilusti yli miljoona toistoa Spotifyssa.

Viime vuoden syyskuussa Panik Recordsin perustaja George Arsenakos paljasti, että levy-yhtiö järjestäisi yhdessä Kyproksen yleisradioyhtiö RIKin kanssa karsinnan vuoden 2023 Euroviisuja varten. Tämän lisäksi jo vuoden 2022 edustaja valittiin levy-yhtiön artisteista ja 9. maaliskuuta RIK julkaisi edustajansa Torinon viisuihin.

“Ela”-kappaletta ovat olleet tekemässä lukuisat Euroviisuistakin tutut biisintekijät. Muun muassa Azerbaidžania vuonna 2009 edustanut Arash sekä useita viisukappaleita Kyprokselle aiemmin tehnyt Alex Papaconstantinou ovat kappaleen tekijöiden joukossa. Kypros on päässyt finaaliin joka vuosi vuodesta 2014 lähtien, mutta maa ei ole vielä koskaan voittanut Euroviisuja. Paras sijoitus on Eleni Foureiran ansaitsema toinen sijoitus vuodelta 2018.

Teksti: Sami Luukela