Levyarvostelu: CatCat – 20 Vuotta Juhlalevy (Poptori 2012)

Aika rientää, mutta CatCatin upouuden juhlalevyn kantta katsoessaan ei voisi uskoa, että siskosten ensimmäisestä pitkäsoitosta on jo 20 vuotta. Sen Kätkän siskokset, Virpi ja Katja, levyttivät isolle Finnlevylle nuorina ja vilpittöminä. Heti sen jälkeen tiet kuitenkin erkanivat, mutta suurin menestys odotti jo kulman takana. Vuonna 1993 CatCat sai ensimmäisen hittinsä Hausmylly-yhtyeen P.Lowlandin tekemästä ”Yksin sateeseen”-kappaleesta, josta löytyy tietenkin uusi versio tältä juhlalevyltäkin. Vielä vuosi lisää ja duo eli elämänsä kevättä, joka huipentui vappuaattona 1994 järjestettyyn Eurovision laulukilpailujen finaaliin Dublinissa. Menestys itse kisassa oli Suomelle tavanomaisen kehnoa, mutta kilpailukappale ”Bye bye baby” on jäänyt elämään ja tyttöjen suosiokaan ei notkahtanut mihinkään suuntaan, vaan euroviisun mukaan nimetty toinen pitkäsoitto myi platinaa. Virpi Kätkän mukaan nyt julkaistu Juhlalevy sisältää jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua ja jotain sinistä. Mikä onkin omiaan kuvaamaan monipuolista kokonaisuutta.
Juhlalevyn avaa uusi levytys ”Rukous”, joka on suomennettu maalailevaa musiikkia tuottavan Vonlichtenin veljesduon E.S.Posthumus kappaleesta ”Antissa”. Rauhallinen ja mystinen ”Rukous” istuu tyylikkäästi albumin avausraidaksi. Suomenkieliset sanat on tehnyt CatCatin uusi hovitekstittäjä Sana Mustonen, joka kirjoittaa sanat tyttöjen toiveiden mukaisesti heidän valitsemiinsa kappaleisiin. Seuraavaksi laitetaan kovat piippuun ja tykitetään uudet remixit CatCatin kovimmista hiteistä ”Yksin sateeseen” ja ”Bye bye baby”. Tarkemmin sanottuna versiot eivät ole aivan uudet, sillä ne löytyvät myös Virpin vuonna 2010 julkaistulta soololevyltä ”Reloaded”. Myös ruotsalaisen Troll-yhtyeen tuotannosta suomennettu ”Piirtelet mun sydämeen” remix-versio on peräisin tuolta levyltä. Sen sijaan ”vanhat”-osaston kappaleet ”Enkeli” ja ”Aurinkotanssija” ovat mukana uusina versioina. Kesähitit ”Kuuma kesä” ja ”Rakkaus on hulluu” ovat puolestaan tulleet tutuksi Virpin soolotuotoksina, mutta nyt ne kuullaan tyttöjen yhteislauluna. Ensinmainittu on alunperin Gyllene Tider yhtyeen klassikko ”Sommartiden” ja toinen italialaisen Alexian ysärihitti ”Summer is crazy”.
Muilta osin levy sisältääkin uutta materiaalia. Uusista lauluista sykähdyttävin on kaunis ”Siivet”, jonka siskokset ovat omistaneet isovanhemmilleen. Kaunis melodia on venäläistä alkuperää ja koskettava teksti on Sana Mustosen. Levyn lopussa kuullaan viisi upouutta kappaletta, joista ”Vapaus” julkaistiin viime vuoden lopulla singlenä. Kappalehan on alkujaan Islannin euroviisukappale ”Je ne sais quoi” vuodelta 2010. Melodisen diskoiskelmän ”Tanssi” sävel on sekin venäjältä lähtöisin, mutta ”Ohi on” on Katja Kätkän omaa käsialaa. Freemanin tuotannosta on levylle löytänyt tiensä klassikko ”Kaksi lensi yli käenpesän”, joka on taustalleen synteettiset diskorytmit. Juhlalevyn päättää luonnollisesti klassikko ”Bye bye baby” alkuperäisenä vuoden 1994 versiona.
Albumin sovitukset ovat pääosin Antti Turpeisen ja Petri Kokon käsialaa. Tuotanto on tuttua supisuomalaista dancea ja rauhalliset vedot ovat tällä menolevyllä harvassa. Olen huomannut levyn kestävän loistavasti kuuntelua aina kerta toisensa jälkeen. Uudet ja tutut laulut vuorottelevat kepeästi ja uskallankin suositella kokonaisuutta kaikille melodisen Suomidancen ystäville. Juhlalevy on CatCatin näköinen helpostilähestettyvä ja monipuolinen kattaus, joka kannattava hankinta sekä levyhyllyn ensimmäiseksi CatCat-julkaisuksi että täydellisen CatCat-kokoelman täydennykseksi.
Kappalelista:
1. Rukous
2. Yksin sateeseen
3. Bye bye baby
4. Siivet
5. Kuuma kesä
6. Enkeli
7. Rakkaus on hulluu
8. Aurinkotanssija
9. Piirtelet mun sydämeen
10. Tähdenlennon aikana
11. Vapaus
12. Tanssi
13. Ohi on
14. Kaksi lensi yli käenpesän
15. Bye bye baby (original)