Levyarvostelu: CatCat – 25 vuotta (Poptori 2017)

Euroviisufanien suosikkikissat eli Kätkän siskokset Katja ja Virpi ovat jälleen julkaisseet kokoelman lauluja. Edellisestä ”juhlalevystä” onkin ehtinyt vierähtää jo viisi vuotta, joten nyt on aika 25-vuotis juhlan. 20- ja 25-vuotis juhlalevyjen kappalelistat ovat valitettavan samankaltaiset. Levyt sisältävät peräti kymmenen samaa kappaletta. Juhlalevyjen välissä julkaistiin balladilevy ”Kukat kauniit” vuonna 2015. Edellisen juhlalevyn arvostelun löydät täältä, joten keskitytään nyt tämän levyn uusiin kappaleisiin. Kokonaan aikaisemmin levyllä julkaisemattomia kappaleita on niitäkin mukana kuitenkin kuusi. Tervetulleita lisäyksiä kappaleluetteloon ovat myös aikanaan lyhytikäisen Online-records -levy-yhtiön kautta julkaistulta ”Yö ja päivä” -albumilta (2001) poimitut kolme kappaletta sekä ”Bye bye baby” -albumilta (1994) napattu Modern Talking -cover ”Viides kevät”, jonka sovitus on toki päivitetty tähän päivään.

Uudet kappaleet ovatkin sitten suurimmaksi osaksi tykkivetoja. Katja Kätkästä on kuoriutunut myös loistava säveltäjä, joka taitaa dramaattisten discokappaleiden kynäilyn. Levyn avaava ”Saavut uneeni vastaan mua” ja aiemmin singlenä julkaistu ”Sielun sirpaleet” ovat jo yksistään, vai pitäisikö sanoa kaksistaan, syy hankkia levy. Tuoreiden levytysten joukossa on myös pari toisistaan poikkeavaa coveria. ”Kalajoen hiekat” on lainassa The Mama’s and the Papa’s -yhtyeeltä ja ”Ei saa luovuttaa” ysäripumppu Solid Baselta. Molemmat kun on kuorrutettu CatCatin toisen hovisovittajan Antti Turpeisen suomidance-saundilla, ne istuvat levykokonaisuuteen saumatta.

Mutta kaikkein ilahduttavin kappale on kuitenkin albumin päättävä ”Pirates on the dancefloor”. Biisi on levytetty jo vuonna 2005 ja se on elänyt omaa underground-elämäänsä euroviisufanien keskuudessa. Saksalaisen euroviisumaestron Ralph Siegelin säveltämä ja tuottama kappale nimittäin tehtiin Suomen euroviisukarsintoja varten, mutta se ei jäi esiraatien työskentelyn jälkeen varasijalle. Sähköinen versio kappaleesta on kiertänyt viisufanien keskuudessa ja sen tahtiin on bailattu salaa suljettujen ovien takana, mutta se on myös korrektisti jätetty levittämättä sen julkisemmin. Ehkä siinä toivossa, että CatCat olisi voinut vielä joskus jossain osallistua johonkin euroviisukarsintaan kyseisellä kappaleella. Näin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut, joten nyt kaikkien fanien riemuksi ”Pirates on the dancefloor” on vihdoinkin julkista riistaa. Biisi on ehdottomasti sitä parempaa Siegeliä ja tuhdin vauhdikkaista saundeista kuulee, että levytys on tehty Saksassa asti.

Niin kova CatCat-fani kuin olenkin, jättää kokoelma vähän hämmentyneen jälkimaun. Mieluummin olisin ottanut tytöiltä vastaan vihdoinkin kokonaan uuden studioalbumin, joka ei sisällä ”Bye bye baby” ja ”Yksin sateeseen” -kappaleita. Edellinen kokonaan uusi poplevy kun tavallaan on vuonna 2001 julkaistu ”Yö ja päivä”. Ehkä olisin myös valinnut duon kataloogista vaihteeksi myös jotain toisia uudelleenjulkaisuja, jos kerran levylle on täytynyt mahduttaa myös aiemminjulkaistua materiaalia. Tulee tunne, että eikö Poptori-levy-yhtiön moguli Erkki Puumalainen luota levyn myyvän, jos mukana ei ole niitä tutuimpia hittejä. Superjuttu joka tapauksessa on joku vielä Suomessa tekee tällaista musiikkia ja toivottavasti tämän kokoelman myötä CatCat saa taas uuden sukupolven faneja. Fyysinen levy julkaistaan vapuksi, mutta Spotifyssa se on jo kuunneltavissa.

 

Kappalelista:

1. Saavut uneeni vastaan mua
2. Elä
3. Kalajoen hiekat
4. Tähdenlento
5. Sielun sirpaleet
6. Ei saa luovuttaa
7. Jos katsot taaksesi
8. Viides kevät
9. Piirtelet mun sydämeen
10. Aurinkotanssija
11. Tähdenlennon aikana
12. Kaksi lensi yli käenpesän
13. Kuuma kesä
14. Ohi on
15. Uni
16. Rakkaus on hulluu
17. Enkeli
18. Yksin sateeseen
19. Bye bye baby – remix
20. Pirates on the dancefloor

pistejana7