Levyarvostelu: Krista Siegfrids – Ding Dong! (Capitol 2013)

Suomen euroviisuedustaja Krista Siegfrids nappasi Uuden musiikin kilpailun myötä itselleen myös levytyssopimuksen monikansallisen Universal levy-yhtiön kanssa ja esikoisalbumi tuotiin markkinoille osuvasti euroviisukuumeen sauhutessa kuumimmillaan. Kappalemateriaali oli olemassa jo ennen kisaa, joten levystä ei suinkaan tullut hätäisesti koottua rahastuskiekkoa vaan artistin näköinen ja kuuloinen kokonaisuus. Levyn toinen toistaan tarttuvammista bilehiteistä melkein mikä tahansa olisi sopinut myös euroviisuihin, mutta teeman vuoksi olen onnellinen että Krista lähetti juuri ”Marry me”-kappaleen UMK:hon. Sattuvasti ”Ding Dong!” -nimen saaneen albumin avaa Kristan elämänfilosofian mukaan nimetty räväkkä ”More is more”, jossa lauletaan mm. ”hyperaktiivisuudesta”.

Tarttuvat sing-a-long-kertosäkeet, terävät tekstit, erilaiset päähän jumittuvat hokemat ja girl power räppiosuudet ryydittävät levyn jokaisen raidan melkein singlehittitasolle. Hyvänä esimerkkinä seuraava singlelohkaisu ”Amen!”. Turhaan ei Krista itsekin kuvaillut albumiaan bilelevyksi. Kokonaisuus sopii sellaisenaan kotihippojen taustamusiikiksi. Kun päätösraidan ”Stupid love” lopuksi Krista vielä hyvästelee yleisönsä huudahtamalla ”Auf wiedersehen, party people!”, on aika lähteä radalle.

Vain koskettava slovari ”Can you see me?” poikkeaa kokonaisuudesta. Krista on kertonut omistaneensa kappaleen kymmenisen vuotta sitten kuolleelle isälleen ja taustatarinan tuntien laulu saa vielä uuden ulottuvuuden. Onpa levyn kansilehtiin painettu sanojen lisäksi myös Kristan lapsuudenkuva isänsä seurassa. Krista on itse osallistunut seitsemän kappaleen tekoprosessiin myös säveltäjänä ja sanoittajana, ja levyn kansainvälisen tason tuotannosta vastannut Erik Nyholm peräti yhdeksän. Vaikka ”Ding Dongin” musiikki on hyväntuulista bailumusaa, on sovituksissa persoonallisia ideoita ja jippoja, ja etenkin harkitut sanoitukset ovat makuuni.

Tämäntyyppistä musiikkia ei ole ennen Suomessa tehty ja jos on pakko etsiä jotain kiinnekohtia kansainvälisiltä äänitemarkkinoilta, saattaa vivahteita löytyä esim. Nicki Minaj’n, Rita Oran, Lady Gagan tai Pinkin tuotannosta. Musiikissa samanlaista tyttöenergiaa, poppia, rockia, dancea ja räväkkyyttä. Ennen kaikkea levy kuitenkin huoliteltuja kansilehtiään myöten Kristan näköinen ja tyylinen kiekko, joka kelpaa oivasti vientituotteeksi vaikkapa tulevan euroviisumenestyksen siivittämänä. Ainoa huono puoli on, että albumi on liian lyhyt: vain reilut 32 minuuttia pitkä. Ongelma hoituu, kun laittaa soittimen repeat-toistolle!

Kappalelista:
1. More is more
2. Marry me
3. Money
4. Amen!
5. Can you see me?
6. Seventeen
7. Your boyfriend
8. Under my skin
9. Lipstick it
10. Stupid love