Levyarvostelu: Mikael Saari – The Grand Letdown (Luomusic 2016)

Mikael Saari The Grand LetdownMikael Saari julkaisee odotetun debyyttialbuminsa ”The Grand Letdown” huomenna perjantaina. Fanit ovat kyselleet albumin perään jo vuodesta 2013, mutta Mikael on työstänyt albumiaan rauhassa viimeiset kolme vuotta yhdessä tuottaja Kai Poutasen kanssa. Kolmentoista kappaleen kokonaisuudesta löytyy kappaleita moneen makuun. Albumi tarjoaa jotain niin Mikaelin UMK-kappaleita rakastaneille kuin myös niille, jotka eivät niille syttyneet.

Koko albumin kantava teema tuntuu olevan pettymykset rakkaudessa, mutta kappaleiden tunnelma vaihtelee kovasti. Esimerkiksi ”C’est la vie”:n huolettomuus keventää tunnelmaa, mutta kappaleelta löytyy koskettavia balladeja myös niitä rakastaville. Albumilla ei kuitenkaan lähdetä kauaksi Mikaelille tyypillisestä folk-soundista.

Koska kappaleet ovat keskenään kuitenkin aika erilaisia, Mikael pääsee käyttämään ääntään monella eri tavalla. Balladeissa Mikael on parhaimmillaan ja onnistuu välittämään tunteensa kuulijalle. Kappaleiden melodiat ovat kuitenkin hieman yksitoikkoisia ja sanoitukset ovat selvästi pääosassa. Queen-cover ”Save Me” sopii albumille erinomaisesti, mutta albumin kaksi täysin instrumentaalista kappaletta, ”Revontuli” ja ”Kaipuuvalssi” rikkovat kokonaisuutta hieman.

Kokonaisuutena albumi on yllättävän helppoa kuunneltavaa. Vaara kuitenkin voi olla, että albumi jää helposti taustalle soimaan ilman, että siihen kiinnittää sen suurempaa huomiota. Albumin helmiä ovat ehdottomasti ”On It Goes”:in lisäksi ”We Should Be Through”’n päivitetty versio sekä ehdottomasti albumin melodisin kappale ”Storms”. Mikaelista ei varmastikaan saa koko kansan tähtiartistia, mutta albumi löytää varmasti tiensä niin Mikaelin vanhojen fanienkin kuin folk-musiikista yleisesti pitävien soittolistoille.

TGL Mikael Saari

pistejana7

Keskustele aiheesta foorumillamme