Levyarvostelu: Movetron – Jatkot (Tarhill Music 2016)

movetronVuoden 2008 euroviisukarsinnoistakin muistettava eurodancelegenda Movetron julkaisi tänään järjestyksessään kuudennen pitkäsoittonsa ”Jatkot”. Edellisestä albumista ”Ei kenenkään maa” ehtikin vierähtää kahdeksan vuotta, sehän julkaistiin juuri euroviisukarsintojen aikoihin. Movetronin historiasta löytyy myös toinen euroviisukytkös, sillä he osallistuivat vuoden 2012 Liettuan karsintojen semifinaaleihin yhdessä liettualaisen Vaida-laulajattaren kanssa. Ja onpa yhtye edustanut Suomea myös OGAE Song Contestissa vuonna 1995 kappaleellaan ”Ristinolla”. Movetronin ura alkoi rytinällä vuonna 1995 superhitillä ”Romeo ja Julia” ja hetken aikaa yhtye oli Suomen suosituin ja soitetuin bändi. Esikoislevyä myytiin huikeat 87.000 kappaletta. Seuraavana vuonna julkaistu ”Soittorasia”-albumi myi sekin yli 44.000 kappaletta, mutta vuotta myöhemmin päivänvalon nähnyt ”3. aste” ei enää ylittänyt kultalevyrajaa. Vuosituhannen vaihteessa laulukieli vaihtui englantiin. ”The 4th dimension”-pitkäsoitto jäi kuitenkin vähäisemmälle huomiolle ja Movetron siirtyi ansaitulle huilitauolle. Välissä ilmestyi laulusolisti Päivi Lepistön popimpaa materiaalia sisältänyt soololevy ”Yöperhonen”. Vuonna 2007 Movetron teki näyttävän paluun singlellään ”Ei kenenkään maa” ja seuraavana keväänä koko Suomen kansa sai ihailla televisiosta, kun ”Cupido” selvitti tiensä Suomen euroviisukarsintafinaaliin. Vuonna 2008 ilmestyi peräti kaksi julkaisua: uusi studioalbumi ”Ei kenenkään maa” ja kultalevyyn yltänyt kokoelmalevy ”Irtokarkkeja – Makeimmat hitit”.

Vaikka edellisestä pitkäsoitosta onkin tosiaan kulunut jo kahdeksan vuotta, ei Movetron ole levännyt laakereillaan. Keikkoja on puskettu koko ajan ja kansalaisten kasvaneen nostalgiannälän siivittämänä ne ovat vain kasvattaneet suosiotaan. Vuosi 2015 oli Movetronin 20-vuotis juhlavuosi ja juhlakiertue oli menestys. Vuosien saatossa on ilmestynyt myös singlejulkaisuja tasaiseen tahtiin: ”Lanteisiin” (2011), ”Medieval love/Jäi jäljet hiekkaan” (2012), ”Kulje vaan” (2014), ”Älä unohda minua” (2015) sekä juuri albumin alla julkaistu ”Nyt on jatkot”. Tuore albumi ”Jatkot” sisältää kuluttajaystävällisesti kaikki nuo singlejulkaisut sekä viisi upouutta eurodancerallia ja muutaman vaihtoehtoisen version. Levyn avaa tuore tehotykki ”Nyt on jatkot”, jolla on mukana feattaamassa ”Poika saunoo”-megahitistään ja Hausmylly-yhtyeestä tuttu Poju. Kappale on räväkkyydessään ja humoristisuudessaan hieman erilaista Movetronia, mutta sen toimivuutta ainakaan live-tilanteessa ei sovi epäillä. Poju on mukana myös seuraavalla kappaleella, singlenäkin julkaistulla ”Älä unohda minua…”. Kappale on eurodance-versio Eurooppa 3 -yhtyeen kasarihitistä. Kolmas raita palauttaa yhtyeen ruotuun. Enteellisesti nimetty ”Uusi alku” on ehtaa, vanhaa kunnon, melodista Movetron-jyystöä.

Neloskappale ”Kulje vaan” tuli tutuksi jo pari vuotta sitten singlejulkaisuna. Biisi edustaa tehokkaine ambient-vaikutteisine rytmimattoineen hieman toisenlaista, modernimpaa Movetronia, mutta on toki silti taattua tavaraa. Todellinen yllätys pitkän linjan faneille on vuoden 2016 näkemys Movetronin kaikkien aikojen ensimmäisestä singlejulkaisusta ”Valkoinen valhe”, joka jäi aikoinaan vähäiselle huomiolle ennen ”Romeo ja Julia”-megahittiä. Tämän päivän eurodance-soundit sopivat ajattomaan sävelmään upeasti ja herättävät kappaleen kokonaan uuteen eloon. Yksi levyn huippuhetkistä on uusi kappale ”Grande finale”, joka löytyykin levyltä ansaitusti kahtena versiona: viisiminuuttisena dramaattiseksi dance-anthemiksi kasvavana sekä kauniina balladina. Kokonaan uutta tuotantoa edustavat myös vakavampi menopala ”Tuhkaa” sekä letkeästi pompotteleva ”Sydän tahtoo”. Molemmat ovat oivallinen osoitus Movetronin ylivertaisuudesta genressään Suomen olosuhteissa. Yhtye näyttää paitsi hallitsevansa kaikki eurodancen alalajit, myös uusiutumaan jokaisessa kappaleessaan. Viisi vuotta vanha ”Lanteisiin” on kesäisyydessään tänä kesänä edelleen yhtä ajankohtainen, kuin alkuperäisen julkaisunsa aikoihin. Eurodance ei ole musiikkityylinä millään muotoa pelkästään 1990-lukuun sidottu, vaan vahvasti tätä päivää. Levyn lopusta löytyy yllärinä ”Lanteisiin”-kappaleen englanninkielinen versio ”Under your thumb”.

Vuoden 2012 Liettuan euroviisukarsintakappale on sekin levyllä mukana kahtena versiona. Suomenkielisen version nimi on tosin singlejulkaisun jälkeen vaihtunut muotoon ”Sun suudelmaan” (aiemmin ”Jäi jäljet hiekkaan”), mikä sopiikin paremmin biisin tekstiin. Euroviisuissa kilvanneessa englanninkielisessä versiossa ”Medieval love” on mukana myös liettualainen Vaida, jonka lauluääni muistuttaa hämmästyttävän paljon Päivin ääntä. Kappale itsessään on kuin euroviisuihin valettu dramaattisuudessaan, modulaatioineen päivineen. Versioiden välissä kuullaan levyn ainoa varsinainen balladi ”Onko tulevaa”. On miltei hämmästyttävää, miten Movetron hallitsee tämänkin tyylin täydellisesti. Vaikka sehän on ollut tiedossa, että bändin velhot Jukka Tanttari ja Timo Löyvä ovat täysiverisiä muusikkoja. Kymmenen menopalan jälkeen on hyvä vielä hetkeksi rauhoittua ja keskittyä kuuntelemaan Päivin kaunista laulua, ennen kuin laittaa levyn uudelleen alusta soimaan. Ja kappaleen ilmaan heittämään kysymykseen vastaan ”Kyllä, ehdottomasti!”

pistejana12

Kappaleluettelo:
1. Nyt on jatkot
2. Älä unohda minua…
3. Uusi alku
4. Kulje vaan
5. Valkoinen valhe (2016)
6. Grande Finale
7. Tuhkaa
8. Sydän tahtoo
9. Lanteisiin
10. Sun suudelmaan
11. Onko tulevaa
12. Medieval Love
13. Under Your Thumb
14. Grande Final (slow)