Levyarvostelu: Nina Åström – The way we are

Vuoden 2000 viisuedustajamme Nina Åström julkaisi vastikään kymmenennen albuminsa ”The way we are”. Uusi levy on äänitetty Britanniassa ja se kuulostaakin hyvin kansainväliseltä. Albumin yhdestätoista kappaleesta yhdeksän on kokonaan Ninan itsensä säveltämiä ja sanoittamia. Rauhallinen ja tunnelmallinen kokonaisuus vaatii runsaasti kuuntelua, ennen kuin sovituksien, laulustemmojen ja soitannan kaikki hienot yksityiskohdat avautuvat kuulijalle. Lisäksi pohdinnan arvoisia ajatuksia tulvivat sanoitukset eivät päästä kuulijaansa helpolla. Positiivista on kuitenkin, ettei Nina tuputa uskontoaan teksteissään, kuten useilla uskovilla muusikoilla on tapana.

Albumilta on turha etsiä heti päähän tarttuvaa radiohittiä, vaan levyyn tulee suhtautua pikemminkin yhtenäisenä kokonaisuutena. Rauhallisen heleästi, toisinaan jazzahtavasti, levyltä soljuvat sävelet saavat Ninan euroviisukappaleen ”A little bit” kuulostamaan melkein kaupalliselta popmusiikilta. Toki tälläkin albumilla rytmitykset vaihtelevat ”Where are all the womenin” synkästä laahaavuudesta ”Common courtesyn” kepeään kantriin, mutta suurin osa kappaleista kikkailee rytmityksillään jossain siellä välimaastossa.

Ninalla on lämmin tapa tulkita kappaleita ja miellyttävä lauluääni. Lisäksi hän lausuu englantia erittäin uskottavasti, onhan hän kiertänyt esiintymässä ympäri Eurooppaa jo kahdenkymmenen vuoden ajan. ”The way we aren” heikoin lenkki on ehdottomasti sävellykset, joissa ei yksinkertaisesti ole riittävästi tarttumapintaa. Siitä ei sovi syyttää yksin Ninakaan, sillä myös Dani Strömbäckin Edna St.Vincent Millayn runoon säveltämä ”Autumn chant” ei erotu muusta materiaalista. Levyn päättää Jefferson Airplane cover ”Leaving on a jet plane”, joka niin ikään on sovitettu rauhalliseksi gospeljazziksi. Suosittelen levyä tunnelmallisten koti-iltojen taustamusiikiksi ja kynttilän valon katveessa tunnelmoitavaksi.

6/12 p.

Nina Åström: The way we are (2010)

1. Images of God

2. Stuck

3. Autumn chant

4. Keep you company

5. Common courtesy

6. Where are all the women

7. Today

8. This rock

9. Call my name

10. She

11. Leaving on a jet plane