Levyarvostelu: Saara Aalto – Blessed with love (Yume records 2011)

Suomen euroviisukarsintojen kakkonen, Saara Aalto, on saanut ulos esikoisalbuminsa ”Blessed with love”. Vaikka neito on nuori, on hänellä takanaan jo pitkä ja yritteliäs taival musiikin maailmassa. Saaraa on rakkauden lisäksi siunattu myös musikaalisilla lahjoilla. Hän on säveltänyt ja sanoittanut yhtä kappaletta lukuunottamatta albumin kaikki kappaleet, tehnyt sovitukset yhdessä Teemu Roivaisen kanssa ja soittaa pianoa useimmilla raidoista. Saara on aikaisemmin kokeillut siipiään alalla Just-tyttötrion riveissä, jonka taival päättyi ilmeisesti vaisuun euroviisumenestykseen, vaikka kokopitkästäkin puhuttiin. Vuonna 2007 Saara herätti huomiota sijoittumalla Talent-ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella kolmen parhaan taiteilijan joukkoon. Saaran Talent-koe-esiintymisessä esittämä herkkä ”Varpaisillaan”, jossa on säestyksenä vain Saaran itsensä soittama piano, on mukana myös tämän levyn bonusraitana. Mukana on myös pianoversio vuoden 2010 euroviisuehdokkaasta ”Meant to be”, joka tosin oli minun mieleeni enemmän euroviisusovituksena, sekä tietenkin tämänvuotinen viisu – levyn nimikkokappale ”Blessed with love”.

Albumin avaa levyn reipaspoljentoisin raita ”You are home”, joka ei sekään mikään vauhtipala luonnollisestikaan ole. Itselleni tuli tyylillisesti mieleen lähinnä Wilson Phillips tyttöyhtyeen hitti ”Hold on” mainiolla pianoriffillä maustettuna. Tällaisia iloisia, rullaavia kappaleita olisin suonut levyllä olevan enemmänkin, mutta haikeat balladit taitavat olla lähempänä Saaran sydäntä. Rullaava popmaisuus jatkuu kakkosraidalla ”Shelter”, jossa on kokonaisuuden parhaista kertosäkeistä. Lisäksi Ville Kyttälä on onnistunut viulusovituksessa paremmin kuin avauskappaleeseen viulut sovittanut Hanna Tuomela. Jomman kumman aloituskappaleista valitsisin seuraavaksi singlelohkaisuksi. Saaran ääni on mielestäni parhaimmillaan näissä sävellajeissa ja sopii erityisen hyvin vähän tempoisampiin kappaleisiin.

Tästä jatketaan tutulla euroviisuballadilla ”Blessed with love” ja siitä eteenpäinkin samantapaisissa tunnelmissa. ”I breathe you” on sävellyksenä ja sovituksena yksi albumin vahvimmista ja eheimmistä. Kappale kasvaa ihanasti ja melkein puolihuomaamattomasti koko kestonsa ajan. ”Can I keep the pictures?” kappaleen säestyksenä toimii pelkistetysti ainoastaan Saaran piano. Jos jotain miinuspuolia etsimällä etsii, niin ikäväkseni joudun toteamaan, että sanoitukset eivät onnistu koskettamaan minua. Ehkä nuoren naisen elämä on liian kaukana omastani. Seikka korustuu juuri tällaisissa pelkistetyissä kappaleissa, joissa olisi tilaa riipaiseville tarinoille.

”Out of mind, out of sight” yrittää jatkaa avauskappaleiden tunnelmia, mutta ei täysin tavoita niitä. Rahtusen countryhenkinen kappale jää albumiraidaksi. Vähän samoin käy ”Empty show” kappaleelle, jonka a-osassa on kuitenkin kivaa yritystä olla erilainen. ”Letting go” sisältää jopa hieman klassisesta musiikista tuttuja elementtejä, mutta Saarahan onkin alunperin klassinen pianisti ja opiskellut klassista laulua. Kenties kappaleen on tarkoitus olla jonkin sortin taitojenesittelynäyte? Pelkällä pianolla säestetyn ”Meant to be:n” jälkeen päästään levyn parhaaseen kappaleeseen – ainakin minun mielestäni. ”Hope” on täydellinen sävellys ja myös sanoituksellisesti levyn parhaita. Mahtipontisuuden ystävänä minua liikuttaa kuitenkin eniten upea 12-henkinen kuoro ja sovitus, joka kasvaa ja kasvaa eargastiseen kliimaksiin. Pelkistetyn kaunis ”Forgiveness” ei ole edukseen ”Hopen” jälkeen, vaikka yksittäin poimittuna onkin levyn parhaimmistoa. Kenties myös jonkin sortin kyllötys alkaa vaivata jo tässä vaiheessa levyä?

Mukavasti rytmitetty ”Ready to go home” sulkee tavallaan albumin kotoisan ympyrän, sillä kaksi viimeistä raitaa on merkitty bonuskappaleiksi. Hienointa on kuorosovitus, jossa Saara laulaa itse kaikki äänet. ”Cage birdin” soitanta perustuu Petteri Sariolan akustiselle kitaralle ja Saarakin innostuu irroittelemaan laulussa tavallista enemmän. Albumi on ennenkaikkea taitavien nuorten tekijöiden taidonnäyte. Tuotanto ei kalpene lainkaan ammattimaisen toteutuksen rinnalla, vaikka levy onkin toteutettu Saaran omilla ehdoilla ns. ”omakustanteena”. Päinvastoin. Tästä olisi opittavaa monella ammattilaisten tuottamillakin levyillä. Toisaalta levy on tyylikkäitä kansilehtiä myöten liiankin siloiteltu, kuin orvokeille tuoksuva vaaleanpunainen saippua. Jonkinlaista ”Cage birdin” kaltaista rosoa jäin kaipaamaan lisää, vaikka kyllä minäkin mieluummin pesen käteni sillä orvokkisaippualla, kuin rosoisella mäntysuovalla.

Kappalelista:
1. You are home
2. Shelter
3. Blessed with Love
4. I breathe you
5. Can I keep the pictures?
6. Out of sight, out of mind
7. Empty Show
8. Letting go
9. Meant to be
10. Hope
11. Forgiveness  
12. Ready to go home
Bonus tracks
13. Cage bird (feat. Petteri Sariola)
14. Varpaisillaan