Liettua: Jurij Veklenko – Run with the lions

Edustuskappale: Run with the lions
Esittäjä: Jurij Veklenko
Lauluntekijä(t): Eric Lumiere, Ash Hicklin, Pele Loriano
Keskustele aiheesta foorumillamme

Liettuan massiiviset karsinnat käytiin usean eri alkuerän ja semifinaalin siivittämänä. Kaksi nousi lopulta ylitse muiden – Jurij Veklenko sekä Monika Marija. Monika oli mukana kahdella eri kappaleella, joista molemmat pääsivät finaaliin. Hän kuitenkin päätti lopulta jättäytyä kappaleella “Criminal” pois, mistä syystä tämä sai reilun sakon. Luottonsa nainen laittoi kappaleeseen “Light on”, joka joutui lopulta tyytymään toiseen sijaan. Edustusmatkan koppasi Jurijus eri Jurij Veklenko.

Jurij Veklenko on 28-vuotias Kláipedan kaupungista kotoisin oleva laulaja-lauluntekijä. Viisuyhteisölle hän ei ole täysin vieras, sillä mies on ollut Andrius Pojaviksen taustalaulajana vuonna 2013 sekä Monika Linkytén ja Vaidas Baumilan taustalaulajana neljä vuotta sitten. Tänä vuonna Jurij päätti astua taustalta eturiviin sooloartistina.

Veklenko nousi kuuluisuuteen useiden eri kyky- ja laulukilpailujen myötä. Kaikki alkoi Liettuan Talent-kilpailusta, jonka jälkeen hän osallistui maansa Voice-kisaan ja voitti TV-ohjelman We Are One Blood. Kilpailukappaleesta “Run with the lions” ovat vastuussa Eric Lumiere, Pele Loriano sekä Ashley Hicklin, joka oli yksi Belgian hittiviisun “Me and my guitar” säveltäjistä yhdeksän vuoden takaa.

Liettua ei ole ikinä voittanut Euroviisuja. Parhaasta sijoituksesta on peräti 13 vuotta aikaa, jolloin LT United kamppaili maansa kuudenneksi. Samaisena vuonna Suomi voitti viisut. Debyyttinsä Liettua teki vuonna 1994 sijoittuen välittömästi jumboksi. Sekä puhelinäänestäjät että raati rankkasivat Veklenkon karsintafinaalissa ykköseksi, joten luottoa ainakin löytyy usealta taholta.

Teksti: Aleksi Mikkola
Kuva: Lukas Gricius