Liettua: Monika Liu – Sentimentai

Edustuskappale: Sentimentai
Esittäjä: Monika Liu
Lauluntekijä(t): Monika Liu
Esiintymispaikka: 3. (ensimmäinen semifinaali)

Liettuan vuoden 2022 edustusviisu on ensimmäistä kertaa sitten 90-luvun kokonaan liettuan kielellä. Aiemmin myös Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa asunut Monika Liu on vuodesta 2015 asti luonut uraansa artistina Liettuassa.

Kuva: Visvaldas Morkevičius

Musiikin opinnot Monika aloitti viulunsoitolla, mutta myöhemmin innostui myös laulamisesta. Vuonna 2004 hän osallistui Dainų dainelė -laulukilpailuun, jonka hän voitti. Opiskelujen jälkeen Monika muutti Lontooseen kirjoittamaan musiikkia. Vuonna 2015 julkaistu I Am -EP oli vielä englanninkielistä elektronista poppia, mutta myöhemmin musiikki sai vaikutteita 60- ja 70-luvun liettualaisesta ja eurooppalaisesta pop-musiikista. Vuonna 2020 ilmestynyt EP Melodija on kerännyt jo yli 1.5 miljoonaa striimausta Spotifyssa. Oman musiikkiuransa lisäksi Monika on toiminut Liettuan The Voice -ohjelman valmentajana sekä paikallisen Masked Singer -ohjelman panelistina. 

Kuten kahtena edellisenä vuonna, Liettuan euroviisukarsintana toiminut Pabandom iš naujo! oli pitkälti ennakkosuosikin ylivaltaa. Jo alkuerässä Monika Liu oli ylivoimainen yleisön suosikki. Finaalissa drag-artisti Lolita Zero antoi Monikalle hyvän vastuksen puhelinäänissä, mutta lopuksi Monika oli niin puhelinäänestäjien kuin tuomareidenkin suosikki.

Torinossa Monika Liu nousee lavalle ensimmäisen semifinaalin kolmantena esiintyjänä. Viime vuonna Liettua sijoittui finaalin kahdeksanneksi. Maa ei ole vielä toistaiseksi voittanut koskaan.

Teksti: Sami Luukela