Liveseuranta: Finaalin 1. kenraaliharjoitus

Viisukuppila seuraa tässä ketjussa reaaliajassa finaalin ensimmäistä kenraaliharjoitusta kello 15.30 alkaen.

1. Azerbaidzan
Safuran esitys oli tismalleen sama, mikä eilen nähtiin semifinaalissa. Juoksemista myöten.

2. Espanja
Yhten suurena maana Espanja on automaattisesti finaalissa ja siksi se nähtiin vasta nyt ensimmäistä kertaa kenraaleissa. Sirkusteema on tuttua. Sini-mustat taustat muuttuvat pian violetin kautta punaiseksi esityksen aikana, vähän pyroakin luvassa. Tälle soisi menestyksen ja pressikeskuksessa taputtavat toimittajat näyttävät olevan samaa mieltä.

3. Norja
Isäntämaata edustava Didrik on seuraavana vuorossa. Puku päällä laulava poika näyttää kovin sliipatulta. Norjan karsinassa nähdyt viulistit ovat vaihtuneet taustakuoroon. Toisia tämä ratkaisu miellyttää, toisia ei. Didrikin ään i on ehkä hieman hakusessa.

4. Moldova

Moldova oli ensimmäinen finaalimaa, joka toi vähän potkua lavalle. Itse esityksessä suurin muutos taisi olla Olian muuttunut kampaus ja sekin saattaa olla huomenna jo erilainen.

5. Kypros

Eilen monien mielestä yllättäen jatkopaikan lunastanut Kypros vie finaaliin taas rauhallisempaan suuntaan. Voipi olla ettei Kyproksen edustajat uskoneet itsekkään eilen vielä jatkopaikkaansa. Yleinen mielipide samassa pöydässä on se, että Kyproksen Jon näyttää nyt paljon itsevarmemmalta kuin eilen.

6. Bosnia-Hertsegovina

Vukasin nähdään jälleen lavalla punaisessa pikkutakissaan ja kappale kuulostaa samalta kuin semifinaalissa. Itse en edellenkään jaksa ymmärtää tämän kappaleen finaalipaikkaa mutta toivottavasti joku ymmärtää. 🙂

7. Belgia

Kyproksen pääseminen finaaliin saattaa heikentää Tom Dicen mahdollisuuksia. Varsinkin kun maat esiintyvät melkein peräkkäin. Itse esitys on yhtä vahva kuin semissä.

8. Serbia

Milan vaikuttaa lavalla huomattavasti vapautuneemmalta ja iloisemmalta kuin tiistain semissä. Ja eipä pojalla taida suurta hätää ollakaan. Balkanin maista finaalissa nähdään Serbian lisäksi vain Bosnia-Hertsegovina, josta tuskin on taistelemaan alueen 12 pisteistä. Kärkikahinakamaa siis satavarmasti.

9. Valko-Venäjä

Alkuviikosta puhuttiin vielä, että siivet ovat ”tämän vuoden juttu”. Valko-Venäjä taisi olla kuitenkin ainoa maa, jolla siivet kantoivat finaaliin ja tokihan ne ovat yhä esityksessä mukana. Ei siis mitään uutta kerrottavaa tästä.

10. Irlanti

Niamh säästeli selvästi ääntänsä. Siitä huolimatta täysin ansaittu finaalipaikka.

11. Kreikka

Vuorossa taas vähän menoa lavalla. Kaikki huutaa OPA! Samalla aavalla mennään ja uskoisin, että kaava vie kärkikymmenikköön.

12. Iso-Britannia

Tähän väliin saadaan lavalle uutta verta. Automaattisesti finaalissa laulava Britannian Josh pärjää nyt paremmin kuin omissa harjoituksissaan vaikka näyttääkin välillä vähän ujolta. Joshin kanssa lavalla nähdään kaksi miestanssijaa ja kolme naislaulajaa. Viime vuoden kaltaista menestystä briteille ei lienee luvassa tällä kertaa mutta tuskin tällä finaalin viimeiseksikään jäädä.

13. Georgia

Sopho eli Sofia laulaa yhtä vahvasti kuin eilen. Ja esitys on jossain määrin yhtä sekava kuin eilen. Lavalla tapahtuu paljon ja katsoja ei aina ehkä tiedä mitä seurata. Monen mielipide on myös se, että Sopho saisi laulaa enemmän kameroille eikä yleisölle.

14. Turkki

Niin kuin jo eilen nähtiin, Turkilla on paljon tavaraa lavalla mukana. Siitä huolimatta kokonaisuus on esitykseen sopiva. Kympin joukossa turkkilaisen diasporan hienoisella avustuksella.

15. Albania

Myös Albanian esitys näyttää täysin samalta kuin tiistain semifinaalissa. Vaatteita ja kampausta myötä. Pisteet Albanialle siitä, että Juliana vetää täysillä heti ensimmäisissä kenraaleissa.

16.Islanti

Balladit ovat hetkellisesti vaihtuneet nopeatempoisiin kappaleisiin ja Islanti jatkaa jytkettä. Heran vahvuus on äänessä, joka toimii nytkin.Esitys on tiistain kaltainen eli iloinen. Nähtäväksi jää, miten bilekappaleiden peräkkäisyys vaikuttaa äänestäjiin.

17. Ukraina

Myös Alyoshan vahvuus on lauluäänessä. Ukrainalaisilta on ollut fiksu veto laittaa neito yksin lavalle. Maailmanparannuslaulu hippabiisien jälkeen saattaa olla monesta yllättävänkin tehokas. Esitys eilisen kaltainen.

18. Ranska

Ja taas mennään. Pääasiassa valkoisissa esiintyvät ranskalaiset luottavat kappaleeseen ja energiseen liikkumiseen.  Efekteinä luvassa pyroa ja savua. Kerrottakoon myös, että kotikatsomoihin on luvassa takapuolia tv-ruudun välityksellä, jos kuvakulmat samana pysyvät. Voittajana en tätä näe, en edes kärkikahinoissa mutta jalkapallolauluksi tämä on erinomainen ja ansaitsisi tällä kyllä keskikastiin pääsyn.

19. Romania

Ennen eilistä semifinaalia monet olivat kahden vaiheilla Romanian finaalimahdollisuuksista. Finaaliin mentiin. Harjoitukset Romania veti tutulla tyylillä läpi. Ei taida pyrot riittää ihan räjäyttämään koko pottia.

20.  Venäjä

Oslossa yleinen mielipide on ollut, että Venäjä on päässyt finaaliin vain ja ainoastaan diasporaäänillä.  Tämän huomasi tiistai-iltana myös Telenor Arenalla. Paljon onkin tullut kommenttia siitä, että  Suomen kuuluisi olla finaalissa ennemmin. Mutta eiköhän tällekin kappaleelle löydy omat kannattajansa. Esityksessä ei mitään uutta.

21. Armenia

Armenialla on lavalla kaikki eilisillasta tutut asiat. Kannua heiluttava tanssija, huilua soittava pappa ja iso aprikoosin kivi. Tosin kivessä lienee joku häiriö ja puun oksat näkyvät kivestä alusta lähtien. Evan liikkeet ovat paikoin hieman jumppamaisia.

22. Saksa

Viimeinen automaattinen finalisti Saksa on vuorossa seuraavana. Mustassa mekossa esiintyvä Lena näyttää lavalla luontevalta ja nauttii selkeästi joka hetkestä. Saksalaiset ehkä luottavat liikaa nuoren tytön karismaan ja jollain tasolla esitys jää valitettavasti hieman vajaaksi.

23. Portugali

Filipa ei myöskään ole teh nyt esitykseensä muutoksia. Kameratyöskentely on tämän nedion suurin vahvuus. Toisin kun Georgian Sopho, Filipa muistaa laulaa niille yli sadalle miljoonalle televisiokatsojalle, joiden äänet ovat ratkaisevassa roolissa.

24. Israel

Ruotsalaiset mediat olivat eilen ja vielä tänäänkin näreissään siitä, että Israelin Harel pääsi jatkoon eikä heidän Annansa. Tämän päivä harjoitus ei muuttanut sitä asiaa, että olen edelleen heidän kanssaan täysin eri mieltä asiasta. Israelin esitys, joka oli eilisen kaltainen, on jatkopaikkansa ansainnut.

25. Tanska

Tanskalla kävi tuuri eilen esiintymispaikkoja arvottaessa. Sen ansiosta Tanska voiki kerätä joitakin ylimääräisiä pisteitä mutta kovasti hämmästyn jos Tanska nähdään kamppailemassa kärkisijoista.  Esityksessä ei mitään eroa eiliseen.

Siinä siis finalistit. Huomisesta finaalista tulee varmasti jnnittävä ja voittajaehdokkaita on useita.