Maailman laitaan: Andorra

Ensimmäinen osallistumisvuosi: 2004
Osallistumiskerrat: 6
Paras sijoitus: 12. (2007 semifinaali)
Keskiarvosijoitus: 17,8
Keskiarvopisteet: 26,2
Suurimmat pisteet saaneet maat: Espanja, Portugali ja Ukraina
Suurimmat pisteet antaneet maat: Espanja, Tšekki ja Portugali

Espanjan ja Ranskan välissä sinnittelevä lilliputtivaltio  ilmestyi viisuhistoriikin lehdille vasta sen viimeisimmillä aukeamilla. Andorrassa oltiin toki katseltu Euroviisuja jo vuosikausia naapurimaidensa tv-kanavien puolelta, mutta ensimmäistä maan omaa euroviisuedustajaa saatiin odottaa aina vuoteen 2004 asti. Tuon kunnian sai osakseen paljasjalkainen andorralainen Marta Roure, joka lauloi tarinan yhden illan jutuista ylpeästi maansa virallisella kielellä katalaanilla. Kappale ”Jugarem a estimar-nos” sai kokea kovan kohtalon, kun se sai Istanbulin semifinaalissa ainoastaan 12 pistettä naapuriltaan Espanjalta eikä mitään keneltäkään muulta. Finaalipaikka jäi haaveeksi, mutta huippupisteiden vaihto Espanjan kanssa säilyi enemmänkin sääntönä kuin poikkeuksena.

Andorran euroviisutaipaleelta voi erottaa pisteiden vaihdon lisäksi muitakin selkeitä erityispiirteitä. Ensinnäkin jokaisessa maan kuudessa edustussävelmässä on laulettu katalaania, kolme ensimmäistä täysin kokonaankin tuolla kielellä. Yksi Andorran motiiveista osallistua Euroviisuihin onkin ollut tehdä maata tunnetummaksi eurooppalaisten keskuudessa, mitä on oman tunnusomaisen laulukielensä lisäksi yritetty tehdä kuvaamalla esikatseluvideoissa maan jylhiä maisemia.

Toisekseen menestys ei ole ollut kaksista yhdelläkään maan osallistumiskerralla. Andorra on niitä harvoja maita, jotka eivät ole kertaakaan selviytyneet finaaliin, ja onpa se kerran jäänyt semifinaalin jumboksikin (2006). Tosin vuonna 2007 Andorra oli yksi ennakkosuosikeista päästä finaaliin, kun nuorten andorralaisten poikien bändi Anonymous heilutti perinteistä viisukaavaa tyylilleen uskollisella punkpoprockilla. Tie finaaliin ei kuitenkaan auennut tälläkään kertaa, mutta tuloksena oli silti maan paras sijoitus, semifinaalin 12. sija, sekä mielenlämmittimenä jatkoonmenijöiden julkistuksen jälkeiset tyrmistyneiden fanien kaikuneet ”Andorra, Andorra!” -kannustushuudot Helsingin Areenalla.

Kolmas Andorran euroviisuhistorian periominaisuuksista on edustusartistien lainaaminen muista maista. Ymmärrettävästi 78 000 asukkaan valtiosta voi olla hankala löytää halukkaita ja taitavia viisuedustajia, joten maan televisioyhtiön RTVA edustajana viisulavalla onkin laulanut kaksi kertaa espanjalainen (Jenny 2006 ja Gisela 2008, alempi kuva), kerran hollantilainen (Marian van de Wal 2005, ylempi kuva) sekä kerran tanskalainen (Susanne Georgi 2009) artisti. Vuoden 2009 lopulla RTVA ilmoitti, että se vetäytyy pois seuraavan vuoden Euroviisuista rahoitusongelmien vuoksi. Andorraa ei ole enää sen koommin viisulavoilla nähty.

 

Tuoreessa escstats.com -sivuston äänestyksessä Andorran euroviisuhistorian parhaaksi kappaleeksi äänestettiin vuoden 2009 viisu, Susanne Georgin esittämä “La teva decisió (Get a life)”.

 

Andorran edustussävelmät:

VUOSI ESITTÄJÄ KAPPALE SIJOITUS PISTEET
2004 Marta Roure Jugarem a estimar-nos 18./- 12/-
2005 Marian van de Wal La mirada interior 23./- 27/-
2006 Jenny Sense tu 23./- 8/-
2007 Anonymous Salvem el món 12./- 80/-
2008 Gisela Casanova 16./- 22/-
2009 Susanne Georgi La teva decisió (Get a life) 15./- 8/-

Katso tarkemmat tilastot ESCSTATS.COM sivustolta

Keskustele aiheesta foorumilla

Huomioita tilastoihin:

– Keskiarvosijoituksiin on laskettu sijoitukset vuosilta 1957-2012. Semifinaalit ovat huomioitu tilastossa erillisinä kilpailuina mukaan.

– Keskiarvopisteet on laskettu vuosilta 1975-2012. Semifinaalit ovat huomioitu tilastoissa erillisinä kilpailuina mukaan.

– “Suurimmat pisteet saaneet maat” tarkoittaa kyseenomaisen maan antamia suurimpia keskiarvopisteitä (pisteet per osallistumiskerta) muille maille vuosina 1975-2012.

– “Suurimmat pisteet antaneet maat” tarkoittaa kyseenomaisen maan saamia suurimpia keskiarvopisteitä (pisteet per osallistumiskerta) muilta mailta vuosina 1975-2012.