Maailman laitaan: Australia

AustraliaEnsimmäinen osallistumisvuosi: 2015
Osallistumiskerrat: 1
Paras finaalisijoitus: 5. (2015)
Keskiarvosijoitus: 5,0
Keskiarvopisteet: 196
Suurimmat pisteet saaneet maat: Ruotsi, Venäjä ja Latvia
Suurimmat pisteet antaneet maat: Itävalta, Ruotsi, Iso-Britannia ja Norja

Kun vuosina 2012-2013 perehdyimme värikkääseen euroviisuhistoriaan maakohtaisesti Maailman laitaan -juttusarjassamme, ei kukaan osannut kuvitella, että jonain kauniina päivänä sarjaa tullaan täydentämään Australialla. Koska maa nähdään mukana myös Tukholman viisuissa tulevana keväänä, katsoimme maan ansaitsevan oman Maailman laitaan -juttunsa ja sen myötä linkin myös historia-sivullemme.

Vaikka australialaiset ovat tunnetusti euroviisuhullua kansaa ja tiedämme heidän seuranneen kilpailua jo vuosikausia, voidaan maan varsinaisen euroviisuhistorian katsoa alkaneeksi helmikuussa 2015, jolloin EBU kertoi kutsuneensa Australian mukaan kilpailemaan Wienin viisuihin ikään kuin euroviisujen 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Jo edellisvuonna maa oli saanut esimakua viisuareenoista kun australialainen Jessica Mauboy esiintyi toisen semifinaalin väliajalla.

Alkujaan Australian viisuosallistumisen oli tarkoitus olla kertaluonteinen piristysruiske ja siksi maa pääsikin suoraan finaaliin eikä sen osallistuminen näin ollen pudottanut yhtään semifinaalien kautta finaalipaikasta kisaavaa maata. Lisäksi maa sai poikkeuksellisesti äänestää molemmissa semifinaaleissa. Australia lähti hakemaan menestystä Australian Idol -ohjelman myötä maineeseen nousseen Guy Sebastianin johdolla. Guy lunastikin odotukset ja hänen kilpailukappaleensa “Tonight Again” toi Australialle viidennen sijan finaalissa.

Loppuvuodesta 2015 paljastettiin, että kertaluonteiseksi suunniteltu kokeilu saa jatkoa heti ensi keväänä, kun kaukainen saarivaltio pääsee kisaamaan myös Tukholman viisulavalle. Tällä kertaa Australia ei kuitenkaan pääse suurten rahoittajamaiden lailla suoraan finaaliin, kuten Wienin euroviisuissa, vaan se joutuu metsästämään finaalipaikkaansa semifinaalista, kuten enemmistö osallistujamaista. Voiton sattuessa kohdalle kisoja ei myöskään pidettäisi Australiassa, vaan maan yleisradio SBS isännöisi kisoja jossakin Euroopan maassa, yhteistyössä paikallisen yleisradion kanssa. Tulevaisuus näyttää tuleeko Australiasta Tukholman viisujen jälkeen pysyvä osa euroviisuperhettä.

 

VUOSI ESITTÄJÄ KAPPALE SIJOITUS PISTEET
2015 Guy Sebastian Tonight again 5. 196

Katso tarkemmat tilastot ESCSTATS.COM sivustolta
Keskustele aiheesta foorumilla

Huomioita tilastoihin:
– Keskiarvosijoituksiin on laskettu sijoitukset vuosilta 1957-2015. Semifinaalit ovat huomioitu tilastossa erillisinä kilpailuina mukaan.
– Keskiarvopisteet on laskettu vuosilta 1975-2015. Semifinaalit ovat huomioitu tilastoissa erillisinä kilpailuina mukaan.
– “Suurimmat pisteet saaneet maat” tarkoittaa kyseenomaisen maan antamia suurimpia keskiarvopisteitä (pisteet per osallistumiskerta) muille maille vuosina 1975-2015.
– “Suurimmat pisteet antaneet maat” tarkoittaa kyseenomaisen maan saamia suurimpia keskiarvopisteitä (pisteet per osallistumiskerta) muilta mailta vuosina 1975-2015.