Maailman laitaan: Serbia ja Montenegro

Ensimmäinen osallistumisvuosi: 2004
Osallistumiskerrat: 2
Paras finaalisijoitus: toinen (2004)
Keskiarvosijoitus: 3,3
Keskiarvopisteet: 221,0
Suurimmat pisteet saaneet maat: Makedonia, Kreikka ja Kroatia
Suurimmat pisteet antaneet maat: Itävalta, Kroatia ja Sveitsi

Serbia ja Montenegron viisuhistoria on ehkä lyhyt, mutta sitäkin menestyksekkäämpi. Maan oli tarkoitus osallistua euroviisuihin ensimmäistä kertaa jo vuonna 2003, mutta tuolloin EBU päätti, että viisuihin oli tulossa jo aivan liian monta valtiota (26) ja raja täytyi vetää johonkin. Serbia ja Montenegrossa järjestettiin siitä huolimatta karsintaohjelma Beovizija ikään kuin harjoituksena tulevalle debyyttivuodelle. Voiton Beovizijassa vei kappaleella “Čija si” Toše Proeski, joka pääsi vuotta myöhemmin euroviisuihin kotimaansa Makedonian edustajana.

Vuoden 2004 semifinaaliuudistuksen myötä lopulta Serbia ja Montenegrokin mahtui mukaan viisuilemaan – ja maa otti tästä lähes kaiken hyödyn irti: Željko Joksimović (kuvassa) lauloi Ad Hoc Orchestran kanssa Serbia ja Montenegron tuloslistalla kärkipäähän hopeasijalle asti. Semifinaalin kappale ”Lane moje” oli peräti voittanut jättäen voittajamaan Ukrainankin taakseen. Finaalissa kupit kuitenkin kääntyivät toisin päin. Željko on sittemmin tehnyt paluun viisulavoille niin artistina (Serbia 2012), säveltäjänä (Serbia 2008) kuin juontajanakin (Belgrad 2008).

Vaikka voittoa herunutkaan, pääsi Serbia ja Montenegro suoraan seuraavan vuoden 2005 finaaliin. Edustustehtäviin tällöin pistettiin montenegrolainen poikabändi No Name, jonka kappale ”Zauvijek moja” ylsi kiitettävästi seitsemännelle sijalle. No Namen oli määrä edustaa maataan myös vuonna 2006, tällä kertaa kappaleella ”Moja ljubavi”, mutta Ateenan lavalle asti tuo kappale ei koskaan päässyt. Karsinnan jälkeen nimittäin nousi kalabaliikki, että Montenegron puolelta olleet tuomarit olisivat tahallisesti suosineet montenegrolaisia kappaleita, eikä lopullisesta edustajasta päästy yksimielisyyteen. Serbia ja Montenegro lopulta vetäytyi viisuista kokonaan pois vajaa pari kuukautta ennen viisufinaalia. Vaikka maa ei omaa kappalettaan viisuihin lähettänytkään, sai se silti äänestää Ateenan kilpailussa.

Toukokuun lopussa Montenegrossa järjestettiin kansanäänestys itsenäisyydestä, ja kesäkuun aikana liittotasavalta lakkasikin jo olemasta, kun molemmat siinä olleet osapuolet itsenäistyivät omiksi valtioikseen. Heti vuoden 2007 viisuissa sekä Serbia että Montenegro debytoivatkin jo erillisinä valtioina.

Zeljko Joksimovicin “Lane moje” vuodelta 2004 valittiin Serbia ja Montenegron parhaaksi euroviisuksi toukokuussa päättyneessä escstats.com -sivuston äänestyksessä.

VUOSI ESITTÄJÄ KAPPALE SIJOITUS PISTEET
2004 Zeljko Joksimovic Lane moje 1./2. 263/263
2005 No Name Zauvijek moja 7. 137

Katso tarkemmat tilastot ESCSTATS.COM sivustolta
Keskustele aiheesta foorumilla

Huomioita tilastoihin:
– Keskiarvosijoituksiin on laskettu sijoitukset vuosilta 1957-2013. Semifinaalit ovat huomioitu tilastossa erillisinä kilpailuina mukaan.
– Keskiarvopisteet on laskettu vuosilta 1975-2013. Semifinaalit ovat huomioitu tilastoissa erillisinä kilpailuina mukaan.
– “Suurimmat pisteet saaneet maat” tarkoittaa kyseenomaisen maan antamia suurimpia keskiarvopisteitä (pisteet per osallistumiskerta) muille maille vuosina 1975-2013.
– “Suurimmat pisteet antaneet maat” tarkoittaa kyseenomaisen maan saamia suurimpia keskiarvopisteitä (pisteet per osallistumiskerta) muilta mailta vuosina 1975-2013.