Markus Ahola ei jää harmittelemaan Choralen putoamista

Viisukuppila haastatteli Chorale-yhtyeen Markus Aholaa vain hieman sen jälkeen kun Euroviisujen nettikarsinta oli ratkennut. Minkälaiset fiilikset jäi karsinnasta ja sen lopputuloksesta?

– Yleinen fiilis karsinnasta on todella positiivinen. Kaikkien näiden erilaisten vaiheiden (biisin valmistuminen, jatkoonpääseminen, mainostaminen, jännittäminen yms.) jälkeen, jotka on koettu ei voi kun hymyillä. On se vaan hieno huomata, miten ihmisen elämässä tapahtuu käänteitä ja ihmeitä yhtäkkiä. Choralen historian hienoimpia ja parhaimpia hetkiä ehdottomasti laulajan vaihdoksen ohella oli tämä paikka avoimeen kilpailuun.

– Laitoin kaksi biisiä avoimen kilpailun karsintaan. Oman biisini ”Music is my life” ja Choralen ”Share your life”. Choralen ”Share your life” -demo lähti kilpailuun mukaan erilaisten vaiheiden jälkeen viime hetkillä. Oli siis melko lähellä, että Choralea ei näissä karsinnoissa olisi nähty. Olin suorastaan puulla päähän lyöty, kun sain sähköpostilla tiedon, että jatkossa ollaan ”Share your life” kappaleella. Se vaan on vaikea tunne, kun pitäisi pitää salassa äänestyksen alkuun asti asia, jonka haluaisi huutaa koko maailmalle lujaa, että ”Olemme karsimassa euroviisupaikasta”.

– Lopputulos oli kieltämättä mielestäni yllättävä. En missään nimessä ole katkera, vaan olen iloinen siitä, että jokaisella on mahdollisuus avoimessa kilpailussa näyttää kyntensä. Keskiviikkoillan väliaikatuloksesta oli todella lyhyt aika perjantain äänestyksen päättymiseen. Cardiant ei tuolloin ollut viiden joukossa ja se tekee tästä tilanteesta yllättävän. Huikea nousu!! *peukut pystyssä* Tottakai itseni ja Choralen osalta lopputulos harmittaa. Kun palautetta kappaleesta alkoi tulla ja huomasin ilahduttavasti, että siitä pidettiin paljon. Aloimme oikeasti uskoa, että meillä voisi jopa olla mahdollisuudet jatkopaikkaan. Olisi ollut upeaa saada näyttää Suomen kansalle millainen on Choralen euroviisulavashow.

– En voi muuta sanoa loppuun kun että,  ”Cardiant, Father McKenzie ja Saara Aalto: NÄYTTÄKÄÄ NIILLE KUTSUARTISTEILLE MISTÄ AVOIMEN KILPAILIJAT ON TEHTY!!!”

Chorale oli äänestyksen puolivälissä viiden parhaan joukossa ja viisukuppilan äänestyksessä upeasti toinen. Miltä tällainen huomio tuntuu?

– Totta kai se miehen sydäntä lämmittää ja nostaa uskoa, että tämänkaltaisella musiikilla on kysyntää. Ihmiset siis kuitenkin pitävät dancemusiikista vaikka 90-luvun kulta-aika on taakse jäänyttä elämää. 😉 En kyllä henkilökohtaisesti odottanut tämänkaltaista huomiota. Se, että olimme yksi puhutuimmista bändeistä koko karsinnan ajan ja että vielä väliaikatuloksissa top 5 -sakissa ylitti odotukseni kyllä täysin.

Miten sujuivat karsinnan järjestelyt YLE:ltä? Ruusuja tai risuja?

– Ensimmäisen ruusun annan itse siitä, että äänestysaikaa oli lyhennetty. Alkoi vatsalihakset kramppaan jo ekan viikon jälkeen jännittämisestä ja kyllähän se kahden viikon sisään selviää, kenet kansa tahtoo edustamaan euroviisuissa.
– Toinen ruusu tulee ehdottomasti siitä, että kappalemäärä oli karsittu 15 kappaleeseen. Viime vuonna ehti jo unohtaa kymmenen ensimmäistä kappaletta, kun vaihtoi sivua ja alkoi kuuntelemaan uusia. Yksi risun karahka tulee mainostamisesta. Vaikka televisiossa pyörikin kahden viikon ajan spotit avoimen kilpailun äänestyksestä, niin silti tämä kilpailu on jäänyt todella monelta huomioimatta. En tiedä, meneekö tämä risujen vai ruusujen piikkiin, mutta törmäsimme ongelmaan, jossa vanhemmat ihmiset eivät osanneet tekstiviesti äänestää. Eli voisi olla tekstiviestiäänestyksen rinnalla vaikka puhelinsoittoäänestys.

– Asiaa hieman sivuten olen tässä viime vuodesta asti haaveillut, että Yle järjestäisi ns. ”varjo” euroviisukonsertin kaikille avoimesta pudonneille. Mikäli itselläni olisi resursseja siihen, niin sen tekisin. Silloin jokainen euroviisufani näkisi oman ehdokkaansa edes kerran tositoimissa. 😉

Olit viime vuonnakin mukana alkukarsinnoissa kappaleella Kadotaan. Minkälaisena väylänä näet Euroviisut artistille?

– Puhuimme tästä asiasta sanoittajamme Minna Immosen kanssa ja olemme siitä asiasta erittäin samaa mieltä, että Suomessa on valtava määrä lahjakkaita artisteja, yhtyeitä ja muusikoita. Tänä päivänä ei Suomessa ole olemassa juurikaan väyliä, josta hieman tuntemattomammat tai levytyssopimusta vailla olevat pääsisivät ponnahtamaan musiikkitaivalle kaiken kansan tietoisuuteen. Tästä syystä Ylen avoin kilpailu on erittäin tervetullut. Aikoinaan oli levyraatia, hittimittaria ja vastaavia ohjelmia, joissa jaettiin mahdollisuuksia menestyä. Nykypäivänä nämä puuttuvat miltei kokonaan. Tähän asiaan olisikin syytä puuttua.

Joissain maissa myös ulkomaalaiset voivat lähettää kappaleitaan karsintaan. Oletko ajatellut lähettää kappaletta kilpailemaan myös muualle?

– Kyllähän se on mielessä käynyt ja kävi jo itseasiassa tänä vuonnakin. Olen kyllä kuitenkin niin isänmaa rakas kaveri, että ainoastaan Suomen edustaminen olisi kunnia asia.

Mikä kappale on jäänyt erityisesti mieleen kansainvälisessä Euroviisu-finaalissa? Entä Suomen karsinnassa?

– Kyllä sitä valitettavasti on aina genreuskollinen, vaikka ei sitä aina haluaiskaan ja siksi oikeastaan en osaa yhtä suurta suosikkia sanoa. Suurin osa dancekappaleista, joita on euroviisuissa nähty on jäänyt elämään mun mieleen. Ei taida olla keikkareissua, missä ei joku euroviisudance raikaisi 😀 Ennemminkin sitä aina katsoo vaan esityksissä kuitenkin kokonaisuutta ja etsii juttuja, millä kukakin artisti erottuu.

Jos YLE valitsisi sinut valitsemaan yksin edustajamme Düsseldorfiin nettikarsinnan kärkikolmikosta, olisiko valintasi Cardiant,  Father McKenzie vai Saara Aalto ja miksi?

– Kun kerran kysymys antaa valtuudet valita, niin nappaisin taskusta Ylen villin kortin ja laittaisin Choralen jatkoon 😉 Kaikilla esiintyjillä on omat vahvuutensa ja varmasti tulevat olemaan kovia vastuksia kilpailussa. Oma valintani on Saara Aalto. Suljin silmäni ja mietin kaikkien kohdalta, miten itse näkisin Saksan esiintymisen. Saaran kohdalla tunnelmallisuus oli se juttu johon tykästyin. Tietenkin nämä ovat varmaankin vasta demoversioita, joten vaikea sanoa, miltä live-esiintyminen sitten kuulostaisi, kun biisi on täysin hiottu.

Näemmekö Markus Aholan myös ensi vuoden karsinnoissa?

– Tuohon asiaan en osaa valitettavasti sanoa varmaa vastausta. Onneksi on vuosi aikaa miettiä tilannetta. Nyt pitää kerätä viisukimpsut ja -kampsut kasaan ja suunnistaa kohti uusia musiikillisia haasteita. Tietenkin, mikäli sattuisi käymään niin, että ensi vuonna tulisi kutsu postissa, niin sitten ilman muuta mukana kun pukama 😉 Tulevaisuus on siis tällä hetkellä avoin.

Palautetta tai kommenttia viisukuppilan lukijoille?

– Kiitosta taas kerran tästä viisukaudesta ja kiva, että sain olla kisailemassa kovatasoisessa avoimessa kilpailussa tänäkin vuonna. Kiitos rakentavista palautteista, joita saimme biisiämme kohtaan. Sillä on suurempi merkitys kun uskoisi.
Erityiskiitos ja syvä kumarrus kuuluu tietysti kaikille, jotka äänestivät Choralea jatkoon! -NOTHING CAN STOP THE DANCE- Pidetään kädet ja varpaat ristissä, että jonain päivänä me saisimme nuo ”varjo” euroviisut aikaiseksi ja sitä kautta kaikki avoimen kilpailijat pääsisivät nousemaan lavalle. Jos ei muuta, niin olisi meillä ainakin kivat euroviisukemut 😉

Pidetään hymy huulilla ja tsemppiä jatkoonmenneille!