Mikä ihmeen pohjoismainen schlagerfiasko?

fransPohjoismaat ovat nyt syvässä kriisissä. Ainakin euroviisujen suhteen, jos Globenissa olevaa mediaa on uskominen. Suomi ja Islanti karsiutuivat tiistain semifinaalista, Tanska ja Norja tekivät saman eilisiltana. Näin ollen automaattisesti finaaliin päässeen isäntämaa Ruotsin nuori edustaja Frans (kuvassa) kantaa huomenna harteillaan vähintäänkin koko Pohjolan mainetta ja kunniaa.

Mitä ilmeisimmin mahdollinen menestys kuitenkin unohdetaan nopeasti. Kukaan kun ei tunnu enää muistavan, että viimeisen kymmenen vuoden aikana euroviisut on järjestetty voittojen myötä viidesti pohjoismaisella maaperällä: Helsingissä 2007, Oslossa 2010, Malmössä 2013, Kööpenhaminassa 2014 ja nyt Tukholmassa. Pohjoismaat ovatkin isännöineet euroviisuja siihen tahtiin, että kuvio on jopa tympinyt monia euroviisufaneja ja -toimittajia.

Myönnettäköön silti, että Pohjoismaiden yhtäaikainen mahalasku on melko tavatonta. Syytä siihen ei kannata kuitenkaan etsiä salaliittoteorioista tai muiden naapuriäänistä. Ehkäpä Pohjoismaat eivät yksinkertaisesti olleet tänä vuonna vaan tarpeeksi hyviä. Ehkäpä Pohjoismaat luottivat tänä(kin) vuonna liikaa perinteiseen Melodifestivalen-kaavaan, siinä missä moni muu maa toi lavalle jotakin muuta ja samalla loppuun asti mietittyjä esityksiä. Huomenna sitten nähdään vaihtoiko Ruotsi juuri oikeaan aikaan schlagerista hillitympään vaihtoehtoon.

Yhden vuoden perusteella ei kuitenkaan kannata puhua fiaskosta. Jonain vuosina toiset vain pärjäävät paremmin kuin toiset. Esimerkiksi kolme vuotta sitten Malmössa jokainen mukana ollut entisen Jugoslavian maa karsiutui finaalista. Vuosina 2005-2012 Alankomaat puolestaan kariutui kahdeksana vuonna peräkkäin finaalista, mutta ei luovuttanut. Ensi vuonna on taas uuden viisut ja silloin jokaisella Pohjoismaalla on taas edellytykset nousta kärkisijoille. Mukaan lukien myös Suomella. Sitä ennen on kuitenkin aika nauttia huomisillan 26 finaaliesityksestä sekä iloita vuorostaan Tshekin ja Bulgarian kaltaisten maiden menestyksestä, jotka ovat finaalipaikkansa varmasti ansainneet.

Kuvat: escstats.com
fiasko