Missä mennään Eurooppa?

Viisukuppilan palvelin joutui viime viikonloppuna virushyökkäyksen kohteeksi mistä syystä sekä uutissivusto että keskustelupalsta olivat pari päivää alhaalla. Nyt kun tekniikka taas pelaa, lienee syytä niputtaa viime päivien viisu-uutisia hieman yhteen.

Tarkastellessa viisujen, niin kansallisten karsinnoiden kuin kansainvälisten loppukilpailujenkin tuloksia, kuulee usein vitsailtavan rahakuorien liikkumisesta. Epäillään että edustuspaikkoja, samoin kun tuomariston ääniä on helppo ostaa rahalla. Belgiassa asia on viety tällä kertaa astetta pidemmälle ja rahalla voi todella edetä. Belgian ranskankielinen yleisradio RTBF, jolla on tänä vuonna vetovastuu maan karsinnoista, perustaa nettikarsinnoistaan jatkoonpäässeet kappaleet nimittäin yleisöltä tultuihin lahjoituksiin. Jokainen vähintään 20 000 euroa kerännyt kappale pääsee suoraan finaaliin. Toistaiseksi viisi kappaletta on yltänyt tuohon kyseiseen summaan. Jatkoon päässeet kappaleet (“Artistes 100%”) ja muut ehdokkaat löydät kilpailun kotisivulta.

Sveitsissä finaalikappaleita ja siten myös lopullista edustajaa haetaan usean eri tahon toimesta. Italiankielisen radio RSI on valinnut Sarà Orphelinen kisaan mukaan kappaleella “Surrender”. Sakankielinen radio DRS on saanut kisaan mukaan kolme kappaletta, jotka ovat Dominique Borriellon “Il ritmo dentro di noi”, Duken “Waiting for ya” ja kokoonpanon The Colors and Ilira “Home”.  Sveitsin ranskankielinen radio RTS ei sen sijaan ole vielä julkaissut omaa ehdokastaan. Loput seitsemän finalistia tulevat Sveitsin yleisradion SF:n järjestämästä nettikarsinnasta. Joulukuun 11. päivänä kisattavassa finaalissa nähdään yhteensä siis kaksitoista kilpailukappaletta, joista yksi pääsee edustamaan Sveitsiä Düsseldorfiin. Selkeää, eikö?

Albanian yleisradio RTSH julkaisi eilen kaikki 38 karsintaan osallistuvaa artistia. Mukana Albanian karsinnoissa nähdään muun muassa maan vuoden 2009 viisuedustaja Kejsi Tola sekä viime vuonna karsinnat juontanut parivaljakko Alban Skenderaj-Miriam Cani. Osallistujalistan kokonaisuudessaan löydät täältä. Albanian edustaja valitaan tuttuun tapaan jouluna. Semifinaalit kisataan 23. ja 24. ja varsinainen finaali 25. joulukuuta.

Joitakin uusia karsintapäivämääriä on myös selvinnyt. Euroviisuihin palaavan Itävallan edustaja valitaan 25. helmikuuta ORF-kanavalla televisioitavassa finaalissa. Brittiläinen ESCtoday-viisusivusto tietää kertoa, että maan entiset euroviisuedustajat Alf Poier (2003) ja Tie-Break -yhtyeen (2004) jäsen Di Bernardo olisivat kiinnostuneet edustamaan kotimaatansa uudestaan. Samana viikonloppuna ratkeaa myös Slovenian edustaja. Sunnuntaina 27. helmikuuta järjestettävässä EMA 2011 -karsinnassa kisaavat tällä kertaa ainoastaan kutsuartistit.

Olemme pitkin syksyä seuranneet Ruotsin Idol-ohjelmaa jännittyneinä. Valitettavasti Elin Blom putosi kisasta viime viikonloppuna. Finaalipaikka ja kuudes sija ovat kuitenkin loistavia saavutuksia. Suomen karsinnan loppua kilpailukappaleita ei tarvitse odottaa enää kahta viikkoakaan. YLE julkaisee kahdentoista kutsuartistin kilpailukappaleet maanantaina 29. marraskuuta. Sen jälkeen kaikki karsintoen viisitoista kilpailukappaletta on kuultu, sillä aikaisemmin on jo ratkennut kolme nettikilpailusta jatkoonmennyttä kappaletta. Orastavaa viisukuumetta saattoi lievittää viime viikonloppuna Helsingissä Suomen euroviisuklubi OGAEn pikkujouluissa. Paikalla Merimelojien majassa Töölössä oli yli sata viisuhenkistä ihmistä. Illan kruunasi Kuunkuiskaajien vierailu paikan päällä. Johanna Virtanen ja Susan Aho kertoivat, että kulunut vuosi on ollut heille ikimuistoinen ja upea kokemus.