Moldova: Zdob și Zdub & Frații Advahov – Trenulețul

Edustuskappale: Trenulețul
Esittäjä: Zdob și Zdub & Frații Advahov
Lauluntekijä(t): Mihail Gincu, Roman Iagupov, Vasile Advahov, Vitalie Advahov
Esiintymispaikka: 9. (ensimmäinen semifinaali)
Kuva: Zdob și Zdub

Moldovan Zdob și Zdub liittyy muun muassa Tommy Seebachin, Carolan ja Eiríkur Haukssonin tähdittämään joukkoon, jotka ovat kilpailleet Euroviisuissa kolmella vuosikymmenellä. Tänä vuonna he edustavat Moldovaa yhdessä Advahovin veljesten kanssa.

Zdob și Zdub perustettiin vuonna 1994. Yhtyeen jäsenistö on muuttunut paljon vuosien varrella, mutta perustajajäsenet laulaja Roman Iagupov ja basisti Mihai Gîncu ovat olleet mukana koko yhtyeen uran ajan. Yhtyeen ensimmäinen albumi julkaistiin vuonna 1996, jonka jälkeen uusia albumeita on julkaistu aina tasaisin väliajoin, viimeksi vuonna 2019.

Ensimmäisen kerran Zdob și Zdub edusti Moldovaa vuonna 2005, jolloin Moldova debytoi Euroviisuissa. Rummuttavasta mummosta kertova “Boonika bate doba” sijoittui finaalin sijalle 6., joka oli pitkään maan paras sijoitus. Yhtye palasi viisuihin vuonna 2011, jolloin he sijoittuivat finaalin sijalle 12. kappaleella “So lucky”.

Tänä vuonna Moldovan yleisradioyhtiö TRM suunnitteli järjestävänsä perinteisen viisukarsinnan, mutta järjesti ensin koelaulut niille 28 artistille, jotka lähettivät kappaleen karsintaan. Ilmeisesti kappaleiden tasoa ei pidetty niin hyvänä, että karsintaa oli järkevää järjestää, ja koelaulujen tuomaristo valitsi Moldovan viisuedustajaksi kokoonpanon Zdob și Zdub & Frații Advahov. Kappale “Trenulețul” oli julkaistu jo joulukuussa 2021, samalla kun Moldovan pääkaupunki Chișinăun ja Romanian pääkaupunki Bukarestin välinen rautatie avattiin uudelleen.

Torinossa Zdob și Zdub tavoittelee uransa kolmatta finaalipaikkaa ensimmäisen semifinaalin kautta. Viime vuonna Natalia Gordienkon edustama Moldova sijoittui viisufinaalissa sijalle 13. Moldovan paras sijoitus on kolmas, jonka Sunstroke Project saavutti vuonna 2017.

Teksti: Sami Luukela