Montenegro: Vladana – Breathe

Edustuskappale: Breathe
Esittäjä: Vladana
Lauluntekijä(t): Vladana, Darko Dimitrov
Esiintymispaikka: 15. (toinen semifinaali)
Kuva: Aleksandra Jovic

Vladana Vučinić syntyi vuonna 1986 nykyiseen Montenegron pääkaupunki Podgoricaan. Vladanan isoisä toimi musiikkibisneksessä, joka innosti myös Vladanaa opiskelemaan musiikkia. Niinpä hän opiskeli musiikkia, erityisesti musiikinteoriaa ja oopperalaulua, mutta hänellä on myös journalismin tutkinto.

Vladanan ensimmäinen televisioesiintyminen tapahtui vuonna 2003, jolloin myös julkaistiin hänen ensimmäinen singlensä. Vuonna 2005 hän osallistui ensimmäisen kerran Montenegron viisukarsintaan, jonka kautta valittiin kymmenen osallistujaa Serbian ja Montenegron yhteiseen karsintaan. Hän ei kuitenkaan päässyt jatkoon, mutta seuraavana vuonna hänet nähtiin viisukarsinta Evropesma-Europjesman finaalissa. Hän kilpaili kappaleella “Željna” yhdessä Bojana Nenezićin kanssa, mutta sijoitus oli vasta viidestoista.

2000-luvun loppupuolella Vladana julkaisi ensimmäisen englanninkielisen kappaleensa, sekä myöhemmin myös kokopitkän albumin englanniksi. Albumin nimikkokappaleelle “Sinner city” julkaistiin myös animoitu musiikkivideo. Vladana perusti myös verkkolehti Chiwelookin, jonka aiheena on muoti.

Tammikuussa 2022 Montenegron yleisradioyhtiö RTCG julkisti Vladanan maan edustajaksi Torinon kisoihin. Kappale “Breathe” sai ensi-iltansa maaliskuun alussa. Kappaleen tarinan taustalla on Vladanan äidin menehtyminen koronavirustartuntaan. Vladana on kirjoittanut kappaleen yhteistyössä erityisesti Balkanin maille useita viisuja tehtailleen Darko Dimitrovin kanssa. Myöhemmin laulaja julkaisi kappaleesta italiankielisen version “Respira” sekä suomenkielisen version “Jää“, jonka sanat on kirjoittanut Marko Vaittinen.

Teksti: Sami Luukela