Muistathan: Eurovision laulukilpailu 1956

Esittelyssä Eurovision laulukilpailun ensimmäinen kierros vuonna 1956. Kilpailun toivottiin edistävän sodanjälkeisen Euroopan yhtenäisyyttä ja identiteettiä. Tosin siitä tuli miltei 40 vuodeksi läntisen Euroopan kilpailu, johon vain Jugoslavia pääsi myöhemmin mukaan rautaesiripun toiselta puolelta.

Vuonna 1950 perustettu European Broadcasting Union, EBU, alkoi vuonna 1954 etsiä uusia ohjelmatyyppejä uuteen televisiomediaan. Ensi sijassa siis haluttiin markkinoida televisiota suurelle yleisölle. Italiaaiset ehdottivat oman San Remo-festivaalinsa pohjalta kansainvälistä laulukilpailua. Järjestelyt annettiin Sveitsin italiankieliseen osaan, ja “Eurooppalaisen laulun Grand Prix” keväällä 1956 oli ajateltu tapahtuvan vain kerran.

Eurovision laulukilpailu, Sveitsi. Torstaina 24. toukokuuta 1956, Teatro Kursaal, Lugano. Juontaja: Lohengrin Filipello. Väliaikanumero Les Joyeux Rossignols.
Eurovision laulukilpailu 1956
Kaikki alkoi vuonna 1956 seitsemän maan laulukilpailusta.

Vain seitsemän EBUn jäsentä ilmoittautui ajoissa kilpaan, kun taas Iso-Britannia, Itävalta ja Tanska aikailivat liian kauan ilmoittautumisensa kanssa ja tulivat mukaan vasta vuotta myöhemmin. Jokaiselle seitsemälle maalle annettiin kaksi laulua esitettäväksi, tapa joka ei tulisi koskaan toistumaan euroviisuissa.

Kustakin maasta saatiin nautittavaksi kaksi eri edustussävelmää.

Jokainen maa lähetti paikan päälle kaksi tuomaria, mutta itse äänestysmenettelystä ei ole säilynyt tietoja. Ainoastaan voittaja julistettiin. Luxemburgilla ei ollut varaa lähettää omia tuomareitaan Luganoon, joten he antoivat tehtävän kahdelle sveitsiläiselle. Myöskin maat ilmeisesti saivat äänestää myös itseään, joten ei lienee suurikaan ihme, että Sveitsin Lys Assia kruunattiin voittajaksi.

Monet olivat sitä mieltä, että Lys Assian ääni toi rauhan sodanjälkeiseen, levottomaan tilanteeseen.

Monet asiat tulivat säilymään samana jo ensimmäisestä vuodesta alkaen: solistit lauloivat elävän orkesterin säestyksellä ja laulujen tuli myös olla uusia ja ennenjulkaisemattomia. Lauluyhtyeet sallittiin vasta 1971 ja taustanauhaa käytettiin säestyksen apuna ensi kertaa vuonna 1973 Ison-Britannian kappaleessa.

Lys jatkoi kilpailun jälkeen hyvin menestyksekästä uraansa ja palasi vuosina 1957 ja 1958 vielä voittoansa puolustamaan Eurovision laulukilpailuihin.

Vuoden 1956 kilpailu lähetettiin suorana osallistujamaiden tv:ssä ja radiossa. Finaalista ei ole säilynyt filmitallennetta, mutta vuonna 2005 Eurovision laulukilpailun 50-vuotisjuhliksi Sveitsin tv löysi pätkän uutisfilmiä, jossa näkyy ulkokuvaa Kursaal -teatterista, kuvaa katsomosta ja orkesterista sekä Lys Assiasta laulamassa voittokappalettaan ja vastaanottamassa kukkapukettia pikkutytöltä ja -pojalta. Radio-ohjelmasta on säilynyt ääninauha, mutta koska annettuja ääniä ei luettu vielä ensimmäisenä vuonna ääneen salissa, ei kappaleiden keskinäinen järjestys käy ilmi siitäkään. Moneen otteeseen on joku väittänyt saaneensa selville annetut äänet, mutta joka kerta nuo löydökset ovat osoittautuneet vääriksi.

Lys Assia on ollut itseoikeutettu kunniavieras niin Eurovision laulukilpailuissa kuin erinäisissä aiheeseen liittyvissä gaalaohjelmissakin.

Voittaja: Lys Assia: Refrain.

Muut sijoitukset ei tiedossa.

Kilpailukappaleet:

1 Alankomaat: Jetty Paerl – De Vogels van Holland

2 Sveitsi: Lys Assia – Das alte Karussel

3 Belgia: Fud Leclerc – Messieurs les noyés de la Seine

4 Länsi-Saksa: Walter Andreas Schwarz – Im Wartesaal zum großen Glück

5 Ranska: Mathé Altéry – Le temps perdu

6 Luxemburg: Michèle Arnaud – Ne crois pas

7 Italia: Franca Raimondi – Aprite le finestre

8 Alankomaat: Corry Brokken – Voor goed voorbij

9 Sveitsi: Lys Assia – Refrain

10 Belgia: Mony Marc – Le plus beau jour de ma vie

11 Länsi-Saksa: Freddy Quinn – So geht das jede Nacht

12 Ranska: Dany Dauberson – Il est là

13 Luxemburg: Michèle Arnaud – Les amants de minuit

14 Italia: Tonina Torrielli – Amani se vuoi

Keskustele aiheesta foorumillamme