Kymmenes Euroviisufinaali toi kilpailun nykyaikaan, kun voittajaksi valittiin selkeä popkappale, joka edusti Luxemburgia, mutta oli täysin ranskalaisvoimin toteutettu. Kisa oli myös kaikkien aikojen suurin ja ensi kertaa peräti kolme kappaletta laulettiin englanniksi: Irlanti liittyi mukaan 18. maana, kun taas Ruotsi aiheutti kielisäännön syntymisen esittämällä kappaleensa englanniksi.
Napoliin oli pystytetty pelkistetyn tyylikäs lava, jonka ainoana koristeena oli Eurovision tähtisadelogo. Lisäksi orkesterin yläpuolella nähtiin valtavat urkupillit. Kisan juontaja Renato Mauro esitteli kappaleet ainoastaan italiaksi. Ainoastaan yhdellä maalla oli taustalaulajia, ja solisteja kuvattiin vain puolilähikuvissa. Espanjan artisti tosin sai mahdutettua myös flamencotanssia esitykseensä, joka erosi kaikista muista.
Eurovision laulukilpailu, lauantaina 20. maaliskuuta 1965.
Sala di concerto della RAI, Napoli, Italia. Juontaja: Renato Mauro. Väliaikanumero: Mario del Monaco. Kapellimestari: Gianni Ferrio.


Itä-Euroopan Intervisio oli myös nyt liitetty Eurovision linkkiverkostoon ja kisa nähtiin ensi kertaa mm. Neuvostoliitossa ja Itä-Saksassa.
Uudelleen viisulavalle palasivat Espanjan Conchita Bautista sekä Itävallan Udo Jürgens. Kroatian tv:n edustajana Jugoslavian lipun alla vuonna 1961 kilpaillut Vice Vukov palasi nyt Bosnian edustajana. Vice joutui tosin myöhemmin urallaan vaikeuksiin kroatialaisnationalisminsa takia ja joutui hyllylle Jugoslaviassa vuosikymmeniksi – liittovaltion yhtenäisyydestä ei sallittu poikettavan. Sveitsin edustaja oli jälleen kerran ulkomaalainen, kreikkalainen Yovanna.
Ruotsalaiset olivat muutama vuosi aiemmin kritisoineet Itävallan käyttävän muuta kuin kansalliskieltään, mutta käänsivät tänä vuonna oopperalaulaja Ingvar Wixellin kappaleen Ruotsin karsintojen jälkeen englanniksi. Paljoa apua tästä tempusta ei ollut, ainoat pisteet Ruotsi sai naapureiltaan Tanskalta ja Suomelta. Tämän jälkeen muulla kuin maan virallisilla kielillä laulaminen kiellettiin vuoteen 1973 saakka ja jälleen uudelleen 1977-1998.


17-vuotias ranskatar France Gall kuitenkin lauloi itsensä suoraan eurooppalaisten sydämiin, ja sekä hänelle että laulun säveltäneelle Serge Gainsbourgille aukesi vuosikymmenien ura. France teki kuitenkin pesäeron Gainsbourgiin, jonka tyyli muuttui rohkeammaksi, muutamaa vuotta myöhemmin Gainsbourg oli koko maailman suosikki läähätyskappaleellaan ”Je t’aime”. France Gall teki myös pesäeron Euroviisuihin, eikä hän ole suostunut edes antamaan haastatteluja aiheesta, puhumattakaan esittämään naisten vapautuksesta kertonutta voittajalauluaan ”Poupée de cire, poupée de son”. Britannia otti jo tuolloin perinteisen kakkossijansa myös poplaululla, jonka esitti maan tuolloin suosituin naislaulaja Kathy Kirby.
Pisteitä annettiin samalla systeemillä kuin edellisvuonnakin, ja jälleen neljä maata jäi kokonaan pisteittä: Belgia, Espanja, Saksa ja Suomi. Laittomasti ilman viisumia muukalaispassilla Italiassa kisamatkalla ollut Suomen Viktor Klimenko liittyi siis nollakerhoon, ja sitä enemmän kotimaassa oltiin näkevinään ja kuulevinaan voittajassa jotain samaa kuin kansansuosikissa Katri-Helenassa.
Suomessa Ritva Palukka sai hitin voittajakappaleensa käännöksellä ”Vahanukke”, sinkun kääntöpuolella ilmestyi Ranskan viisu. Myös isäntämaan Italian viisu sai suomenkielisen versionsa.


Kilpailukappaleet:
1 Alankomaat: Conny van den Bos – Het is genoeg – 11. sija (5 pistettä)
2 Iso-Britannia: Kathy Kirby – I belong – 2. sija (26 p.)
3 Espanja: Conchita Bautista – Qué bueno, qué bueno – Jaettu 15. sija (0 p.)
4 Irlanti: Butch Moore – I’m walking the streets in the rain – 6. sija (11 p.)
5 Länsi-Saksa: Ulla Wiesner – Paradies, wo bist Du? – Jaettu 15. sija (0 p.)
6 Itävalta: Udo Jürgens – Sag ihr, ich laß sie grüßen 4. sija (16 p.)
7 Norja: Kirsti Sparboe – Karusell – Jaettu 13. sija ( 1 p.)
8 Belgia: Lize Marke – Als het weer lente is – Jaettu 15. sija (0 p.)
9 Monaco: Marjorie Noël – Va dire à l’amour – 9. sija (7 p.)
10 Ruotsi: Ingvar Wixell – Annorstädes vals – 10. sija (6 p.)
11 Ranska: Guy Mardel – N’avoue jamais 3. sija (22 p.)
12 Portugali: Simone de Oliveira – Sol de inverno – Jaettu 13. sija ( 1 p.)
13 Italia: Bobby Solo – Se piangi, se ridi – 5. sija (15 p.)
14 Tanska: Birgit Bruel – For din skyld – 7. sija (10 p.)
15 Luxemburg: France Gall – Poupée de cire, poupée de son – Voittaja (32 p.)
16 Suomi: Viktor Klimenko – Aurinko laskee länteen – Jaettu 15. sija (0 p.)
17 Jugoslavia: Vice Vukov – Ceznja – 12. sija (2 p.)
18 Sveitsi: Yovanna – Non-à jamais sans toi – 8. sija (8 p.)
Suomen raati antoi pisteensä seuraavasti:
Luxemburg 5 pistettä
Ruotsi 3 p.
Ranska 1 p.