Eurovision laulukilpailu siirtyi teini-ikään näyttävimmissä merkeissä kuin koskaan aiemmin, kun Britannia isännöi ensi kertaa kisan voittajana. Jälkipolvet ovat kyenneet näkemään tämän vuoden kisat myös loistavissa väreissä Ruotsissa säilyneen kuvanauhan ansiosta. Myös kilpailun areena oli suurin siihen astisista ja niinpä paikalla oli noin 7 000 hengen yleisö. Isäntämaa lähti voittamaan supertähden rahkeilla, mutta voitto menikin diktatuurin vallassa olleeseen Espanjaan.
Ensimmäistä kertaa kisat televisioitiin väreissä. Tosin useimmilla mailla ei ollut edes valmiutta näyttää värilähetyksiä, ja BBC itsekin pystyi lähettämään sen vasta seuraavana päivänä nauhoitettuna, kun taas suora lähetys oli mustavalkoinen. Katie Boyle juonsi kolmatta kertaa viisufinaalin ja sai raikuvan vastaanoton kotiyleisöltä. Kameroihin oli saatu liikettä ja artisteista nähtiin erilaisia kuvakulmia. Royal Albert Hall antoi juhlavat puitteet kisalle, ja lavaa ympäröi Eurovision tähtisadekuvio. Ennen artisteja lavalla näkyi valtava kuva kustakin laulajasta. Itä-Euroopan maiden ja Neuvostoliiton lisäksi lähetystä seurattiin ensi kerran myös Afrikassa, Tunisiassa.
Eurovision laulukilpailu. Britannia, 6. huhtikuuta 1968. Royal Albert Hall, Lontoo. Juontaja: Katie Boyle. Väliaikanumero: Lontoo-sikermä. Kapellimestari: Norrie Paramor. Virallinen EBUn valvoja: Clifford Brown.

Vuoden palaajia oli Ranskan Isabelle Aubret, voittaja vuodelta 1962 Ingmar Bergmanin elokuvan inspiroimalla laululla “La source”, sekä vuoden 1966 voittaja Udo Jurgens Itävallan kappaleen säveltäjänä. Laulun “Tausend Fenster” lauloi kuuluisa tsekkoslovakialaissyntyinen Karel Gott. Norja joutui vaihtamaan karsintansa voittaneen laulun toiseen, kun sen pelättiin aiheuttavan plagiaatiosyytöksiä: varsinkin kun se muistutti isäntämaan Cliff Richardin “Summer Holiday” -kappaletta. Norjalla oli muutenkin tuplaedustus, sillä stressatun Odd Børren lisäksi Saksaa edusti suosittu norjalaistähti Wenche Myhre. Monelle on myös jäänyt mieleen Jugoslaviaa edustaneet Dubrovnikin trubaduurit, jotka olivat kansallispuvuissaan ja sukkahousuissaan jakautuneet lavalla kahtia: yhtyeitä ei edelleen sallittu viisulavalla.

Etukäteen kisa näytti jo täysin ratkaistulta, kukaan ei uskonut kenenkään muun kuin sen hetken supertähden Cliff Richardin voittoon. Tämä oli isoin sali, jossa viisut oli koskaan järjestetty, joten paikalla oli myös satoja kirkuvia Cliff-faneja. Cliff esiintyi sijalla 12 ja sai raikuvat suosionosoitukset. Voitto näytti selvältä. Toisin kuitenkin kävi: laulu, jossa toistui “la” -sana 138 kertaa voitti sijalta 15.

Espanjan Massiel eli Maria de los Angeles Santamaria oli saanut viisukeikan vasta muutamaa viikkoa aiemmin. Alun perin tehtävään valittu Juan Manuel Serrat ei suostunut laulamaan Espanjan pääkielellä, kastiliaanilla, vaan ainoastaan kotikielellään katalaaniksi. Francon Espanjassa vähemmistökielet olivat kuitenkin pannassa. Tiedä sitten, olisiko “La la la” pärjännyt yhtä hyvin miehen laulamana, mutta “la” ainakin on sama myös katalaaniksi… Juan levytti kappaleen ainakin yhdeksällä kielellä, katalaanin lisäksi mm. galician ja baskin kielellä, ehkäpä ollessaan maanpaossa Ranskassa.

Jo tuolloin Euroviisujen lopputulos ratkaistiin Balkanilla, kun viimeisenä Skopjesta äänensä antanut Jugoslavian raati jätti kisan kärkikaksikon äänittä. Energinen Massiel siis voitti hieman yllättäen yhdellä pisteellä ja Cliff Dollybirdsiensä kanssa sai tyytyä kakkossijaan. Brittiyleisö alkoi varmaan jo tuolloin menettää uskoaan kisaan ja onpa itse Cliffkin kertonut sulkeutuneensa vessaan äänien antamisen ajaksi. “Congratulations”ista kuitenkin tuli maailmanlaajuinen superhitti, joka lievitti varmasti tappiota, kuten Cliff on myöhemmin kertonutkin, ja varmaankin tämä on se kappale, joka muistetaan vuodesta 1968. Itse asiassa monet ovat nykyään siinä uskossa, että Cliff jopa lopulta voitti kisat.

Suomen edustaja Kristina Hautala oli valittu ensimmäistä kertaa kansanäänestyksellä. Ruotsista Suomeen muuttanut Kristina esiintyikin vaaleanvihreässä mekossaan turhia hermoilematta, mutta pistesaalis jäi silti heikoksi: ainoastaan Norja antoi Suomen kappaleelle “Kun kello käy” yhden kohteliaisuuspisteen. Minimekot olivat muutenkin muodissa illan aikana, vaikka Kristina olikin lopulta ainoa laulaja, joka käytti järjestäjien suosittelemaa vihreää asua. Suomen lehdistö sai jopa värvättyä jonkinlaista romanssia Kristinan ja Britannian ikuisen poikamiehen, Cliff Richardin välille. Romassi jäi toteutumatta ja Suomi poti jälleen kerran kansallista turhaumaa huonon viisumenestyksensä johdosta.

Vuoden voittajasta tuli Suomessa suuri hitti Carolalle, kun taas Robin sai yhden uransa suurimmista menestyksistä käännöksellä Brittien viisusta “Mua onnitelkaa”. Ruotsin viisu menestyi mm. Eero Raittisen käännöksenä. Kristina lauloi Suomen viisun levylle myös ruotsiksi nimellä “Vänta och se”, kieli olikin varmasti tutumpi kuin suomi Näsby Parkissa Ruotsissa kasvaneelle 19-vuotiaalle.
Kilpailukappaleet:
1 Portugali: Carlos Mendes – Verão – Jaettu 11. sija (5 pistettä)
2 Alankomaat: Ronnie Tober – Morgen – Jaettu 16. sija (1 p.)
3 Belgia: Claude Lombard – Quand tu reviendras – Jaettu 7. sija (8 p.)
4 Itävalta: Karel Gott – Tausend Fenster – Jaettu 13. sija (2 p.)
5 Luxemburg: Chris Baldo & Sophie Garel – Nous vivrons d’amour – Jaettu 11. sija (5 p.)
6 Sveitsi: Gianni Mascolo – Guardando il sole – Jaettu 13. sija (2 p.)
7 Monaco: Line & Willy – A chacun sa chanson – Jaettu 7. sija (8 p.)
8 Ruotsi: Claes Göran Hederström – Det börjar verka kärlek, banne mej – 5. sija (15 p.)
9 Suomi: Kristina Hautala – Kun kello käy – Jaettu 16. sija (1 p.)
10 Ranska: Isabelle Aubret – La source – 3. sija (20 p.)
11 Italia: Sergio Endrigo – Marianne – 10. sija (7 p.)
12 Iso-Britannia: Cliff Richard – Congratulations – 2. sija (28 p.)
13 Norja: Odd Børre – Stress – Jaettu 13. sija (2 p.)
14 Irlanti: Pat McGeegan – Chance of a lifetime – 4. sija (18 p.)
15 Espanja: Massiel – La, la, la – Voittaja (29 p.)
16 Länsi-Saksa: Wenche Myhre – Ein Hoch der Liebe – 6. sija (11 p.)
17 Jugoslavia (Kroatian tv): Luci Kapurso & Hamo Hajdarhodzic (Dubrovacki Trubaduri) – Jedan dan – Jaettu 7. sija (8 p.)
Suomen raati antoi seuraavat äänet:
Belgia 1 p.
Monaco 3 p.
Ruotsi 1 p.
Britannia 2 p.
Espanja 3 p.