Vuoden 1973 Eurovision laulukilpailu käytiin Luxemburgin pääkaupungissa Luxemburgissa. Kisan suurin uudistus oli kielisäännöstä luopuminen: kun jokaisen maan oli aiemmin täytynyt laulaa jollakin maansa virallisista kielistä, oli valinta nyt vapaa. Moni maa – Suomi mukaan luettuna – päätyikin esittämään kilpailukappaleensa englanniksi.
Vuoden 1973 kisa muistetaan myös suuresta plagiaattiskandaalista: Espanjan edustuskappale “Eres tú” kun kuulosta joidenkin korvaan liikaa Jugoslaviaa vuonna 1966 edustaneelta “Bres besediltä”. Espanjan kilpailukappaletta ei kuitenkaan diskattu, mikä joidenkin mielestä johtui poliittisista syistä. Francon johtava Espanja kun oli eurooppalaisittain merkittävämpi valtio kuin itäblokkiin kuuluva Titon Jugoslavia. Kilpailun kakkoseksi sijoittunut “Eres tú” menestyi mainiosti myös viisujen ulkopuolella: sen englanninkielinen versio “Touch the wind” nousi jopa Yhdysvaltain listoille, kärkikymmenikköön asti.
Eurovision laulukilpailu, Luxemburg. 7. huhtikuuta 1973.Nouveau Théâtre Luxembourg, Luxemburg.Juontaja: Helga Guitton.Taukonumero: Charlie Rivel.Kapellimestari: Pierre Cao.
Vähemmän poliittisia, mutta toki dramaattisia käänteitä liittyi Irlannin edustukseen. Irlantilaislaulaja Maxi riitaantui muun delegaation kanssa siitä, kuinka hänen kappaleensa tulisi esittää, ja kieltäytyi lopulta laulamasta harjoituksissa. Vastineeksi Irlannin yleisradioyhtiö lennätti Luxemburgiin toisen laulajan, Tina Reynoldsin, laulamaan Irlantia edustaneen “Do I Dream” -kappaleen. Loppujen lopuksi Reynoldsia ei tarvittu ja Maxi suostui esiintymään.


Vuonna 1973 Cliff Richard oli suuri tähti, kun hänen kilpakumppaneistaan suurin osa oli varsin tuntemattomia nimiä. Tämä ei kuitenkaan estänyt häntä hermoilemasta äänestyksen aikana niin pahasti, että hänen managerinsa päätyi antamaan tähdelle rauhoittavia lääkkeitä ennen kisaa – sillä seurauksella että Cliff Richard nukahti matkalla kisapaikalle. Liekö tokkura vaikuttanut viisumenestykseen, sillä voittoa ei irronnut. Joka tapauksessa supertähden kappele nousi listoille eri puolilla Eurooppaa ja myi lähes yhtä hyvin kuin “Congratulations”.
Israelin debytoidessa kaksi viisumaata loisti poissaolollaan. Malta ja Itävalta jättivät vuoden 1973 kisat väliin. Kilpailussa tehtiin viisuhistoriaa siinä mielessä, että lavalla nähtiin ensimmäistä kertaa naiskapellimestari. Ja jopa kaksi, sillä Ruotsin ja Israelin kapellimestarina toimi nainen.


Äänestystapa oli sama, jota oli käytetty muutamana edeltävänäkin vuotena: kunkin maan tuomaristoon kuului kaksi jäsentä, jotka sitten antoivat jokaisella kappaleelle yhdestä viiteen pistettä. Tällä kertaa äänestyksestä muodostui kuitenkin varsin jännittävä. Lopulta Luxemburg nappasi neljännen voittonsa vain neljän pisteen erolla kakkoseksi tulleeseen Espanjaan ja kuuden pisteen erolla Ison-Britannian Cliff Richardiin. Luxemburgia edusti ranskalaissyntyinen Anne-Marie David kappaleella Tu te reconnaîtras.
Suomen Marion Rung esitti kilpailukappaleensa Tom Tom Tom englanniksi, ja sijoittui hienosti kuudenneksi vaikka kilpailikin hankalasti kisan avausnumerona. Rungin kuudes sija pysyisi Suomen parhaana viisusijoituksena aina vuoteen 2006 asti. Marion esiintyi myös sattumalta samalla paikalla, kuin 11 vuotta aiemmin ja vieläpä samassa salissa.


Kilpailukappaleet:1. Suomi: Marion Rung – Tom tom tom – 6. sija (93 pistettä)
2. Belgia: Nicole ja Hugo – Baby baby – 17. sija (58 pistettä)
3. Portugali: Fernando Tordo – Tourada – 10. sija (80 pistettä)
4. Saksa: Gitte – Junger Tag – 8. sija (85 pistettä)
5. Norja: Bendik Singer – It’s just a game – 7. sija (89 pistettä)
6. Monaco: Marie – Un train qui part – 8. sija (85 pistettä)
7. Espanja: Mocedades – Eres tú – 2. sija (125 pistettä)
8. Sveitsi: Patrick Juvet – Je vais me marier, Marie – 12. sija (79 pistettä)
9. Jugoslavia: Zdravko Colin – Gori vatra – 15. sija (65 pistettä)
10. Italia: Massimo Ranieri – Chi sarà con te – 13. sija (74 pistettä)
11. Luxemburg: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras – 1. sija (129 pistettä)
12. Ruotsi: The Nova and the Dolly: You’re summer – 5. sija (94 pistettä)
13. Alankomaat: Ben Cramer: De oude muzikant – 14. sija (69 pistettä)
14. Irlanti: Maxi – Do I dream – 10. sija (80 pistettä)
15. Iso-Britannia: Cliff Richard – Power to all out friends – 2. sija (123 pistettä)
16. Ranska: Martine Clémenceau – Sans toi – 15. sija (65 pistettä)
17. Israel: Ilanit – Ey sham – 4. sija (97 pistettä)