Muistathan: Eurovision laulukilpailu 1973

Vuoden 1973 Eurovision laulukilpailu käytiin Luxemburgin pääkaupungissa Luxemburgissa. Kisan suurin uudistus oli kielisäännöstä luopuminen: kun jokaisen maan oli aiemmin täytynyt laulaa jollakin maansa virallisista kielistä, oli valinta nyt vapaa. Moni maa – Suomi mukaan luettuna – päätyikin esittämään kilpailukappaleensa englanniksi.

Vuoden 1973 kisa muistetaan myös suuresta plagiaattiskandaalista: Espanjan edustuskappale “Eres tú” kun kuulosta joidenkin korvaan liikaa Jugoslaviaa vuonna 1966 edustaneelta “Bres besediltä”. Espanjan kilpailukappaletta ei kuitenkaan diskattu, mikä joidenkin mielestä johtui poliittisista syistä. Francon johtava Espanja kun oli eurooppalaisittain merkittävämpi valtio kuin itäblokkiin kuuluva Titon Jugoslavia. Kilpailun kakkoseksi sijoittunut “Eres tú” menestyi mainiosti myös viisujen ulkopuolella: sen englanninkielinen versio “Touch the wind” nousi jopa Yhdysvaltain listoille, kärkikymmenikköön asti.

Eurovision laulukilpailu, Luxemburg. 7. huhtikuuta 1973.
Nouveau Théâtre Luxembourg, Luxemburg.
Juontaja: Helga Guitton.
Taukonumero: Charlie Rivel.
Kapellimestari: Pierre Cao.
Juontajatar Helga Guitton Nouveau Théâtre Luxembourgin lavalla.
Politiikka väritti myös Portugalin edustuskappaletta “Tourada”. Laulun sanoituksessa oli kätkettyjä viittauksia, joilla kritisoitiin maan diktaattorista hallintoa. Sen sanoittaja joutuikin tämän vuoksi lyhyeksi aikaa vankilaan. Kireimmät jännitteet aiheutti kuitenkin kisassa debytoinut Israel. Vuoden 1972 Münchenin olympialaisten tapahtumat olivat vielä tuoreessa muistissa, ja kisan järjestäjät pelkäsivät että Israelin osallistuminen voisi nytkin johtaa terrori-iskuun. Siksi kilpailujen turvatoimet olivat ennätyksellisen tiukat. Brittiläisen viisuselostajan Terry Woganin ahkerasti viljelemä anekdootti kertookin, että yleisöä oli ohjeistettu aplodeeraamaan istualtaan. Turvamiehet kun oli käsketty ampumaan seisomaan nousseet. Jännitteistä huolimatta Israel sijoittui ensiyrityksellään mainiosti neljänneksi.

Vähemmän poliittisia, mutta toki dramaattisia käänteitä liittyi Irlannin edustukseen. Irlantilaislaulaja Maxi riitaantui muun delegaation kanssa siitä, kuinka hänen kappaleensa tulisi esittää, ja kieltäytyi lopulta laulamasta harjoituksissa. Vastineeksi Irlannin yleisradioyhtiö lennätti Luxemburgiin toisen laulajan, Tina Reynoldsin, laulamaan Irlantia edustaneen “Do I Dream” -kappaleen. Loppujen lopuksi Reynoldsia ei tarvittu ja Maxi suostui esiintymään.

Teknisen vian vuoksi taustamusiikki ei kuulunut salissa lainkaan osan aikaa, mutta Marion veti kappaleensa ammattitaitoisesti loppuun saakka.
Cliff Richardin lennokas koreografia toi kolmannen sijan.
Edellisenä vuonna kisoja isännöinyt Iso-Britannia turvautui tällä kertaa järeisiin aseisiin ja lähetti kisaan huippusuositun Cliff Richardin, joka vuonna 1968 oli sijoittunut kisassa kakkoseksi kappaleellaan Congratulations. Kappaleesta oli tullut megahitti, joka myi yli kaksi miljoona kappaletta, ja Richard halusi itselleen toisen yhtä hyvän myyntimenestyksen. Cliff Richardin “Power to All Our Friends” oli ensimmäinen kappale Euroviisuissa, jossa käytettiin taustanauhaa. Uuden säännön mukaan vain sellaiset instrumentit, jotka myös nähtiin lavalla sai nauhoittaa etukäteen ja soittaa nauhalta.

Vuonna 1973 Cliff Richard oli suuri tähti, kun hänen kilpakumppaneistaan suurin osa oli varsin tuntemattomia nimiä. Tämä ei kuitenkaan estänyt häntä hermoilemasta äänestyksen aikana niin pahasti, että hänen managerinsa päätyi antamaan tähdelle rauhoittavia lääkkeitä ennen kisaa – sillä seurauksella että Cliff Richard nukahti matkalla kisapaikalle. Liekö tokkura vaikuttanut viisumenestykseen, sillä voittoa ei irronnut. Joka tapauksessa supertähden kappele nousi listoille eri puolilla Eurooppaa ja myi lähes yhtä hyvin kuin “Congratulations”.

Israelin debytoidessa kaksi viisumaata loisti poissaolollaan. Malta ja Itävalta jättivät vuoden 1973 kisat väliin. Kilpailussa tehtiin viisuhistoriaa siinä mielessä, että lavalla nähtiin ensimmäistä kertaa naiskapellimestari. Ja jopa kaksi, sillä Ruotsin ja Israelin kapellimestarina toimi nainen.

Suomen tuomarit Heikki Sarmanto (33) ja Kristiina Kauhtio (18) olivat miltei vankeina hotellissaan – tuomarit haluttiin pitää lahjontayritysten ulottumattomissa.
Ruotsi, Suomi ja Norja sijoittuivat kaikki hienosti seitsemän parhaan joukkoon. Espanja jäi Luxemburgista vain neljän pisteen päähän.

Äänestystapa oli sama, jota oli käytetty muutamana edeltävänäkin vuotena: kunkin maan tuomaristoon kuului kaksi jäsentä, jotka sitten antoivat jokaisella kappaleelle yhdestä viiteen pistettä. Tällä kertaa äänestyksestä muodostui kuitenkin varsin jännittävä. Lopulta Luxemburg nappasi neljännen voittonsa vain neljän pisteen erolla kakkoseksi tulleeseen Espanjaan ja kuuden pisteen erolla Ison-Britannian Cliff Richardiin. Luxemburgia edusti ranskalaissyntyinen Anne-Marie David kappaleella Tu te reconnaîtras.

Suomen Marion Rung esitti kilpailukappaleensa Tom Tom Tom englanniksi, ja sijoittui hienosti kuudenneksi vaikka kilpailikin hankalasti kisan avausnumerona. Rungin kuudes sija pysyisi Suomen parhaana viisusijoituksena aina vuoteen 2006 asti. Marion esiintyi myös sattumalta samalla paikalla, kuin 11 vuotta aiemmin ja vieläpä samassa salissa.

Anne-Marie David oli voittaessaan 20-vuotias.
Edellisvuoden voittaja Vicky Leandros jakoi palkinnon Anna-Marie Davidille.

Kilpailukappaleet:

1. Suomi: Marion Rung – Tom tom tom – 6. sija (93 pistettä)

2. Belgia: Nicole ja Hugo – Baby baby – 17. sija (58 pistettä)

3. Portugali: Fernando Tordo – Tourada – 10. sija (80 pistettä)

4. Saksa: Gitte – Junger Tag – 8. sija (85 pistettä)

5. Norja: Bendik Singer – It’s just a game – 7. sija (89 pistettä)

6. Monaco: Marie – Un train qui part – 8. sija (85 pistettä)

7. Espanja: Mocedades – Eres tú – 2. sija (125 pistettä)

8. Sveitsi: Patrick Juvet – Je vais me marier, Marie – 12. sija (79 pistettä)

9. Jugoslavia: Zdravko Colin – Gori vatra – 15. sija (65 pistettä)

10. Italia: Massimo Ranieri – Chi sarà con te – 13. sija (74 pistettä)

11. Luxemburg: Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras – 1. sija (129 pistettä)

12. Ruotsi: The Nova and the Dolly: You’re summer – 5. sija (94 pistettä)

13. Alankomaat: Ben Cramer: De oude muzikant – 14. sija (69 pistettä)

14. Irlanti: Maxi – Do I dream – 10. sija (80 pistettä)

15. Iso-Britannia: Cliff Richard – Power to all out friends – 2. sija (123 pistettä)

16. Ranska: Martine Clémenceau – Sans toi – 15. sija (65 pistettä)

17. Israel: Ilanit – Ey sham – 4. sija (97 pistettä)

Keskustele aiheesta foorumillamme